EUROLYGA 2023

LTOK pozicija dėl siūlomo Pekino žaidynių boikoto: tai politinių klausimų neišsprendžia

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) kritiškai vertina kai kurių Lietuvos politikų siūlymus boikotuoti 2022 m. Pekino žiemos olimpines žaidynes.

Lietuva gavo kvietimą dalyvauti žaidynėse.<br>stop kadras
Lietuva gavo kvietimą dalyvauti žaidynėse.<br>stop kadras
2022 m. žiemos olimpinės žaidynės vyks Pekine.<br>AFP/Scanpix nuotr.
2022 m. žiemos olimpinės žaidynės vyks Pekine.<br>AFP/Scanpix nuotr.
2022 m. žiemos olimpinės žaidynės vyks Pekine.<br>AFP/Scanpix nuotr.
2022 m. žiemos olimpinės žaidynės vyks Pekine.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pekine vyksiančių žiemos olimpinių žaidynių metu bus įvestos itin griežtos koronaviruso suvaldymo taisyklės.<br>„Reuters“/AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pekine vyksiančių žiemos olimpinių žaidynių metu bus įvestos itin griežtos koronaviruso suvaldymo taisyklės.<br>„Reuters“/AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Olimpinė vėliava.<br> ltok.lt nuotr.
 Olimpinė vėliava.<br> ltok.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-11-23 22:23

LTOK pozicija antradienį paskelbta organizacijos portale.

„Olimpinės žaidynės yra viso pasaulio, viso olimpinio judėjimo renginys, o ne šalies, kurioje yra organizuojamos.

Vienas pagrindinių principų, kurių laikosi Tarptautinis olimpinis komitetas – politinis neutralumas.

Be šio principo, tiek olimpinės žaidynės, tiek bet kokios kitos sporto varžybos taptų politiniu instrumentu, kuris labiausiai neigiamai paveiktų sportininkus.

Be to, Olimpinė chartija įpareigoja kiekvieną nacionalinį olimpinį komitetą dalyvauti olimpinėse žaidynėse.

Nedalyvaujant LTOK lauktų Tarptautinio olimpinio komiteto sankcijos.

Istorija rodo, kad sportininkų boikotas politinių klausimų neišsprendžia.

1980-aisiais dalis šalių boikotavo Maskvos olimpines žaidynes dėl sovietų sąjungos invazijos į Afganistaną. Žaidynės įvyko, sovietų kariai liko Afganistane, tik daug sportininkų neteko galimybės vykti į olimpines žaidynes.

Sportininko karjera nėra ilga, olimpinės žaidynės – svarbiausios gyvenimo varžybos, kurioms ruošiamasi ne metus ir ne ketverius, o gerokai ilgiau. Todėl nemanome, kad prašyti sportininkų dėl politinių priežasčių šios galimybės atsisakyti būtų sąžininga“, – teigiama ltok.lt

Kaip panešė BNS, keliolika valdančiajai koalicijai priklausančių Lietuvos Seimo narių kreipėsi į politikus, LTOK ir sportininkus, ragindami boikotuoti vasarį Pekine vyksiančias žiemos olimpines žaidynes. Kreipimosi autorių teigimu, prestižiniai sporto renginiai negali vykti autoritarinėse valstybėse, kur nepaisoma žmogaus teisių, o sportas bandomas panaudoti savo įvaizdžiui gerinti.

„Kreipiamės į prezidentą, Vyriausybę, visus Lietuvos politikus, ragindami boikotuoti Kinijos olimpines žaidynes, nedalyvauti jos atidarymo ir uždarymo renginiuose, nesiųsti jokios oficialios valstybinės delegacijos“, – teigiama laiške.

Septyniolika parlamentarų taip pat siūlo sportininkams, išsikovojusiems kvietimus į Pekino žaidynes, „pademonstruoti pilietišką poziciją, nedalyvauti ten, kur bus bandoma juos paversti autoritarinio režimo režisuojamo spektaklio marionetėmis“.

„Būtent principinga pozicija šiandien gali padėti apginti sportą nuo pagundos jį paversti politikos įrankiu“, – teigiama kreipimesi.

Pasak politikų, vasarį planuojamos olimpinės žaidynės Kinijoje bus „dar viena autoritarinio komunistinio režimo galios demonstracija, siekiant parodyti pasauliui, kad galima engti pavergtas tautas, laikytis autoritarinės politikos, nepaisyti žmogaus teisių, visiems grasinti Trečiuoju pasauliniu karu ir kartu veidmainiškai kalbėti apie taikią olimpinio judėjimo misiją bei nesulaukti demokratinėmis save vadinančių valstybių principingos reakcijos“.

Kreipimąsi pasirašė 13 valdančiosios Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime narių, trys – Laisvės partijos nariai, vienas – Liberalų sąjūdžio ir viena opozicinių socialdemokratų atstovė.

Tarp pasirašiusiųjų – dviejų parlamentinių komitetų pirmininkai – Užsienio reikalų komiteto vadovas Žygimantas Pavilionis ir Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

Toks politikų kreipimasis sulaukė ir griežtos kitų Seimo narių kritikos. Ypač kritiškai šią iniciatyvą įvertino vienas valstiečių frakcijos lyderių Jonas Jarutis.

„Po perkūnais! Kas čia dabar darosi? Ar visai protas aptemo? Seimo valdančiosios daugumos atstovai toliau tęsia sporto žlugdymo Lietuvoje planą. Šįkart nusitaikė į olimpinius sportininkus – mūsų profesionalus, daugybę metų sunkiai siekiančius dalyvauti svarbiausiame sportininkų karjeroje renginyje – olimpinėse žaidynėse.

Kreipimąsi su siūlymu boikotuoti XXIV žiemos olimpines žaidynes, vyksiančias 2022 m. vasarį Kinijos sostinėje Pekine, pasirašė 13 valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime narių, 3 – Laisvės partijos nariai, 1 – Liberalų sąjūdžio ir 1 socialdemokratų atstovė.

Čia kažkoks keistas viešųjų ryšių triukas? Ar kreipimąsi pasirašę politikai iš tikrųjų nori panaikinti Lietuvos sporto profesionalų galimybę parodyti tai, ko jie sunkiai siekė daugybę metų? Gal reikėtų kolegoms valdantiesiems priminti, kad sportininko karjera yra labai trumpa. Kol pasiekiamas normatyvus atitinkantis lygis, įdedama nesuvokiamai daug pastangų, praeina daugybė griežtos disciplinos, sunkaus ir alinančio pasiruošimo metų. Pekino olimpinėse žaidynėse dalyvautų didžiausias Lietuvos sporto istorijoje sportininkų skaičius – net 12 savo sričių profesionalų. Sportininkai ruošiasi kas keturis metus tevykstančiam, svarbiausiam sportiniam įvykiui – olimpiadai – negailėdami savęs, o keliolikos Seimo valdančiųjų norai yra visa tai nubraukti, sužlugdyti galbūt vienintelę galimybę dalyvauti olimpinėse žaidynėse, ir boikotuoti žaidynes dėl įtemptų Lietuvos santykių su Kinija. Man čia logikos ne tik kad mažai, bet ir visai nėra.

Olimpinės žaidynės yra viso pasaulio, viso olimpinio judėjimo žaidynės, o ne šalies, kurioje tai vyksta. Nenorime menkinti Kinijoje vykstančių procesų, tačiau ne sportininkai turėtų spręsti valstybių santykių problemas. Kodėl dėl to turime bausti savo sportininkus? Ar pagalvota apie tikrąsias to veiksmo pasekmes? Ilgalaikes, ne tik trumpalaikes? Tokio boikoto nauda labai abejotina, tačiau žala mūsų pačių sportininkams ir visai valstybei – nesuvokiamai didelė. Jeigu mes boikotuosime Pekino olimpiadą – pagal Olimpinę chartiją mūsų lauktų sankcijos. Viena iš jų – suspenduota galimybė dalyvauti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse su Lietuvos komanda. Ar jūs norite, kad Lietuvos sportininkai dalyvautų ne po Lietuvos, o po Olimpine vėliava – taip pat, kaip darė rusai Tokijo olimpiadoje?

Vienas iš pagrindinių Tarptautinio olimpinio komiteto principų – laikytis politinio neutralumo. Nejaugi norime tai pažeisti? Tuomet lauktų labai liūdnos pasekmės – būtų galima tuo naudotis kaip stipriu politiniu instrumentu. Neturime teisės atimti iš Lietuvos sportininkų galimybės dalyvauti pačiame svarbiausiame sportinės karjeros įvykyje“, – parašė J.Jarutis.

XXIV žiemos olimpinės žaidynės vyks 2022 metų vasario 4–20 dienomis Pekine ir šalia esančiuose Hebėjaus provincijos miestuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.