EUROLYGA 2023

Su lyderiais važiavusį E. Šiškevičių „šiaurės pragare“ sustabdė griūtis

Paryžiaus – Rubė dviračių lenktynės dėl COVID-19 pandemijos vyko neįprastu metu, tačiau dėl to neprarado savo žavesio. Pirmiesiems finišo liniją kirtusiems dviratininkams nuo veido nusibraukus storą purvo sluoksnį, paaiškėjo, kad sudėtingiausių vienos dienos lenktynių nugalėtoju tapo italas Sonny Colbrelli, o lyderių grupėje ilgai važiavo ir lietuvis Evaldas Šiškevičius.

E.Šiškevičius.<br>V.Dranginio/LTOK nuotr.
E.Šiškevičius.<br>V.Dranginio/LTOK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2021, 7:10 PM

Po alinančios šešių valandų kelionės iš Paryžiaus į Rubė velodromą pirmieji įvažiavo trys dviratininkai. Jie jau buvo užsitikrinę vietas ant garbės pakylos, o finišo sprinte greičiausias buvo šių metų Europos čempionas 31-erių Sonny Colbrelli iš „Bahrain“ komandos.

Kiti du prizininkai atsiliko keliomis akimirkomis. Antrąją vietą užėmė tik pernai profesionalo karjerą pradėjęs 22-ejų belgas Florianas Vermeerschas („Lotto-Soudal“), trečiąją – 26-erių olandas Mathieu van der Poelas („Alpecin“).

Trys prizininkai 257,7 kilometro nuvažiavo per 6 val. 1 min. 57 sek. Dviratininkai Paryžiaus – Rubė lenktynėse didelę kelio dalį važiuoja akmenimis grįstais keliais. Šiais metais akmenų danga, išskirstyta į 29 sektorius, sudarė apie 55 kilometrus.

Evaldas Šiškevičius iš „Delko“ komandos ilgai važiavo lyderių grupėje, bet likus 77 kilometrams iki finišo griuvo ir atsiliko nuo pirmavusių dviratininkų. Jis užėmė 31-ąją vietą, o nuo nugalėtojo atsiliko 9 min. 23 sek.

118-ųjų Paryžiaus – Rubė lenktynių dviratininkai ir dviračių sporto sirgaliai laukė pusantrų metų. Šios lenktynės paprastai rengiamos balandžio pradžioje, bet 2020 metais buvo atšauktos dėl sveikatos krizės. Šiais metais dėl tos pačios priežasties dviratininkai vėl negalėjo startuoti pavasarį, tačiau lenktynes rengianti ASO (Amaury Sport Organisation) bendrovė, kuri taip pat rengia „Tour de France“ ir keletą kitų lenktynių, nenuleido rankų ir dviratininkus į „šiaurės pragarą“ pakvietė rudenį.

Pakeitus terminą, sąlygos nepasikeitė. Sekmadienį šiaurinę Prancūzijos dalį merkė lietus, o dviračių padangos taškė balas. Ne vienam šlapiame kelyje paslydusiam dviratininkui teko kapstytis iš šalikelėse esančių griovių ar purtyti po griūčių sutrenktus raumenis.

E.Šiškevičius šiose lenktynėse buvo „Delko“ komandos lyderis. Lenktynėms vos prasidėjus lietuviui pavyko nuvažiuoti į pirmąjį pabėgimą, kurį sudarė apie 30 dviratininkų. Šioje grupėje buvo ir 2017 metų Paryžiaus – Rubė lenktynių nugalėtojas belgas Gregas van Avermaetas (AG2R), tačiau visi kiti favoritai liko pagrindinėje grupėje, kuri nuo pabėgėlių atsiliko iki dviejų minučių.

Lyderių lyderių grupė vis mažėjo, o E.Šiškevičius iš jos iškrito, kai likus 77 kilometrams iki finišo pateko į nedidelę griūtį paslydęs posūkyje.

Likus apie 50 kilometrų nuo lyderių grupės pabėgo italas Gianni Mosconas („Ineos“). Jis ilgai važiavo vienas, bet likus 26 kilometrams taip pat griuvo. G.Moscono persvara sumažėjo nuo minutės iki 10 sekundžių, bet italas ir po griūties apie dešimt kilometrų važiavo priekyje. Tik likus apie 16 kilometrų iki finišo G.Mosconą pavijo ir iškart aplenkė būsimieji prizininkai.

Galutinėje rikiuotėje G.Mosconas, kuriam dar teko stabtelėti ir dėl to, kad pakeistų pradurtą padangą, užėmė ketvirtąją vietą.

E.Šiškevičius šeštą kartą dalyvavo Paryžiaus – Rubė lenktynėse. Jis tris kartus iki finišo nenuvažiavo, 2016 metais užėmė 80-ąją vietą, o 2019 metais kovojo su dviračių sporto grandais ir finišavo devintas.

Tiesa, lietuvis išgarsėjo ir 2018 metais, kai formaliai finišo linijos nekirto. Iš tikrųjų, E.Šiškevičius tada nuvažiavo iki Rubė, bet į stadiono vartus pasibeldė, kai nugalėtojų apdovanojimas buvo seniai pasibaigęs ir organizatoriai jau buvo besiskirstantys.

„Delko“ komandai lietuvis atstovauja nuo 2011 metų. „Delko“ nėra UCI pasaulio turo komanda, tačiau Paryžiaus – Rubė lenktynių rengėjai jai nuolat suteikia vardinį kvietimą.

Šeštadienį pirmą kartą buvo surengtos moterų Paryžius – Rubė lenktynės. Moterys važiavo 116,4 kilometro.

Pirmąja čempione tapo britė Lizzy Deignan („Trek-Segafredo“). Ji nuo pagrindinės grupės pabėgo iki finišo likus net 80 kilometrų ir nuo tada visą laiką važiavo viena. Varžovės susigriebė per vėlai ir bėglės nepavijo.

Antrąją vietą užėmusi olandė Marianne Vos („Jumbo-Visma“) nuo čempionės atsiliko 1 min. 17 sek. Dar po 30 sek. finišavo ir trečiąją vietą užėmė itale Elisa Longo-Borghini („Trek-Segafredo“).

Beje, M.Vos antrąją vietą užėmė ir prieš savaitę vykusiose pasaulio pirmenybių grupinėse lenktynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.