EUROLYGA 2023

Mirė buvęs Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Jacquesas Rogge'as

Sekmadienį mirė buvęs Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Jacquesas Rogge'as. Jam buvo 79 metai. Prezidento poste jis olimpinį judėjimą į priekį vedė 2003-2013 metais. Pasitraukus iš šio posto jis tapo Garbės prezidentu.

 IOC vadovas J.Rogge'as.<br>"Reuters"
 IOC vadovas J.Rogge'as.<br>"Reuters"
T.Bachas (kairėje) pakeitė dvyliką metų IOC vadovavusį J.Rogge'ą.<br>AP nuotr.
T.Bachas (kairėje) pakeitė dvyliką metų IOC vadovavusį J.Rogge'ą.<br>AP nuotr.
 IOC vadovas J.Rogge'as.<br>AP
 IOC vadovas J.Rogge'as.<br>AP
 IOC vadovas J.Rogge'as.<br>"Reuters"
 IOC vadovas J.Rogge'as.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-08-29 19:52, atnaujinta 2021-08-30 07:47

„Tarptautinis olimpinis komitetas su giliu liūdesiu praneša, kad mirė buvęs TOK prezidentas, grafas Jacques'as Rogge'as. Jam buvo 79 metai“, – sakoma IOC pranešime.

„Visų pirma, Jacquesas mėgo sportą ir buvimą su sportininkais – ir jis perdavė šią aistrą visiems, kas jį pažinojo. Jo meilė sportui nepalikdavo abejingų“, – sekmadienį kalbėjo dabartinis Tarptaurinio olimpinio komiteto vadovas Thomasas Bachas.

„Jis buvo patyręs prezidentas, padėjęs modernizuoti ir pertvarkyti IOC. Taip pat buvo aršus „švaraus“ sporto šalininkas ir nenuilstamai kovojo su dopingo blogybėmis. Kadangi kartu buvome išrinkti IOC nariais, mus siejo nuostabus draugystės ryšys, kuris tęsėsi iki paskutinių jo gyvenimo dienų“, – pridūrė dabartinis IOC prezidentas.

„Visas olimpinis sąjūdis giliai liūdi netekęs puikaus draugo ir aistringo sporto gerbėjo“, – pridūrė jis.

J. Rogge'as buvo ortopedas chirurgas, įgijęs išsilavinimą sporto medicinos srityje.

Jis taip pat žaidė regbį tarptautiniu lygiu, padėjęs Belgijai iškovoti 16 pergalių, taip pat buvo tapęs pasaulio čempionu tarp buriuotojų.

Jacquesas Rogge'as ir pats dalyvavo olimpinėse žaidynėse: trejose olimpiadose – Meksike, Minchene ir Monrealyje kovojo buriavimo varžybose.

Nuo 1989 iki 1992 metų jis buvo Belgijos olimpinio komiteto prezidentu, o į Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) Vykdomąjį komitetą buvo išrinktas 1998 metais.

2001 m. Maskvoje vykusioje 112-oje IOC sesijoje išrinktas aštuntuoju Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentu, šiame poste pakeisdamas ilgametį prezidentą Ch. A.Samarančą.

Tarp J.Rogge'as prioritetų dirbant šiame poste – plačiau įtraukti į olimpinį judėjimą besivystančias šalis, mažinti olimpinių žaidynių organizavimo kaštus jas priimančioms šalims.

Pripažindami IOC prezidento diplomatiškumą ir nepriekaištingą asmeninę reputaciją, jo kritikai atkreipia dėmesį į nuolatinius dopingo ir korupcijos skandalus olimpiadose.

2002 m. Solt Leik Sičio žiemos olimpinėse žaidynėse Ž.Rogas tapo pirmuoju IOC prezidentu, gyvenusiu ne viešbutyje, o kartu su visais sportininkais olimpiniame kaimelyje.

J.Rogge'as 2006 m. lankėsi Lietuvoje, jam suteikti Vilniaus universiteto ir LKKA garbės daktaro vardai. Prezidentas Valdas Adamkus jam įteikė Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didįjį kryžių.

Belgijos karalius Albertas II jį pakėlė į riterius, suteikė grafo titulą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.