EUROLYGA 2023

Sunkią traumą išsigydęs Lietuvos rinktinės lyderis J. Mikalčius: „Regbis man vėl teikia malonumą“

Lietuvos regbio-15 rinktinė šeštadienį Šiauliuose žais Europos čempionato „Trophy“ diviziono rungtynes su Vokietijos rinktine. Iš Europos čempionato praėjusiame sezone iškritę vokiečiai laikomi antro pagal pajėgumą diviziono favoritais. Tačiau Lietuvos regbininkai savo tvirtovėje žada mesti rimtą iššūkį svečiams.

 Jonas Mikalčius.<br> Evaldo Černiausko nuotr.
 Jonas Mikalčius.<br> Evaldo Černiausko nuotr.
 Jonas Mikalčius.<br> Evaldo Černiausko nuotr.
 Jonas Mikalčius.<br> Evaldo Černiausko nuotr.
 Jonas Mikalčius.<br> Evaldo Černiausko nuotr.
 Jonas Mikalčius.<br> Evaldo Černiausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 29, 2021, 11:19 AM

„Man visada patinka žaisti prieš stiprius varžovus. Patinka iššūkiai ir gera kova. Žaidžiant su stipriais varžovais, patys augam kaip sportininkai ir stiprėjam psichologiškai. Nusiteikimas būna visai kitoks, negu rungtyniaujant su komandomis, kai rezultatas aiškus iš anksto. Su vokiečiais kausimės iš paskutiniųjų, nes labai norime išlikti šiame divizione. Vokiečiai laikomi favoritais, bet tai tikrai nėra nenugalima komanda. Vokietijos rinktinės gretose – nemažai profesionalų, rungtyniaujančių aukštam lygyje. Jie prieš mus turi pranašumų, bet pastaruoju metu jie turi ir problemų. Dėl pandemijos dvejus metus Vokietijoje nebuvo vykdomos profesionalios lygos varžybos ir jiems trūksta varžybų patirties“, – teigia Lietuvos rinktinės lyderis Jonas Mikalčius.

Vokietijos rinktinei susitikimas su Lietuvos nacionaline komanda bus pirmasis „Trophy“ divizione. Lietuvos regbininkai pirmose rungtynėse po labai atkaklios namuose pralaimėjo Ukrainai.

Viena ryškiausių figūrų rungtynėse su ukrainiečiais buvo J. Mikalčius, kuris į Lietuvos regbio-15 rinktinę sugrįžo po 6 metų pertraukos. Anglijoje „Premier“ lygoje rungtyniavusio lietuvio karjerą buvo sustabdžiusi labai sunki kelio trauma. Rungtynėse, atstovaujant legendinei „Harlequins“ komandai, lietuviui nutrūko kelio raiščiai ir dvigalvio raumens sausgyslė, buvo pažeistas meniskas ir nervas. Po traumos regbininkas netgi negalėjo judinti pėdos.

„Traumą gydausi iki šiol. Rungtynės su Ukrainos rinktine buvo pirmosios, po kurių nejaučiau tokio skausmo, kuris mane lydėjo pastaruosius kelerius metus. Šios rungtynės teikia vilčių, kad grįšiu į įprastą sportininko ritmą. Dabar regbis vėl man teikia malonumą. Ar tai tęsis toliau? Kol kas negaliu atsakyti. Reikia nuolat treniruotis, žaisti reguliariai ir matysim kaip koja reaguoja į krūvius“, – sako dėl traumos Lietuvos regbio-15 rinktinės gretose tik 5 rungtynes sužaidęs J.Mikalčius.

27-erių metų J.Mikalčius tapo vos antruoju Lietuvos kilmės regbininku, patekusiu į regbio tėvynės Anglijos aukščiausią „Premier“ lygą. Pirmuoju tapo dabartinis Lietuvos rinktinės treneris – Anglijoje gimęs ir augęs Simonas Verbickas. Šiuo metu „Harlequins“ klubui atstovauja lietuvių kilmės Matas Jurevičius, kuris domina Anglijos jaunimo rinktinę.

„Su Matu esame kartu žaidę vieną sezoną. Kalbėjom apie jo galimybes žaisti Lietuvos rinktinėje. Kol kas jis laukia kvietimo į Anglijos rinktinę, todėl negali atstovauti Lietuvai. Nes jeigu užsivilks Lietuvos rinktinės marškinėlius, jam užsitrenks Anglijos rinktinių durys“, – pasakoja J.Mikalčius.

Lietuvos rinktinės lyderis teigia, kad Lietuvos regbininkams labai sunku patekti į stipriausių Europos – Anglijos ar Prancūzijos lygų komandas. Pasak J.Mikalčiaus, jauniems regbininkams reikia sekti jo paties, ar Prancūzijoje rungtyniavusio Karolio Navicko pėdomis.

„Lietuvoje paruošti žaidėją, kuris tiesiai pereitų į Anglijos ar Prancūzijos lygas, turime mažai galimybių. Anglijoje nuo mažens visi kvėpuoja regbiu, konkurencija net tarp vaikų yra milžiniška. Nuo mažens visi nori būti tokiais, kaip ryškiausios regbio žvaigždės. Lietuvoje regbio lygis nuolat auga, daug prie to prisidėjo Baltijos „Top“ lygos sukūrimas ir sėkmingas Lietuvos rinktinės žaidimas. Mes galime paruošti fiziškai stiprius regbininkus, bet jaunimui reikia vykti į akademijas Anglijoje, Prancūzijoje ar Pietų Afrikos Respublikoje. Aš pats išvažiavau į PAR, būdamas vos 18 metų, vėliau persikėliau į Angliją. Turėjau daug aukoti ir gyventi regbiu, kad tapčiau profesionalu ir pasirašyčiau kontraktą su „Premier“ lygos klubu“, – teigia J.Mikalčius.

„Trophy“ divizione šiais metais Lietuvos regbininkai namuose susitiks su Vokietijos ir svečiuose su Šveicarijos rinktinėmis. Kitų metų pavasarį laukia grumtynės su Lenkijos ir Belgijos penkioliktukais. Pirmą vietą divizione užėmusi komanda žais atkrintamąsias rungtynes dėl kelialapio į Europos čempionatą. Paskutinėje vietoje likusi rinktinė iškris į žemesnį divizioną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.