EUROLYGA 2023

Badmintono federacija sportininkus ugdys ir mokyklose – kūno kultūros mokytojai taps treneriais

Lietuvos badmintono federacija pradeda burti kūno kultūros mokytojų bendruomenę naujiems badmintono talentams mokyklose ugdyti – Vilniuje startuoja projektas „Mano klasė žaidžia badmintoną“.

 Badmintono pamokos bus rengiamos mokyklose.<br> LBF nuotr.
 Badmintono pamokos bus rengiamos mokyklose.<br> LBF nuotr.
Aurimas Kamantauskas.<br> LBF nuotr.
Aurimas Kamantauskas.<br> LBF nuotr.
 Badmintono pamokos bus rengiamos mokyklose.<br> LBF nuotr.
 Badmintono pamokos bus rengiamos mokyklose.<br> LBF nuotr.
 Badmintono pamokos bus rengiamos mokyklose.<br> LBF nuotr.
 Badmintono pamokos bus rengiamos mokyklose.<br> LBF nuotr.
 Badmintono pamokos bus rengiamos mokyklose.<br> LBF nuotr.
 Badmintono pamokos bus rengiamos mokyklose.<br> LBF nuotr.
Giedrius Savickas.<br> LBF nuotr.
Giedrius Savickas.<br> LBF nuotr.
 Badmintono pamokos bus rengiamos mokyklose.<br> LBF nuotr.
 Badmintono pamokos bus rengiamos mokyklose.<br> LBF nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Giedrė Buivydienė

2021-12-08 14:19, atnaujinta 2021-12-08 15:41

Vos paskelbus registraciją į projektą „Mano klasė žaidžia badmintoną“ į jį užsiregistravo apie šimtas kūno kultūros mokytojų, nors tai tik pradžia: visi kūno kultūros mokytojai, kurie norėtų jungtis prie iniciatyvos ir atvesti badmintoną į savo mokyklas, iki gruodžio 12 d. dar gali registruotis.

Projektas startuoja Vilniuje, tačiau registruotis gali mokytojai ir iš kitų miestų – kitąmet planuojama projektą plėsti ir į kitus miestus.

Projekto „Mano klasė žaidžia badmintoną“ partneriais tapo Vilniaus miesto savivaldybė ir Vilniaus švietimo pažangos centras.

„Labai džiaugiamės, kad kūno kultūros mokytojai su tokiu dideliu palaikymu atsiliepė į federacijos kvietimą kartu ieškoti naujų badmintono talentų mokyklose. Vienas federacijos tikslų yra išugdyti naujus badmintono olimpiečius ir dabar šio tikslo sieksime kartu su gausiu pastiprinimu – mokytojų bendruomene. Kas paneigtų, kad kuris nors iš šių mokytojų vieną dieną taps pirmuoju ateities olimpiečio, kelią į sportinę areną pradėjusio paprastoje mokyklos sporto salėje, treneriu“, – sakė Aurimas Kamantauskas, Lietuvos badmintono federacijos prezidentas.

Pasak projekto koordinatoriaus badmintono trenerio Mariaus Šlausto, užsiregistravusiems mokytojams bus surengti 4 akademinių valandų trukmės mokymai, kurių metu kūno kultūros mokytojai įgis tiek teorines, tiek praktines badmintono žinias. Taip pat esant poreikiui federacija mokyklose rengs ir pristatomąsias badmintono pamokas.

„Natūralu, kad mokytojams gali kilti klausimas: ar išmokti badmintono technikos yra sudėtinga? Noriu patikinti, kad tikrai nesudėtinga – tame ir yra badmintono patrauklumas, kad išmokti jį žaisti gali visi. Paruošėme labai konstruktyvią mokytojų paruošimo programą ir pakaks 4 akademinių valandų, kad mokytojai galėtų pradėti vesti badmintono treniruotes savo mokiniams“, – teigė treneris M. Šlaustas.

Jis pridūrė, kad badmintonui žaisti nereikia ir sudėtingos infrastruktūros, o inventorius nėra brangus – pakanka tinklo, raketės su plunksninuku ir jau galima žaisti.

Pirmosioms mokykloms, užsiregistravusioms į projektą „Mano klasė žaidžia badmintoną“, badmintono inventoriaus komplektus padovanos Lietuvos badmintono federacija.

Kaip sakė projekto ambasadoriumi tapęs aktorius Giedrius Savickas, jo pavyzdys patvirtina, kad badmintoną žaisti gali visi, o kartą pabandęs paprastai jau negali sustoti: šis sportas tave visiškai įtraukia gerąja prasme.

„Pirmą kartą rimčiau raketę paėmiau prieš septynerius metus viename renginyje, kurio metu vyko badmintono varžybos. Tada gavau varžovą, kuris dar pasišaipė iš manęs: „Su kuo man reikės žaisti? Ai, su Savicku...“. Pralaimėjau, bet tada manyje užvirė kerštas: išmokti gerai žaisti badmintoną. Pradėjau treniruotis, vienu metu norėjau žaisti kasdien ir net darydavau dvigubas treniruotes, todėl dabar jau gerai duočiau tam varžovui į kaulus. Mane įkvėpė ir trenerė, kuri, pamačiusi, kaip žaidžiu, pasakė – tavo geras garsas, kai muši“, – šypteli G. Savickas.

Aktorius pridūrė, kad kai „apsiženijo“ ir padaugėjo darbo po karantino, treniruojasi jau nebe taip intensyviai, nors su rakete nesiskiria iki šiol. Dabar planuoja pradėti žaisti badmintoną ir savo sodyboje – jau nusipirko tinklą.

„Turiu bendraminčių žaidėjų grupę, žaidžiame rytais, 11 valandą, kai gali žaisti mokiniai mokyklose, aktoriai arba dideli verslininkai, kuriems nereikia į darbą“, – pasakojo projekto „Mano klasė žaidžia badmintoną“ ambasadorius.

„Žinote, daug kas galvoja, kad badmintonas toks nerimtas sodo sportas. Sako, tai kiek tu išmuši: 350, 400?.. Tačiau kai pradedi žaisti, pamatai, kad tai yra sporto šaka, kuri tave labai įtraukia, nes ji turi labai gerą malonumo ir darbo santykį. Tai ir viena greičiausių sporto šakų, ir kuo toliau, tuo daugiau jos subtilybių sužinai“, – dėstė G. Savickas.

Vilniaus Šv. Kristoforo progimnazijos fizinio ugdymo mokytojas Artūras Janauskas teigia, kad ir mokiniams badmintonas patinka, todėl mokykla nutarė taip pat prisijungti prie projekto.

„Mes mokykloje neturime krepšiniui tinkamos aikštelės, bet turime tinklinio tinklą, kurį pritaikome ir badmintonui žaisti. Tai dinamiškas, daug vikrumo reikalaujantis sportas, kurį galima žaisti ir individualiai, ir poromis, tad vaikams jis patinka ir jie noriai prašo rakečių. Mokiniams įdomu ir tai, kad jie gali praplėsti akiratį, išbandyti ir kitas sporto šakas, ne tik krepšinį ar futbolą“, – pastebi mokytojas.

Sportas A. Janauską lydi ne tik mokykloje: jis pats yra daugkartinis Lietuvos čempionas barjerinio bėgimo rungtyje, yra dirbęs badmintono rinktinės Klaipėdoje trenerio padėjėju, taip pat po pamokų dirba asmeniniu treneriu. Tad sulaukęs kvietimo prisijungti prie „Mano klasė žaidžia badmintoną“ projekto ir suburti badmintono komandą mokykloje, nedvejojo.

„Mokyklose yra daug gabių vaikų, todėl neabejoju, kad ir mokyklose galime atrasti naujų talentų. Reikia tik nukreipti vaikus tinkama linkme ir turėsime ne tik čempionų, bet ir olimpiečių“, – įsitikinęs A. Janauskas.

Kaip sako projektų partnerių – Vilniaus miesto savivaldybės atstovas, vicemeras Tomas Gulbinas, „Z“ ir tūkstantmečio kartos yra iki šiol sportiškiausios kartos, kurioms būtina sporto šakų įvairovė: „Vilnius jau dabar gali pasiūlyti nemažą sportinės veiklos pasirinkimą ir ši pasiūla dar plėsis. Šis badmintono projektas tai patvirtina“, – teigė T. Gulbinas.

Lietuvos badmintono federacija taip pat informuoja, kad dar šių metų gruodį mokyklose bus surengti tarpklasiniai badmintono turnyrai, o 2022 m. vasarį mokyklos sulauks kvietimo ir į nacionalinį mokyklų turnyrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.