EUROLYGA 2023

Engiamųjų gestą ant olimpinės pakylos rodžiusi JAV lengvaatletė R. Saunders gali sulaukti sankcijų

Ekstravagantišku elgesiu ir išvaizda garsėjanti JAV lengvaatletė Raven Saunders sukėlė šurmulį ir Tokijo olimpinėse žaidynėse. Atsiimdama olimpinį sidabro medalį rutulio stūmikė parodė gestą, kuris prieštarauja Olimpinės chartijos nuostatoms ir už tai turėtų sulaukti sankcijų.

 R.Saunders iškovojo olimpinį sidabrą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 R.Saunders iškovojo olimpinį sidabrą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 R.Saunders iškovojo olimpinį sidabrą.<br>Sipa/Scanpix nuotr.
 R.Saunders iškovojo olimpinį sidabrą.<br>Sipa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 2, 2021, 9:00 PM, atnaujinta Aug 2, 2021, 9:04 PM

25-erių amerikietė tapo pirmuoju sportininku, Tokijuje išbandžiusiu Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) 50-ąją taisyklę.

Ant pakylos R.Saunders iškėlė abi rankas ir suformavo raidę X, kai sekmadienį vakare Olimpiniame stadione gavo sidabro medalį.

Moteris sakė naujienų agentūrai „Associated Press“, kad šis gestas vaizduoja „sankryžą, kurioje susitinka visi engiami žmonės“.

Net per varžybas R.Saunders dėvėjo ant veido spalvingą kaukę, o pati buvo ryškiai nusidažiusi plaukus.

Prieš Tokijo žaidynes IOC iš dalies sušvelnino demonstracijų ir protestų olimpinėse žaidynėse taisykles, tačiau reikalauja, kad tokie veiksmai ant podiumo vis dar būtų uždrausti.

IOC prezidento atstovas spaudai Markas Adamsas atskleidė, kad organizacija nagrinėja R.Saunders elgesį.

M.Adamsas pridūrė, kad IOC aptarė protestą su Pasaulio lengvosios atletikos federacija ir JAV olimpiniu komitetu, kurie jau patvirtino, kad nebaus sportininkės už gestus.

Vis dėlto IOC įspėjo, kad sportininkai, protestuojantys ar demonstruojantys gestus ant pakylos, gali būti nubausti.

Teigiama, kad incidentai bus sprendžiami kiekvienu konkrečiu atveju, o galimas sankcijas nustatys IOC Teisės reikalų komisija.

IOC leido sportininkams pasireikšti už varžybų arenų ribų su sąlyga, kad tai neprieštarauja atitinkamos tarptautinės federacijos taisyklėms ir dalinai pakeitė savo 50-ąją taisyklę.

Joje teigiama: „Jokia demonstracija, politinė, religinė ar rasinė propaganda neleidžiama jokiose olimpinėse arenose ir kitose vietose“.

Vis dėlto keli atvejai buvo pastebėti.

Kai kurie futbolininkai atsiklaupė ant kelio prieš rungtynes Tokijuje, o Kosta Rikos gimnastė Luciana Alvarado atsiklaupė ant grindų ir pakėlė kumštį į orą po pratimų ant kilimo atrankos varžybose.

IOC sportininkų komisija paragino pateikti daugiau aiškumo dėl sankcijų, kurios gali būti skiriamos sportininkams, protestuojantiems olimpinėse žaidynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.