EUROLYGA 2023

Vilniuje apsilankiusi garsi psichologė A. Van Boxtel įsitikinusi – tobulėti padeda tiek pergalės, tiek ir pralaimėjimai

Sporte, kaip ir gyvenime, nėra išvengiama pakilimų bei nuosmukių. Dėl šios priežasties ypatingai svarbu gebėti savo potencialą auginti ne tik iškovojus apdovanojimą, bet ir patyrūs apmaudžią ar net skaudžią nesėkmę.

A. Van Boxtel. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Van Boxtel. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Van Boxtel. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Van Boxtel. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Van Boxtel. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Van Boxtel. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 22, 2021, 10:30 AM

Apie tai savo mintimis pasidalino Lietuvoje viešinti garsi Nyderlandų sporto psichologė Anje-Marijcke Van Boxtel.

Kartu su ne tik savo šalies, bet ir viso pasaulio, tarp jų ir Lietuvos, sportininkais dirbanti specialistė Vilniuje vykusios „LTeam“ konferencijos metu atskleidė svarbiausius sporto psichologijos bruožus bei pasidalino istorijomis, kaip kiekvieną pergalę bei patirtą pralaimėjimą galima realizuoti savęs tobulinimui.

„Be darbo, sunkų treniruočių, turime mokėti būti kūrybingi, mokėti greitai adaptuotis reikiamose situacijose bei dirbti su savo mąstymu“, – samprotavo A.Van Boxtel.

Sporto psichologijos specialistė pasidalino savo patirtimi dirbant vienose iš sunkiausių pasaulyje lenktynių – aplink visą pasaulį vykstančioje „Volvo Ocean Race“ jachtų buriavimo regatoje.

„Team Brunel“ komandos vadovė prakalbo apie sunkumus lenktynių starte, bet sėkmingai podiumu pasibaigusį finišą.

„Dirbdama su sportininkais stengiuosi išsiaiškinti, kaip jie jaučiasi, domiuosi jų patirtimi ir stengiuosi įdiegti pačias svarbiausias vertybes -pagarbą, draugystę, pasitikėjimą, džiaugsmą, mokymąsi iš klaidų, esant komandoje vengti savojo „aš“ bei nuolat bendrauti su savo mintimis“, – patirtimi dalinosi specialistė iš Nyderlandų.

Lietuvoje viešinti sporto psichologė taip pat pasidalino pavyzdžiu iš šią vasarą vykusių Tokijo olimpinių žaidynių, kuriose Nyderlandų irkluotojos Marieke Keijser ir Ilse Paulis finale pirmavo užtikrintai ir buvo priekyje praktiškai visos distancijos metu, tačiau lenktynių ne itin sėkmingas lenktynių finišas apmaudžiai paliko sportininkes be aukso medalių, merginos turėjo tenkintis bronzos medaliu.

„Tai buvo labai apmaudi nesėkmė. Šios irkluotojos dirbo labai sunkiai ir po finišo viena iš jų buvo itin nusivylusi savimi. Ji kaltino save dėl klaidų, kurios kainavo aukso medalį“, – teigė psichologė.

A.Van Boxtel pasakojo, kad vėliau šios merginos olimpiniame kaimelyje savo tautiečių buvo sutiktos tarsi čempionės.

„Vakare, po apdovanojimų, iš balkonų joms plojo visa olimpinė Nyderlandų rinktinė. Tai buvo ženklas, kad reikia švęsti ir didžiuotis savimi po kiekvieno pasiekimo, net ir nepavykus tapti čempionu“, – samprotavo sporto psichologė.

Pasak jos, geras psichologinis ir komandinis mikroklimatas padėjo Nyderlandams itin sėkmingai pasirodyti Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Šalies olimpinė rinktinė iš viso iškovojo net 36 medalius – tai sėkmingiausias visų laikų pasirodymas.

A.Van Boxtel taip pat prakalbo ir apie lyderystės svarbą. Tiek pergalių, tiek ir nesėkmių atveju yra svarbu būti lyderiu bei turėti lyderį savo komandoje.

„Lyderis ne tik veda save bei komandą į pergalę, bet ir drąsiai prisiima atsakomybę už klaidas bei ryžtingai žvelgia į ateitį“, – samprotavo specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.