EUROLYGA 2023

Naujajame sezone Lietuvos rankininkai šturmuos pajėgiausias Europos lygas

Daugelyje šalių artėja naujasis 2021–2022 metų rankinio sezonas, kuriam su savaisiais klubais ruošiasi ir geriausi mūsų šalies rankininkai.

 Rankininkai.<br> Rankinis.lt nuotr.
 Rankininkai.<br> Rankinis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2021, 2:58 PM

Praėję metai tapo proveržio ne vienam iš mūsų šalies rankininkų, kurie sėkmingai dėjo milžiniškus žingsnius savo karjerose. Puikus žaidimas tiek Lietuvos rinktinėje, tiek savo klubuose Lietuvos rankininkams atvėrė duris į pajėgiausias Europos lygas, tad ateinančiame sezone mūsų šalies rankininkus bus galima sutikti beveik visose elitinėse rankinio lygose.

Dar praėjusio sezono eigoje buvo aišku, kad Jonas Truchanovičius po penkerių metų su Monpeljė „Montpellier“ marškinėliais paliks prancūzų klubą ir kelsis į Zaporožės „Motor“ ekipą.

Savo legionieriaus karjerą J.Truchanovičius pradėjo 2015 metais, kai iš Klaipėdos „Dragūno“ persikėlė į Leobeno „Union“ ekipą Austrijoje ir kairiajam pusiau kraštui užteko vos vieno sezono šiame klube, kad patraukų elitinės prancūzų komandos dėmesį.

Savo tarpsnį „Montpellier“ klube užbaigusį J.Truchanovičių vėl galima bus matyti EHF Čempionų lygos kovose. Nors su „Montpellier“ ekipa 2017–2018 metais jam buvo pavykę laimėti šį prestižiškiausią turnyrą Europoje, tačiau pastaruosius kelis sezonus Monpeljė komanda nesivaržė pajėgiausioje Europos lygoje.

Zaporožės komandoje ir toliau matysime Aideną Malašinską, kuris šios komandos garbę gina nuo 2015 metų. Prieš tai 35 metų įžaidėjas 5 metus žaidė įvairiuose Ispanijos klubuose.

„Motor“ ekipos laukia kovos ne tik EHF Čempionų lygoje, bet ir itin pajėgiose SEHA pirmenybėse , kur varžosi stipriausios Pietryčių Europos komandos.

Du itin svarbūs Lietuvos rinktinės vedliai pirmą kartą žais viename klube, o jiems vadovaus dar vienas lietuvis Gintaras Savukynas.

Prieš daugiau nei metus prie Zaporožės ekipos vairo stojęs alytiškis išsikovojo klubo vadovų pasitikėjimą ir šį sezoną bandys vesti stipriausią Ukrainos klubą pergalių keliu.

Kovos EHF Čempionų lygoje prasidės jau rugsėjo 16 dieną, o pirmajame susitikime „Motor“ susitiks su „Porto“ klubu, kuriame J.Truchanovičius ir A.Malašinskas sutiks daug pažįstamų veidų iš Portugalijos rinktinės.

Nors J.Truchanovičiaus Prancūzijos lygoje nebematysime, tačiau čia ir toliau lieka rungtyniauti kitas atsitraukęs Lietuvos rinktinės žaidėjas Gerdas Babarskas.

198 cm ūgio 27 metų kaunietis prie „Chambery“ komandos, žaidžiančios stipriausioje Prancūzijos lygoje, prisijungė 2018 metais. Praėjusiame sezone jo atstovaujamas klubas užėmė 7 vietą, o pats lietuvis per sužaistas 28 rungtynes įmetė 54 įvarčius.

Prieš persikeldamas į Prancūziją G.Babarskas trejus metus rungtyniavo Bytigheimo SG BBM komandoje, kuriai iš antrosios Vokietijos lygos padėjo iškopti į Bundeslygą. Legionieriaus karjerą kairysis pusiau kraštas pradėjo gana anksti – jis būdamas 18 metų iš „Granito-Kario“ persikėlė į Kremso klubą Austrijoje.

Prieš daugiau nei dešimtmetį Lietuvos rankininkai buvo išties paklausi prekė aukščiausioje Ispanijos lygoje. Ten buvo galima sutikti tokius lietuvius kaip A.Malašinskas, Andrius Račkauskas, Augustas Strazdas, Vaidotas Grosas, Rolandas Bernatonis, Remigijus Čepulis, Tomas Eitutis, Gintaras Cibulskis, Egidijus Petkevičius bei kitus mūsų šalies rankininkus. Pastariesiems baigus karjerą arba išvykus į kitas šalis, ispanų klubai į Lietuvos žaidėjus jau žiūrėjo kur kas rečiau.

Po gana ilgos pertraukos ateinančiame sezone pajėgiausioje Ispanijos lygoje vėl turėsime 2 jaunus mūsų šalies rankininkus.

Antrą sezoną Ispanijoje žais 25 metų 209 cm ūgio Lukas Simėnas, kuris iš „Nava“ klubo keliasi į „Antequera“ ekipą. Pastaroji praėjusį sezoną sugebėjo triumfuoti antrojoje pagal stiprumą Ispanijos lygoje ir prasibrauti į aukščiausią divizioną.

Ispanijos pirmenybėse savo vertę bandys įrodyti ir legionieriaus karjerą pradedantis Žanas Gabrielius Virbauskas. Puikiai tiek Lietuvos rinktinėje, tiek Klaipėdos „Dragūne“ atrodęs universalus šiaulietis jungiasi prie gilias tradicijas turinčio Leono „Ademar“ klubo, kuris praėjusiame sezone aukščiausioje Ispanijos lygoje užėmė 7 vietą. 24 metų 182 cm ūgio Virbauskas nuo 2016 metų gynė „Dragūno“ garbę ir jam tai bus pirmoji ekipa užsienyje.

Po labai ilgos pertraukos Lietuvos rinktinės narį turėsime ir aukščiausioje Vokietijos lygoje. Benas Petreikis su „TuS N-Lubbecke“ ekipa praėjusį sezoną antroje šios šalies lygoje užėmė antrąją vietą ir žengė į Bundeslygą.

Lietuvis praėjusį sezoną buvo svarbus šios komandos ramstis ir iš viso per 35 rungtynes įmetė 56 įvarčius. Įžaidėjui tai puiki galimybė parodyti save vienoje iš stipriausių lygų pasaulyje. 2014 metais B.Petreikis paliko „Dragūną“ ir persikėlė į Austriją, kur 3 sezonus rungtyniavo Leobeno „Union“ komandoje. Nuo 2017 metų lietuvis žaidė antroje Vokietijos lygoje, tad 29 metų įžaidėjui ateinantis sezonas bus kol kas svarbiausias karjeroje.

B.Petreikio pavyzdžiu bandys sekti ir dar du lietuviai. Antroje Vokietijos lygoje prasimušti į aukščiausią ir toliau bandys Mindaugas Dumčius, kuris rungtyniauja Drezdeno „Elbflorenz“ klube. Praėjusį sezoną jo atstovaujamam klubui iki kelialapio į aukščiausią lygą pritrūko visai nedaug – Drezdeno ekipa liko ketvirtoje vietoje, o dešinysis pusiau kraštas iš Lietuvos per 36 rungtynes įmetė 130 įvarčių ir buvo vienas kertinių savo komandos žaidėjų.

Į Vokietijos antrą lygą keliasi ir Povilas Babarskas, kuris palieka austrų „Bregenz“ komandą. Nuo šiol vyresnysis iš brolių Babarskų atstovaus „Grosswallstadt“ komandai. Pastaroji ekipa praėjusiame sezone liko 6 vietoje.

Naują svarbų puslapį savo karjeroje verčia 26 metų 180 cm ūgio Deividas Virbauskas. Iki šiol tik Lietuvos klubuose žaidęs itin tvirtu sudėjimu pasižymintis rankininkas bandys įsitvirtinti pajėgiausioje Rusijos lygoje.

Lietuvis jau spėjo debiutuoti „Taganrog Donskie“ ekipoje draugiškame turnyre, kuriame galėjo išmėginti jėgas su tokiomis komandomis kaip Berlyno „Fuchse“ bei Kielcų „Vive“.

Aukščiausioje Rusijos lygoje prieš porą metų rungtyniavo Mindaugas Urbonas, kuris gynė Maskvos „Spartak“ garbę, tačiau dabar šis kairysis kraštas jau rungtyniauja Lietuvoje, tad Rusijoje ateinantį sezoną matysime vieną mūsų šalies rankininką. D.Virbauskui tai bus pirmasis klubas už Lietuvos ribų.

Legionieriaus karjerą pradeda ir Vilniaus „Šviesos“ išugdytas Karolis Antanavičius. Praėjusiame sezone Lietuvos čempionų gretose 23 metų 194 cm ūgio kairysis pusiau kraštas buvo esminė figūra, tad natūralu, jog sulaukė dėmesio iš užsienio klubų. Lietuvis savo legionieriaus karjerą pradeda pajėgiame Hardo „Alpla“ klube Austrijoje. Praėjusiame sezone Hardo ekipa nacionaliniame Austrijos čempionate neturėjo sau lygių ir iškovojo čempionės titulą.

Net tris lietuvius matysime ir mūsų šalies rankininkų pamėgtoje Islandijos lygoje. Rinktinės vartininkas Vilius Rašimas ir Karolis Stropus atstovaus „Selfoss“ komandai, o Gytis Šmantauskas – „Harnafjordur“ ekipai. Pastarasis dešinysis pusiau kraštas jau yra rungtyniavęs užsienyje, kai žaidė Austrijoje, tačiau pastaruosius kelis sezonus jis gynė „Dragūno“ garbę ir buvo vienas iš komandos lyderių. Savojo šanso praėjusioje Europos čempionato atrankoje 24 metų žaidėjas jau sulaukė ir Lietuvos rinktinėje.

Lokacijos nekeičia jau gan seniai užsienyje rungtyniaujantis Rolandas Bernatonis. 2018 metais iš aukščiausios Ispanijos lygos persikėlęs kaunietis ir toliau žais pajėgiausioje Vengrijos lygoje, kur gins „Eger“ komandos garbę.

Nyderalanduose ir toliau lieka Vaidas Tranavičius, kuris praėjusį sezoną su „Aalsmer“ ekipa tapo šios šalies čempionu, o Italijos aukščiausioje lygoje ir toliau galėsime matyti Modestą Štarolį. Praėjusiame sezone iš „Granito-Kario“ į „Eppan“ klubą persikėlęs kairysis pusiau kraštas buvo naujosios komandos lyderiu ir viso pelnė 189 įvarčius, o tai buvo penktas geriausias rezultatas lygoje. Lietuvio klubas buvo per plauką nuo iškritimo į antrąjį pagal stiprumą divizioną, tačiau paskutinių turų metu „Eppan“ sugebėjo išsikapstyti ir tarp 15 komandų užėmė 12 vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.