EUROLYGA 2023

JAV prezidentas J. Bidenas pasirašė įsakymą dėl sankcijų A. Lukašenkos valdomam Baltarusijos olimpiniam komitetui

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį pasirašė vykdomąjį įsakymą, kuriuo nustatomos sankcijos Baltarusijos nacionaliniam olimpiniam komitetui, nes JAV siekia nubausti Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką už „nuolatinį puolimą prieš demokratinius siekius ir Baltarusijos žmonių žmogaus teises.“

Baltarusijos lengvaatletė K.Cimanouskaja gavo prieglobstį Lenkijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Baltarusijos lengvaatletė K.Cimanouskaja gavo prieglobstį Lenkijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Baltarusijos lengvaatletė K.Cimanouskaja gavo prieglobstį Lenkijoje.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Baltarusijos lengvaatletė K.Cimanouskaja gavo prieglobstį Lenkijoje.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 10, 2021, 11:23 PM

A.Lukašenkos „apgaulingų rinkimų“ metinių proga J.Bidenas apkaltino režimo palaikymu olimpinį komitetą, kurio prezidentas yra A.Lukašenkos sūnus Viktaras.

Baltųjų rūmų pareiškime teigiama, kad sankcijos apima „Baltarusijos nacionalinį olimpinį komitetą, kuris kaltinamas pinigų plovimu ir nepaisymu draudimo išduoti vizas.“ Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) viešai priekaištavo olimpiniam komitetui dėl to, kad is „nesugebėjo apsaugoti Baltarusijos sportininkų nuo politinių veiksmų. diskriminacijos ir represijų.“

Amerikiečiams ir JAV įsikūrusioms bendrovėms draudžiama sudaryti bet kokius sandorius su Baltarusijos olimpiniu komitetu.

Baltarusiai pareiškime sankcijas pavadino „absoliučiai nepagrįstomis“ ir teigė, kad toks sprendimas „tik sukelia sumišimą ir užuojautą“.

Sankcijos taikomos ir dviem olimpinio komiteto darbuotojams, išsiųstiems namo iš Tokijo olimpinių žaidynių už dalyvavimą Kryscinos Cimanouskajos byloje.

Sprinterė buvo siunčiama į Tokijo oro uostą prieš jos valią, tačiau atsisakė grįžti į Minską, o galiausiai jai buvo suteikta humanitarinė viza ir saugi kelionė į Lenkiją.

IOC paprašė Baltarusijos lengvosios atletikos vyriausiąjį trenerį Jurijų Moisevičių ir komandos vadovą Artūrą Šumaką „nedelsiant palikti olimpinį kaimelį“.

IOC drausmės komisija tiria bylą, kurią prezidentas Thomas Bachas pavadino „apgailėtina“.

Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka spaudos konferencijoje paneigė K.Cimanouskajos teiginius.

„Ji pati to nedarytų, ja buvo manipuliuojama, – tvirtino A.Lukašenka. – Iš Tokijo ji susisiekė su savo bičiuliais Lenkijoje ir jie jai pažodžiui pasakė: kai atvyksite į oro uostą, nubėkite pas japonų policijos pareigūną ir sušukite, kad tie, kurie ją išmetė oro uoste, yra KGB agentai. Japonijoje nebuvo nė vieno specialiųjų tarnybų agento.“

Ir Viktarui, kuris pakeitė savo tėvą kaip olimpinio komiteto prezidentas, ir Aliaksandrui Lukašenkai buvo uždrausta dalyvauti Tokijo olimpinėse žaidynėse, kai IOC nustatė, kad jie diskriminavo sportininkus dėl politinių priežasčių, o kai kurie buvo įkalinti už dalyvavimą antivyriausybiniuose protestuose.

IOC taip pat nepripažino Viktaro Lukašenkos išrinkimo olimpinio komiteto vadovu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business
Gyvai
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?