EUROLYGA 2023

Vagystė sporto padangėje? Ėjimo varžybų organizatorė V. Musvydaitė užsipuolė B. Vanago kompaniją pasisavinus jos renginio idėją Sulaukė lenktynininko atsakymo

Atrodo, kad rimtai susikirto dviejų laisvalaikio ir sporto renginių organizavimo kompanijų keliai: jau ne vienerius metus ėjimo varžybas rengianti bendrovė „Walk 15“ apkaltino UAB „Pitlane“ ir jos vadovą garsųjį Benediktą Vanagą pavogus tokio renginio idėją bei taip pažeidus intelektinės nuosavybės teises. Apie tai tiek socialinėje erdvėje, tiek ir oficialiu pareiškimu pirmadienį prabilo „Walk 15“ kompanijos įkūrėja buvusi bėgikė Vlada Musvydaitė.

 V.Musvydaitė kaltina B.Vanago kompaniją pavojus varžybų idėją ir pačius įvaizdžio atributus.<br> lrytas.lt koliažas
 V.Musvydaitė kaltina B.Vanago kompaniją pavojus varžybų idėją ir pačius įvaizdžio atributus.<br> lrytas.lt koliažas
 B.Vanagas<br> T.Bauro nuotr.
 B.Vanagas<br> T.Bauro nuotr.
 B.Vanagas<br> D.Umbraso nuotr.
 B.Vanagas<br> D.Umbraso nuotr.
 Vlada Musvydaitė<br> T.Bauro nuotr.
 Vlada Musvydaitė<br> T.Bauro nuotr.
Galimai pasisavintos nuotraukos iš „Walk 15“ renginio.
Galimai pasisavintos nuotraukos iš „Walk 15“ renginio.
Ėjimo varžybas UAB „Pitlane“ rengė pirmą kartą.
Ėjimo varžybas UAB „Pitlane“ rengė pirmą kartą.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 27, 2021, 5:38 PM, atnaujinta Sep 27, 2021, 7:14 PM

Praeityje aktyviai sportavusi ir šalies lengvosios atletikos čempionatuose auksą barjeriniame bėgime iškovojusi 38-erių V.Musvydaitė pirmadienį piktinosi, jog B.Vanago kompanija savaitgalį surengė ėjimo varžybas sostinėje, tačiau visą idėją, apdovanojimus, spalvų gamas bei nuotraukas galimai pasisavino iš „Walk 15“ renginių.

Apie savo pretenzijas B.Vanago kompanijai ji prabilo viešai.

„Sveiki, savaitgalį gavau smūgį į veidą, o kartu ir visa „IKI Ėjimo“ varžybų organizavimo komanda ir dalyviai., – tikino V.Musvydaitė. – UAB „Pitlane“, kuriai vadovauja Benediktas Vanagas, pažeidė mūsų intelektinės nuosavybės teises. Jau kreipėmės su oficialia pretenzija ir norime informuoti apie tai visus viešai.

Nemokamas ėjimo renginys „Ėjimo varžybos“ yra organizuojamas jau 6 metus, renginio koncepcija yra sukurta mano ir ištobulinta kartu su UAB „Walk 15“ komanda.

Šis ėjimo renginys yra unikalus tuo, kad skatina kartu eiti ne tik šeimas, kolektyvus, bet ir vestis augintinius, kurie yra registruojami atskirai. Jie taip pat apdovanojami medaliais. Medalių mūsų renginių dalyviams išskirtinumas yra tas, kad jie visada yra mediniai ir su violetine virvele.

Gaila, tačiau UAB“Pitlane“ organizuotame renginyje, kuris vyko šį šeštadienį, atkartoti ne tik medaliai ir kitos sudedamos renginio dalys, bet ir panaudotos mūsų renginio nuotraukos.

Buvo panaudoti esminiai mūsų koncepcijos požymiai, kurie, kaip paaiškėjo iš gautų atsiliepimų, suklaidino tiek partnerius, tiek ir renginio dalyvius.

Renginio komunikacijoje buvo panaudota ne tik mūsų renginių skiriamoji spalva – violetinė, bet netgi ir keletas mūsų nuotraukų, kurios buvo tik vizualiai pakoreguotos pašalinant mūsų renginių rėmėjų atributiką.

Pasaulinėje praktikoje bet koks renginio koncepcijos panaudojimas yra galimas tik turint renginio franšizę, tačiau UAB „Pitlane“ su tokiu prašymu į mus nesikreipė, taigi tokiu būdu grubiai pažeidė mūsų intelektinės nuosavybės teises.

Esu padariusi net 18 tokio tipo renginių, kuriuose integruota visa mano šeima.

Noriu visus suklaidintus informuoti, kad rugsėjo 25 d. organizuotas renginys „Ėjimas“ yra tik bandymas nukopijuoti UAB „Walk15“ organizuojamas iniciatyvas."

Kaip skelbia „Pitlane“ kompanija, savaitgalį į jos pirmą kartą surengtą renginį susirinko beveik 7 tūkst. vilniečių ir miesto svečių, o šeštadienio dieną jie praleido eidami 5, 10 ar 25 kilometrų trasą.

Organizatoriai tikino, kad norinčiųjų eiti buvo tiek daug, kad ne visiems dalyviams užteko starto numerių.

„Rugpjūtį jau 12-ąją kartą rengėme IKI Velomaratoną, todėl puikiai žinome, kad žmonės yra pasiilgę pozityvių masinių renginių.

Visgi, Ėjimo renginys vyksta pirmą kartą, o oras einančiųjų tikrai nelepino, todėl dalyvių aktyvumas mus nustebino gerąja prasme“, – pasakojo projekto vadovė Goda Mankutė.

Projektas buvo bendrai finansuojamas ir Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

„Ėjimas tebūnie visiems! Apie bandymus monopolizuoti spalvą ir sveiką gyvenseną Kaip žinia, šeštadienį surengtas nuostabus ėjimas, sutelkęs tūkstančius gyvų ėjimo entuziastų su šeimomis, draugais, kolegomis ir augintiniais iš visos Lietuvos, – parašė B.Vanagas.- Šiandien „Pitlane“ Komanda ir aš (kaip gi be Vanago pavardės) sulaukėme viešų Vlados Musvydaitės kaltinimų. Iš publikuoto kreipimosi suprantame, kad Vlados nuomone, „Pitlane“ pažeidė „Walk 15“ intelektualias teises, tiksliau:

– „pasiskolino“ „unikalią“ ėjimo idėją, dar gi, ėjimas su šeima, kolegomis ar augintiniais, pasirodo, irgi „unikalus“.

– pagamino medinius medalius su violetine virvele.

– be leidimo naudojo violetinę spalvą.

– panaudojo dvi vizualiai pakoreguotas, taip pat ir „Walk 15“ naudotas nuotraukas.

Kaltinimai rimti, reikia atsakyti

– Masinius sporto renginius „Pitlane“ organizuoja 15 metų.

– Tą daro Komanda, mano rolė juose senokai – patariamoji.

– „IKI Velomaratonas“, kuriuo didžiuojamės, apskritai buvo didelis masinių sporto renginių pokyčių „ledlaužis“. Po jo gimė ne viena gera iniciatyva, kurią sveikinu. Kaip ir ne vienas geras praktinis tokių renginių organizavimo sprendimas. Iš „IKI Velomaratono“ gerosios praktikos sėmėsi ir semiasi ne vienas sporto renginių organizatorius.

– Šeimų, įmonių, draugų, vaikų ar bendraminčių registracija nėra jokia naujiena renginių pasaulyje. Mes tai darėme visada.

– Kadangi dalyvių ir taip buvo daugiau nei 6000, nebuvo jokio poreikio registruoti augintinių, juolab, duoti jiems medalius. Dar gi, nemanome, kad reikia kankinti gyvūnus kabinant jiems tai, ko gamta nedavė. Jei augintinių šeimininkai, drauge įveikę trasą, nori nufotografuoti savo augintinį su medaliu, čia Jų sprendimas.

– Dabar pakalbėkime apie spalvas. Kad ir kaip norėčiau piktintis gamyklinėmis Komandomis ar didžiausiais pasaulio prekės ženklais, pradėjusiais naudoti juodą, matinę bolido spalvą, sidabrinį bulių ar baltus partnerių logotipus, suprantu, kad spalvos man nepriklauso.

Yra toks terminas, kaip spalvų psichologija. Didieji pasaulio protai tiria, kaip viena ar kita spalva veikia žmones, ką ji reiškia, su kuo asocijuojasi.

Blue-Purple-Pink derinys perteikia reikalingas konceptualias nuostatas ir plačiai naudojamas ėjimo ir apskritai judumo renginiuose visame pasaulyje. Komentaruose įdėsiu keletą „po ranka rastų“ pavyzdžių.

– Mediniai medaliai – populiarėjanti, daugybėje renginių naudojama ir sveikintina ekologiška iniciatyva. Ją aktyviai siūlo ir dauguma atributikos gamintojų.

– Dabar dėl dviejų nuotraukų. Jas mums pateikė renginio partneriai, kuriais pasitikime ir neturime pagrindo abejoti autorinėmis teisėmis. Jokios papildomos nuotraukų korekcijos neatliktos.

Vietoj pabaigos.

Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad Lietuvoje yra daugybė bėgimo, dviračių, ėjimo ir kitokių sveiką gyvenseną propaguojančių renginių. Jų dalyviai turi teisę pasirinkti, o organizatoriai – rodyti savo išmonę ir talentą.

Suprantu, kad labai norėtųsi būti vienintele Planetos ėjimo renginių organizatore, bet šiandien tegalime ištarti AČIŪ, kad prisidedate kuriant sveikesnę visuomenę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.