EUROLYGA 2023

Baltarusijos režimo nemalonę užsitraukusi olimpietė sulaukė pagalbos: prieglobstį siūlo net trys šalys Sportininkė atvyko į Lenkijos ambasadą

Lenkija suteikė humanitarinę vizą prieglobsčio prašančiai baltarusių olimpietei Kryscinai Cimanouskajai, tvirtinusiai, kad jos komanda bandė priversti ją palikti Japoniją, pranešė Lenkijos užsienio reikalų viceministras Marcinas Przydaczas.

K.Cimanouskaja.<br>Imago/Scanpix nuotr.
K.Cimanouskaja.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2021, 11:35 AM, atnaujinta Aug 2, 2021, 2:48 PM

K. Cimanouskaja „jau tiesiogiai bendrauja su lenkų diplomatais Tokijuje. Ji gavo humanitarinę vizą. Lenkija padarys visą, ko reikia, kad padėtų jai tęsti savo sporto karjerą“, – „Twitter“ paskyroje rašė M. Przydaczas.

Jo teigimu, K. Cimanouskaja Lenkijos paprašė padėti išspręsti „labai sudėtingą“ situaciją, sportininkė šiuo metu esą yra „saugi mūsų ambasados Tokijuje teritorijoje“.

„Lenkija teikia pagalbą Baltarusijos piliečiams, kurie dėl politinių priežasčių nori palikti Baltarusijos teritoriją arba nenori sugrįžti į Baltarusiją“, – teigė M. Przydaczas.

Lenkijos Užsienio reikalų ministerijos atstovai tikino, kad olimpietė į Lenkiją turėtų atvykti šią savaitę.

Baltarusių olimpietei, tvirtinančiai, kad jos komanda verčia ją grįžti namo, politinį prieglobstį pirmadienį be Lenkijos pasiūlė Čekija ir Slovėnija.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ citavo išvakarėse tviteryje paskelbtą Lenkijos užsienio reikalų viceministro Marcino Przydaczo pranešimą: „Lenkija pasirengusi padėti Baltarusijos sportininkei K.Cimanouskajai. Jai buvo pasiūlyta humanitarinė viza, ji galės laisvai tęsti savo sportinę karjerą Lenkijoje, jei taip nuspręs.“

Leidinio teigimu, tokią pagalbą baltarusei siūlė ir čekų diplomatijos vadovas Jakubas Kulhanekas bei slovėnų premjeras Janezas Janša.

„Japonų pareigūnai ką tik mums patvirtino, kad baltarusių atletė Kryscina Cimanouskaja gavo mūsų pasiūlymą dėl prieglobsčio“, – tviteryje parašė J. Kulhanekas.

„Jei ji nuspręs jį priimti, mes jai kaip įmanoma daugiau padėsime. Olimpinės žaidynės nėra susijusios su politika, (autoritarinio Baltarusijos prezidento Aliaksandro) Lukašenkos režimo metodai yra absoliučiai gėdingi“, – sakė jis.

K. Cimanouskaja praleido naktį saugoma policijos Tokijo oro uosto viešbutyje, sekmadienį vėlai vakare paprašiusi Tokijo olimpinių žaidynių pareigūnų apsaugos, kad nebūtų įsodinta į lėktuvą, nurodė Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK).

Sportininkė nedalyvavo moterų 200 metrų bėgimo rungtyje olimpiniame stadione.

„TOK ir olimpiados pareigūnai praėjusį vakarą pasikalbėjo su pačia baltarusių sportininke Kryscina Cimanouskaja“, – pirmadienį sakė TOK atstovas Markas Adamsas.

„Ji mus patikino, kad jaučiasi saugi. Ji praleido naktį oro uosto viešbutyje saugioje aplinkoje“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.