EUROLYGA 2023

Paralimpinio komiteto vadovas M. Bilius vėl kyla į kovą dėl premijų: ar neįgalieji yra 7 kartus prastesni už sveikuosius?

Prieš penkerius metus kilęs šurmulys dėl paralimpiečiams skiriamos valstybės premijos naujai atgyja baigiantis 2020-ųjų Tokijo paralimpinėms žaidynėms. 2016-siais Rio de Žaneire auksą ir sidabrą laimėjęs dabartinis Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius prakalbo, kad bandymai pramušti paralimpiečiams tokias pačias premijas kaip ir olimpinių žaidynių prizininkams atsimuša į valdžios abejingumą ir veidmainiškumą.

 Paralimpiečiai prizininkai E.Matakas ir O.Bareikis bei LPAK prezidentas M.Bilius.<br> lrytas.lt koliažas
 Paralimpiečiai prizininkai E.Matakas ir O.Bareikis bei LPAK prezidentas M.Bilius.<br> lrytas.lt koliažas
Mindaugas Bilius.<br>parateam nuotr.
Mindaugas Bilius.<br>parateam nuotr.
Mindaugas Bilius<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Bilius<br>T.Bauro nuotr.
 E.matakas ir O.Bareikis<br> lpak.lt nuotr.
 E.matakas ir O.Bareikis<br> lpak.lt nuotr.
 Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.<br> T.Bauro nuotr.
 Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.<br> T.Bauro nuotr.
 Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.<br> T.Bauro nuotr.
 Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-08-31 18:19, atnaujinta 2021-08-31 19:18

Prieš penkerius metus tik iš Rio de Žaneiro sugrįžę paralimpiečiai ir prizininkai tikino, kad yra gėdinga situacija, kai olimpinėse žaidynėse medalius laimėję Lietuvos atletai gauna solidžias valstybės premijas, o paralimpiečiai – trupinius.

Kitą vertus, ne kartą vyko kalbos, kad olimpiadose kovoję mūsų sportininkai turi prasmukti ne tik įvairių Europos ir pasaulio atrankų ir normatyvų rėtį, tačiau ir pačiose žaidynėse kovoti prieš daugiau kaip 70-100 varžovų, po kvalifikacijos ir ketvirtfinalių brautis į pusfinalius į finalus.

Tuo tarpu paralimiečių žaidynėse tam tikroje vienoje neįgalumo grupėje kovoja 6-9 sportininkai ir pasiekti aukštesnę vietą yra tiesesnis kelias – kvalifikacijos kovos būna išimtis, dažniausiai vyksta iškart finalai.

Po Rio de Žaneiro paralimpiados vykusiame sujudime galiausiai Vyriausybė nutarė, kad išimties tvarka visiems paralimpiečiams skirs iš rezervo fondo premijas, o ne vadovausis 2000-ųjų rugpjūčio 16-osios Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu „Dėl didelio meistriškumo sportininkų ir kitų rinktinės narių skatinimo“.

Pagal šį nutarimą pirmąją vietą paralimpinėse žaidynėse laimėjęs atletas turi gauti 18 320 eurų premiją, antrąją – 9160 eurų, trečią – 6120 eurų ir ketvirtą – 4200 eurų.

Prieš penkerius metus Lietuvos golbolo rinktinės auksas Rio parolimpinėse žaidynėse po sukelto šurmulio įvertintas 208 560 eurų premija.

Dar 91 254 eurai skirti paralimpiadoje auksą ir sidabrą iškovojusiam M.Biliui ir jo talkininkams.

52 140 eurų atiteko pačiam sportininkui, 26 070 eurų – treneriui Rimvydui Plungei, o 13 035 eurai – kineziterapeutui Remigijui Milevičiui.

Be to, Lietuvos paralimpinis komitetas ir vienas iš jo rėmėjų – užsienio bankas – 1000 eurų piniginius apdovanojimus skyrė šuolio į tolį rungtyje 4 vietą užėmusiai lengvaatletei Ramunei Adomaitienei bei 4 vietą disko metimo rungtyje užėmusiam Kęstučiui Skučui.

Dziudo imtynininkui Osvaldui Bareikiui už 5 vietą parolimpinėse žaidynėse bankas skyrė 750 eurų piniginį apdovanojimą.

Plaukikui Edgarui Matakui už 400 metrų plaukimo rungtyje užimtą 8 vietą bankas skyrė 250 eurų piniginį apdovanojimą.

Tokijo paralimpiadoje Lietuva jau turi du apdovanojimus – bronzos medalius pelnė plaukikas Edgaras Matakas ir imtynininkas Osvaldas Bareikis.

Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas M.Bilius socialiniame tinkle dar kartą atkreipė dėmesį į esamą nelygybę su valstybės premijomis, apkaltinęs valdžia neveiksnumu bei įkirtęs už Lietuvos sportą atsakingam Švietimo, mokslo ir sporto viceministrui Linui Obcarskui.

„Prieš penkerius metus, grįžęs iš Rio de Žaneiro paralimpinių žaidynių, tikėjau, kad mano ir Lietuvos golbolo rinktinės medaliai pralaužė ledus politikų galvose.

Paralimpiečiams skirtos premijos, kurios šiaip jau yra beveik septynis kartus mažesnės nei sveikųjų atletų, buvo vienkartinai padvigubintos, – rašo LPAK prezidentas M.Bilius. – Tapau Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentu, tikėdamas, jog tai tik maža dalis to, ką galiu nuveikti.

Ir išties per tuos kelerius metus valdžios kabinetuose pavyko „išsimušti“ daugiau lygybės: valstybės rentas gauna ne tik paralimpiniai čempionai, bet ir vicečempionai, stipendijų dydžiai artėja prie sveikųjų, žmonių su negalia sporto projektams skiriama 10% Sporto fondo lėšų.

Tačiau to neužtenka. Per darbo LPAK laiką ne kartą kreipėmės dėl premijų sulyginimo, bet šis klausimas kažkur vis „pasiklysdavo“. Nesame patenkinti ir rentomis tik už du medalius.

Dabar, kai visi, pradedant nuo Švietimo, mokslo ir sporto ministru, premjere ir baigiant Prezidentu, oficialiai sveikina paralimpiečius Edgarą Mataką ir Osvaldą Bareikį iškovojus Tokijo paralimpinių žaidynių bronzą, aš jų klausiu: kiek yra nuoširdumo jūsų žodžiuose?

Tai jūs jiems į akis pasakykite, jog jie yra septynis kartus prastesni už sveikuosius medalininkus ir dėl to gaus septynis kartus mažesnes premijas.

O ir šiaip jų bronzos medaliai kažkokie tokie nelabai faini ir už juos jie rentų negaus. Va jei būtų sidabras ar auksas, tada kita kalba.

Ironija, sarkazmas. Kažkodėl man šiandien nesitiki, jog jūs, valdžios viršūnėse sėdintys ponai, žmogų su negalia laikote lygiu sveikajam. Galite nusimesti savo politkorektiškas kaukes ir padėti jas į stalčius, kur guli mūsų jums siųsti raštai ir prašymai.

P. S. Sporto viceministre Linai Obcarskai, tik noriu priminti, kad Osvaldas Bareikis ne kartą yra „davęs kruopų“ sveikiems sportininkams ir tapęs prizininku jūsų vadovautos Lietuvos sambo federacijos varžybose. Taigi, susitikę turėsime galimybę pakalbėti apie paralimpinio sporto ir jo atletų lygi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.