EUROLYGA 2023

Rusijos dailiojo čiuožimo teisėjo žodžiai apie meilę šokyje išreikšti nesugebantį gėjų supykdė pasaulinę bendruomenę

Rusijos dailiojo čiuožimo teisėjas, tarptautinės kategorijos arbitras Aleksandras Vedeninas vargu ar galvojo, kad jo išsakytos mintys televizijos „MačTV“ laidoje sukels nemenką pasipiktinimo bangą. Rusas leptelėjo apie tik ką pasibaigusias šokių ant ledo varžybas „Finlandia Trophy“ ir čempiono nesugebėjimą nuslėpti savo netradicinę orientaciją.

keturiskart pasaulio čempionai Prancūzijos pora 26-erių Guillaume'as Cizeronas ir 26 metų Gabriella Papadakis<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
keturiskart pasaulio čempionai Prancūzijos pora 26-erių Guillaume'as Cizeronas ir 26 metų Gabriella Papadakis<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2021, 6:06 PM, atnaujinta Oct 11, 2021, 6:21 PM

Kalbėdamas apie rezultatus rusas prakalbo, kad keturiskart pasaulio čempionai Prancūzijos pora 26-erių Guillaume'as Cizeronas ir 26 metų Gabriella Papadakis pagerino savo sportinę forma, jie čiuožia kur kas greičiau, nei anksčiau. Bet tada leptelėjo apie pagrindinį minusą: „Jie čiuožia gerai, tačiau šaltai. Juk patrneris yra netradicinės orientacijos vyras ir šio minuso neužtušuosi bei nepaslėpsi“.

Jis paaiškino, kad rusų šokėjų porą Viktorija Sinicina ir Nikita Kacalapovas kaip tik moka „parodyti realią meilę“ ant ledo ir tai šiai porai padės laimėti olimpiadą Pekine kitų metų vasarį.

Guillaume'as Cizeronas apie savo netradicinę orientaciją paskelbė 2020 metų gegužę.

Prancūzijos pora laimėjo varžybas Suomijoje, jie yra ir 2018 metų Pjongčango žiemos žaidynių sidabro medalių laimėtojai.

Užsienio dailiojo čiuožimo bendruomenę sukrėtė tarptautinės kategorijos teisėjo A.Vedenino žodžiai apie prancūzų šokėją ant ledo Guillaume'ą Sizeroną. Visi priekaištavo, kad ruso mintis, jog gėjus šokio poroje nesugeba išreikšti tikros meilės, yra absurdas, nes vis tiek šokis yra ne gyvenimas.

Amerikiečių čiuožėja ant ledo Karina Manta savo socialinio tinklo twitter paskyroje parašė: „Be akivaizdžių dalykų, kad šis pasisakymas apie netradicinės orientacijos žmonės yra akivaizdi diskriminaciją, ši frazė daugiau neturi jokios prasmės. Tu gali vaidinti jausmus, jei esi gėjus ir taip juos perteikti šokyje. Jūs suprantate, kad kiekviena pora tiesiog atlieka tam tikrą vaidmenį, tiesa? Niekas iš tikrųjų neįsimyli laisvosios programos metu“.

Kanados dailiojo čiuožimo atstovė Caitlin Weaver sureagavo į situaciją: „Ar čia juokelis?“

Dailiojo čiuožimo analitikas Jackie Wongas parašė: „Teisėjas, sakantis, kad „Papadakis-Sizeron“ pora negali išreikšti ir perteikti jausmų, nes Sizeronas yra gėjus, yra heteronormatyvumo primetimas sporte, kuriame atrodo, kad romantiški partnerių santykiai suteikia papildomų teisėjų taškų“.

Net ir sirgaliai puolė aiškinti Rusijos arbitrui, kad jo mintys yra kvailokos ir kvepia fobijomis.

„Šokiai ant ledo yra spektaklis (be to, kad tai didžiulis sportinis darbas), o vaidyba yra jų dalis!“, – tikino viena iš gerbėjų.

„Tai tiesiog neišmanymas ir neteisybė. Pažįstu daug netradicinės orientacijos čiuožėjų, kurie gali perteikti ant ledo bet kokią programą, bet kokį jausmą. Tai neturi nieko bendra su jų orientacija“, – tikino kitas aistruolis.

„Šokdami kanadiečiai Tessa Virtue ir Scottas Moiras ypač puikiai vaidino ir apsimetinėjo įsimylėjėlius. Daugelis porų, turinčių kitus gyvenimo partnerius, elgiasi ant ledo kitaip nei už jo ribų“, – tikino vienas iš dailiojo čiuožimo mėgėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.