EUROLYGA 2023

Tokijuje bręsta skandalas: sportininkai išliejo pyktį dėl Rusijos olimpiečių, pastarieji kerta atgal

Nepasitenkinimas tuo, kad diskvalifikuoti iš visų oficialių tarptautinių varžybų Rusijos sportininkai vis tiek varžosi 2020-ųjų Tokijo žaidynėse vis labiau kliūva pasaulio atletams. Iki 2022 metų iš svarbiausių turnyrų dėl valstybės remiamos dopingo programos diskvalifikuotos visų sporto šakų Rusijos komandos surado nišą apeiti draudimus: rusai kaip nepriklausomi Rusijos olimpinio komiteto atstovai ramiai varžosi Tokijuje.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
Jevgenijų Rylovas ir amerikietis Ryanas Murphy  <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Jevgenijų Rylovas ir amerikietis Ryanas Murphy  <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusijos sportininkai dalyvauja Tokijo žaidynėse ir jų yra net 330, nors oficialiai jie varžytis negali.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusijos sportininkai dalyvauja Tokijo žaidynėse ir jų yra net 330, nors oficialiai jie varžytis negali.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Megan Kalmoe <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Megan Kalmoe <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 30, 2021, 8:31 PM, atnaujinta Jul 31, 2021, 9:23 AM

Penktadienį 200 metrų plaukimo nugarą prizininkai per spaudos konferenciją viešai pareiškė, kad vargu ar galima kalbėti apie „švarią“ pergalę ir čempiono titulą, jei jį laimi Rusijos sportininkas.

200 metrų distancijoje visą laiką rusą Jevgenijų Rylovą besivijęs amerikietis Ryanas Murphy užėmė antrąją vietą, aukso medalį iškovojusiam atletui nusileidęs 0,88 sek. Trečiuoju liko britas Luke‘as Greenbankas.

„Tai yra labai nemalonu, kai žinai, kad plauki varžybose, kurios, tikriausiai, nėra švarios“, – žurnalistams sakė dukart Ro de Žaneiro čempionas R.Murphy. – Tai mane žlugdo, bet aš turiu plaukti net tuomet, kai šalia manęs plaukia žmonės, kurie neturėtų plaukti.

Labai negerai, kai dėl priimami tokie neteisingi sprendimai dėl atletų, kurių šalis palaiko dopingą. Tiesiog labai sunku psichologiškai, kai visus metus tenka dalyvauti lenktynėse, kurios galimai yra „nešvarios“.

Nesiruošiu kaltinti kažko konkrečiai. Tiesiog sveikinu Luke‘ą ir Jevgenijų. Jie puikiai padirbėjo ir yra labai talentingi plaukikai, o aš vis dėlto toliau laikysiuosi nuomonės, kad dopingo problema plaukime yra aktuali.“

Paklaustas, ar jis mano, kad olimpinis finalas buvo „švarus“, amerikietis, sėdėdamas prie čempiono ruso J.Rylovo, pasakė: „Manau, kad apmaudu yra tai, kad tu negali šimtu procentų tiksliai atsakyti į šį klausimą. Nežinau, ar jis buvo visu šimtu procentų švarus. Ir taip yra todėl, nes visi puikiai žinome, kas buvo praeityje. Manau, kad plaukime dopingas vis dar yra“.

Britas L.Greenbankas po finalo buvo kiek santūresnis: „Pasidaro liūdna, kai suvoki, kad kai kur egzistuoja valstybės remiama dopingo vartojimo schema ir nieko nedaroma, kad tai būtų užkardyta“.

Matydamas, kad vyksta rimti pokalbiai apie galimas Rusijos plaukiko sąsajas su dopingu, J. Rylovas ramiai kontratakavo.

„Ryanas turi visas teises mąstyti taip, kaip jis nori ir sakyti, tai, ką sako. Jei pasižiūrėsime iš esmės, jis manęs niekuo nekaltino.

Todėl neturiu nieko prieš jį ir jo žodžius. Aš visada buvau už švarų sportą, esu nuolat tikrinamas dopingo kontrolierių ir baseine atiduodu visą save. Visą gyvenimą atidaviau plaukimui ir negalėčiau sau atleisti, jai vartočiau kažką draudžiamo“, – sakė J.Rylovas.

Tai jau antrasis kartas per kelias dienas, kai daugelio šalių atletai priekaištauja dėl rusų sportininkų dalyvavimo žaidynėse, nors jų ten neturėjo būti.

Savo mintis ketvirtadienį išdėstė ir JAV irkluotoja Megan Kalmoe. Ji pastebėjo, kad rusės Vasilisa Stepanova ir Jelena Oriabinskaja laimėjo žaidynių sidabrą.

„Matyti įgulą, besidžiaugiančią sidabro medaliais, kurios čia tikrai neturėjo būti, yra bjauru. Tai yra didelis nusivylimas. Užjaučiu kitas A finalo sportininkes“, – rašė M.Kalmoe.

Amerikietė nepateko į finalą, o J.Oriabinskaja atkirto M.Kalmoe, kad ji turi asmeninių problemų.

„Jos pyktis ir apmaudas susijęs su asmeninėmis problemomis. Mus tai mažai liečia“, – parašė rusė.

Dar prieš kelias dienas apie dopingą ir rusų buvimą olimpiadoje buvo paklaustas tenisininkas Daniilas Medvedevas, kuris tiesiog prarado savitvardą, reikalavo išvaryti iš žaidynių užklaususį tai žurnalistą bei kalbėjo apie „švarius“ rusų sportininkus.

Į kylantį nepasitenkinimą rusų sportininkais Japonijoje suskubo alyvą į ugnį pilti Rusijos olimpinis komitetas, kuris be skrupulų bandė apginti savo 330 atletų, kurie kovoja Tokijuje.

„Taip, mes čia, olimpiadoje. Tikrai esame čia. Patinka jums tai ar ne. Visi tie pasisakymai yra propaganda arba pretenzijos esant alinančiam Tokijo karščiui. Blogai, kai kur kas labiau kalba teisingoje kovoje įžeistų sportininkų ambicijos. Mes jūsų nepaguosime. Atleidžiame silpnesniems. Dievas yra jūsų teisėjas“, – parašė Olimpinio komiteto atstovai socialiniuose tinkluose.

Dėl puolimo ant Rusijos sportininkų pasisakė ir šios šalies prezidento Vladimiro Putino spaudos atstovas Dmitrijus Peskovas. „Atsakymas visiems tiems kritikams būtų mūsų sportininkų medaliai. Ir kuo daugiau aukso medalių. Kremliuje seka, kaip sekasi mūsų atletams ir pergyvena už juos“, – pareiškė spaudos atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?