EUROLYGA 2023

Prieš „Granito“ rankininkus stos serbų „geležinkeliečių“ jaunimas

Kauno „Granito“ rankininkams pirmoji dvikova Europos taurės turnyre neturėtų kelti problemų. Savaitgalį europinį sezoną pradėsiantis „Granitas“ susitiks su didelių finansinių sunkumų turinčia Nišo „Železničar“ komanda, kurios daugumai žaidėjų yra vos 17-19 metų.

 Prieš „Granito“ rankininkus stos serbų „geležinkeliečių“ jaunimas.<br>A.Morkvėnaitės nuotr.
 Prieš „Granito“ rankininkus stos serbų „geležinkeliečių“ jaunimas.<br>A.Morkvėnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2021, 2:38 PM

Europos taurės turnyre šį sezoną žais trys Lietuvos vyrų rankinio komandos. Lietuvos čempionė Vilniaus „Šviesa“ ir Baltijos lygos čempionas Klaipėdos „Dragūnas“ varžybas pradės antrajame etape, o šį savaitgalį pirmajame etape kovos tik Kauno „Granitas“.

Kauniečiai šeštadienį ir sekmadienį du kartus susitiks su Nišo „Železničar“ komanda iš Serbijos. Klubų vadovams susitarus, abejos rungtynės vyks Lietuvoje, tačiau „Granitas“ varžovus priims ne Kaune, bet Vilniuje.

Kauno komanda jėgas trečiajame pagal rangą Europos turnyre bandys penktus metus iš eilės. Per keturis praėjusius sezonus „Granitas“ tris kartus nusileido pirmiesiems varžovams ir tik 2019 metų rudenį įveikė vieną barjerą – Tiraspolio PGU iš Moldovos.

Pernai Vaidoto Groso treniruojama komanda lygiai kovojo su „Považska Bystrica“ iš Slovakijos, bet turėjo pripažinti nežymų varžovų pranašumą 22:25 ir 28:28. Praėjusiais metais kauniečiai abejas rungtynes žaidė išvykoje.

Pirmasis „Granito“ varžovas yra garsus, bet šiuo metu vos kvėpuojantis „Železničar“ klubas.

Prieš kelis mėnesius šį klubą užgriuvo didelės finansinės negandos, todėl po praėjusio sezono iš jo išvyko beveik visi pagrindinės komandos žaidėjai ir treneriai. Likti Niše sutiko tik 30-metis Vladimiras Rističius ir 21-erių vartininkas Darko Stošičius.

Ištuštėjus iždui, „Železničar“ negalėjo pakviesti nė vieno patyrusio naujoko, todėl pirmojoje komandoje įregistravo 17-19 metų Nišo rankinio mokyklos auklėtinius. Būtent jie Vilniuje ir bandys priešintis „Granito“ vyrams.

„Železničar“ jaunimą į kovą ves dėl gimtojo klubo pasiaukoti nusprendęs treneris Miroslavas Džordževičius. „Nuo vaikystės buvau „Železničar“ žaidėjas, šiame klube pradėjau trenerio karjerą. „Železničar“ yra mano meilė, gyvenimas ir namai.

Man skauda širdį dėl to, kas atsitiko klubui, todėl grįžau, kad bent kažkaip jam padėčiau. Norėčiau sakyti, kad mūsų tikslas bus patekti į Serbijos lygos atkrintamąsias varžybas, bet iš tiesų tai yra neįvykdoma misija. Tačiau mes esame „Železničar“ – tradicijas ir reputaciją turintis klubas, todėl niekam nepasiduosime“, – prieš sezoną duodamas interviu Serbijos lygos interneto svetainei sugrįžimo į Nišą motyvus paaiškino M.Džordževičius.

„Železničar“ metraštyje yra nemažai gerokai smagesnių įrašų. Trečiajame pagal dydį Serbijos mieste Niše (260 tūkst. gyventojų) rankinio klubas buvo įkurtas 1949 metais, o geriausius laikus išgyveno praėjusio amžiaus aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose.

Tuomet „geležinkeliečiai“ (taip iš serbų kalbos verčiamas žodis „železničar“) triskart laimėjo Jugoslavijos taurę (1977, 1982 ir 1985 m.), dukart iškovojo Jugoslavijos pirmenybių bronzos medalius (1983 ir 1985 m.), o 1978 metais pateko į Europos taurių laimėtojų taurės finalą, kuriame serbus sustabdė tuo metu beveik neįveikiamas Vokietijos rankinio milžinas „Gummersbach“.

Formaliai šie laimėjimai dabartiniam klubui nebepriklauso. „Železničar“ pradėjo skaičiuoti naują istoriją, kai 2009 metais susijungė du Nišo mieste veikę rankinio klubai „Železničar“ ir „Niš“. Naujasis darinys iš pradžių gavo „Naisus“ pavadinimą, bet po dvejų metų atiduodant duoklę miesto rankinio tradicijoms, klubas buvo oficialiai pervadintas „Železničar 1949“.

Naujasis „Železničar“ kelis pirmuosius sezonus buvo Serbijos lygos autsaideris ir netgi iškrito į antrąją pakopą. Tačiau praėjusio dešimtmečio viduryje klubas atsitiesė: 2014 ir 2018 metais iškovojo Serbijos taurę, 2018 metais laimėjo Serbijos pirmenybių sidabrą, 2019 metais – bronzą.

Dėl pandemijos nutrauktame 2019-2020 metų sezone „Železničar“ užėmė antrąją vietą, bet smarkiai atsiliko nuo lyderio „Pančevo“.

Praėjusį sezoną Serbijos lygoje „Železničar“ užėmė ketvirtąją vietą. Pirmajame etape, kuriame 16 komandų buvo padalintos į dvi grupes, Nišo ekipa per 14 rungtynių iškovojo 21 tašką ir B grupėje užėmė antrąją vietą. Tiek pat taškų surinko grupės nugalėtoja Šabaco „Metaloplastika“.

Aštuonių komandų finalo grupėje paaiškėjo, kad pirmajame etape stipresnės komandos žaidė A grupėje. Šalies čempione tapo Novi Sado „Vojvodina“ (28 taškai per 14 rungtynių), vicečempionu – Belgrado „Partizan“ (20). Tuo tarpu „Metaloplastika“ užėmė tik trečiąją vietą (18), „Železničar“ – ketvirtąją (15).

Į Europos turnyrus „Železničar“ grįžo po sezono pertraukos. Tiesa, pernai Nišo klubas irgi buvo padavęs paraišką žaisti Europos taurės turnyre, tačiau be kovos pasidavė Ankaros „Spor Toto“ komandai.

Užpraeitą sezoną (2019 m. rudenį) „Železničar“ pirmajame Europos taurės rate nusileido „Karvina“ komandai iš Čekijos (nugalėjo namie 30:28, bet po to didesniu skirtumu 28:33 pralaimėjo svečiuose). 2018 metų rudenį „Železničar“ pirmajame EHF taurės (dabar Europos lyga) atrankos etape pripažino „Kaerjeng“ klubo iš Liuksemburgo pranašumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.