EUROLYGA 2023

Pasaulio boulingo čempionais tapę lietuviai: reikia žaisti ne jėga, o galva

„Reikia pripažinti, kad tokiose varžybose kaip pasaulio čempionatas labai svarbi ir sėkmė. Ji buvo mūsų pusėje“, – kalbėjo Aidas Daniūnas, su Laurynu Narušiu netikėtai tapę pasaulio boulingo čempionais.

Pasaulio čempionai L.Narušis ir A.Daniūnas.<br>IBF nuotr.
Pasaulio čempionai L.Narušis ir A.Daniūnas.<br>IBF nuotr.
Pasaulio čempionai L.Narušis ir A.Daniūnas.<br>IBF nuotr.
Pasaulio čempionai L.Narušis ir A.Daniūnas.<br>IBF nuotr.
Pasaulio čempionai L.Narušis ir A.Daniūnas.<br>IBF nuotr.
Pasaulio čempionai L.Narušis ir A.Daniūnas.<br>IBF nuotr.
Pasaulio čempionai L.Narušis ir A.Daniūnas.<br>IBF nuotr.
Pasaulio čempionai L.Narušis ir A.Daniūnas.<br>IBF nuotr.
Pasaulio čempionai L.Narušis ir A.Daniūnas.<br>IBF nuotr.
Pasaulio čempionai L.Narušis ir A.Daniūnas.<br>IBF nuotr.
Pasaulio čempionai L.Narušis ir A.Daniūnas.<br>IBF nuotr.
Pasaulio čempionai L.Narušis ir A.Daniūnas.<br>IBF nuotr.
Pasaulio čempionai L.Narušis ir A.Daniūnas.<br>IBF nuotr.
Pasaulio čempionai L.Narušis ir A.Daniūnas.<br>IBF nuotr.
Pasaulio čempionai L.Narušis ir A.Daniūnas.<br>IBF nuotr.
Pasaulio čempionai L.Narušis ir A.Daniūnas.<br>IBF nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 17, 2021, 5:22 PM

Boulingas, kurį laisvalaikiu specializuotame klube žaidžia mėgėjai, ir profesionalusis boulingas panašūs tik tiek, kiek futbolas ir rankinis: juk ir vienas, ir kitas žaidžiamas kamuoliu, kurį siekiama pataikyti į vartus.

Boulinge irgi svarbiausias yra kamuolys, kuris riedėdamas atsimuša į 10 kėglių, o šie nuvirsta arba ne.

Tačiau tokio kamuolio – specialiai pritaikyto konkretaus žaidėjo rankai – nerasi nė viename boulingo klube. Profesionaliajame sporte svarbiausia ne kamuolio riedėjimo trajektorija ar greitis, nors jie irgi svarbūs, o žaidėjo smegenys – gebėjimas tinkamai pasirinkti kamuolį, įvertinti takelį, kurio skirtingos vietos tepalu padengtos skirtingai.

„Boulingas – loginis žaidimas, nors daugelis įsivaizduoja, kad čia svarbiausia yra jėga.

Tačiau svarbiausia vis dėlto taktika ir technika“, – patikino pasaulio čempionu prieš porą savaičių Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai, JAE) tapęs kaunietis 33 metų A.Daniūnas.

Turnyras buvo neįprastas

Lietuvių dueto pergalė Dubajuje – istorinė. Iki šiol nė vienas šalies boulingo žaidėjas ir nė viena komanda nebuvo taip aukštai.

Saulėtame Dubajuje A.Daniūnui ir L.Narušiui sekėsi beveik viskas: gerai dirbo galvos ir rankos, klausė kamuoliai, nors lemiamas kovas teko žaisti abiem neįprastomis sąlygomis – lauke, pasaulinės parodos „Dubai Expo 2020“ teritorijoje.

Įprastai boulingas žaidžiamas uždarame klube, kaip ir iki šio pasaulio čempionato pusfinalio.

Pasaulio čempionatas JAE buvo kitoks nei įprastai. Jame dalyvavo per tris dešimtis komandų, kuriose – tiktai po 4 žaidėjus, nors iki tol rinktinę per panašius turnyrus sudarydavo 6 nariai.

Kiekvienos komandos žaidėjai turėjo keturias galimybes laimėti pasaulio čempionato medalių: žaisdami vienetų, dvejetų, trejetų ir komandos (ketvertų) turnyrus.

Per vienetų turnyrą geriausiai iš lietuvių pasirodė 16-metis vilnietis L.Narušis, jis buvo arčiausiai ketvirtfinalio. A.Daniūno pasirodymas vienetų varžybose irgi buvo neblogas, tad vilnietis ir kaunietis nusprendė sudaryti pagrindinę Lietuvos dvejetų porą.

„Mačiau, kad Laurynas puikiai žaidžia, tad pamaniau, kad ir pats turiu pasistengti tapti jam lygiaverčiu partneriu. Man reikėjo žaisti geriausiai kaip tik galiu ir pavyko susikaupti“, – pasakojo A.Daniūnas.

Žaidimas – greitas ir trumpas

Dvejetų varžybose Laurynas ir Aidas nebuvo užsibrėžę konkretaus tikslo, bet žingsnis po žingsnio apetitas didėjo.

Įveikę pirmąjį etapą lietuviai pateko tarp 32 pajėgiausių porų. Paskui – į ketvirtfinalį. O ten viskas tarsi prasidėjo iš naujo, nes, skirtingai nei ligtoliniuose etapuose, žaidimas buvo itin greitas.

Ketvirtfinalyje ir pusfinalyje buvo žaidžiama tik viena dešimties metimų partija, kai komandos žaidėjai meta kamuolį pasikeisdami. Dažniausiai turnyruose kiekvienas komandos narys gauna po 10 metimų, o šįsyk teko perpus mažiau.

Iki pusfinalio pasaulio čempionato dalyviai žaidė uždaroje arenoje, nuo pusfinalio – lauke. „Dubai Expo“ teritorijoje buvo ne tik įrengti boulingo takeliai, bet ir tribūnos žiūrovams, o lemiamų kovų dalyvius rodė televizija. Lietuviai, nors jaudinosi, įstengė susikaupti.

Pusfinalyje jie įveikė švedų duetą su pasaulio čempionu asmeninėse varžybose ką tik tapusiu Jamesu Blombgrenu. Finale A.Daniūnas ir L.Narušis nugalėjo kitą švedų dvejetą.

Paskutiniame čempionato etape jau buvo žaidžiamos dvi partijos, kurias abi laimėjo lietuviai ir jiems neprireikė papildomos nervų kovos pranašumui įrodyti.

Jei po abiejų partijų rezultatas būtų buvęs 1:1, čempionai būtų paaiškėję žaibiškai, kiekvienam žaidėjui duodant po papildomą metimą.

„Mūsų džiaugsmas buvo neapsakomas – pakeliui į viršūnę įveikėme žaidėjus, kuriuos patys stebime per televiziją, kurie žaidžia PBA – Amerikos profesionalų lygoje, prilygstančioje krepšinio NBA.

Bet mes irgi turime patirties, metai po metų dalyvaujame įvairiuose turnyruose, tad negalėčiau sakyti, kad ši mūsų pergalė buvo atsitiktinė“, – sakė A.Daniūnas.

Bet apginti pasaulio čempionų titulą ar ateityje darsyk jį iškovoti bus nepaprastai sunku, nes visos planetos pirmenybėse dalyvaujančios komandos ypač pajėgios.

Gerai jaučia kamuolį

Žaisti boulingą A.Daniūnas pradėjo palyginti vėlai: aštuoniolikametis pamėgino kėglius mušinėti su draugais, pamatė kvietimą į turnyrą, pabandė jame dalyvauti ir iš karto laimėjo. Taip prasidėjo jo kelias į profesionalųjį sportą.

Kauniečio porininkas pasaulio čempionate L.Narušis – perpus jaunesnis, bet boulingą žaidė nuo mažumės, mat Lauryno tėvas Raimondas mėgsta šį sportą ir juo sudomino sūnų.

Aidas ne vienus metus lankė rankinio ir krepšinio treniruotes, kol galiausiai pasirinko boulingą.

„Gal tai, kad ir anksčiau sportavau su kamuoliu, lėmė, kad palyginti greitai tapau neblogu boulingo žaidėju?“ – svarstė pasaulio čempionas.

Pradėjęs rimčiau žaisti Aidas pateko į Lietuvos boulingo C lygos komandą. Ten A.Daniūnas buvo išrinktas naudingiausiu žaidėju. Paskui kurį laiką žaidė aukštesnėje B lygoje, kol galiausiai pakliuvo į aukščiausiosios A lygos komandą „Strike House & D. Mo“, kuri Lietuvoje yra nepralenkiama.

A.Daniūnas, kaip ir dauguma pajėgiausių šalies boulingo žaidėjų, dalyvauja ne tik paprastuose, bet ir komerciniuose turnyruose. Ne vieną tokį turnyrą lietuvis laimėjo.

Tačiau ten uždirbti pinigai dar neleidžia gyventi vien iš boulingo, nors laimėtojai uždirba po 2000 eurų ir daugiau.

„Vien dalyvavimas turnyruose brangiai kainuoja: registracija, skrydžiai, nakvynės. Jei turėčiau rėmėjų, gal galėčiau dalyvauti daugiau turnyrų ir dar labiau tobulėti, tačiau kol kas sau galiu leisti tikrai ne viską.

Dabar jau neplanuoju jokių kitų atostogų, tik tokias, kurios susijusios su boulingu.

Jei, pavyzdžiui, vyksta turnyras Maltoje, po jo lieku kelioms dienoms pailsėti“, – pasakojo A.Daniūnas.

Samdo užsienio specialistus

Profesionalūs boulingo žaidėjai turi asmeninius kamuolius, kurie parduodami specializuotose parduotuvėse ir pritaikomi konkrečiai rankai.

„Tinkamai išgręžti kamuolį – sudėtingas darbas. Mano gręžėjas Linas Sasnauskas tinkamai parinko kamuolius ir tai buvo vienas svarbiausių dalykų pasirengimo čempionatui etape“, – pasakojo A.Daniūnas.

Vienas toks specialus kamuolys kainuoja apie 200 eurų, sveria apie 7 kilogramus, o įprastai į varžybas kiekvienas žaidėjas vežasi 6 kamuolius, turinčius skirtingų savybių. Profesionalai paprastai žaidžia 15-ojo svorio kamuoliais.

Per sezoną Aidas pakeičia du tris kamuolius, nes jie susidėvi, apsidaužo.

„Nemažai žaidėjų į pasaulio čempionatą atsiveža naujus kamuolius, bet mes dar negalime sau to leisti“, – sakė A.Daniūnas.

Kainuoja ir patyrusių specialistų paslaugos. Lietuvoje beveik nėra gerų trenerių, tad rimtesnės komandos juos kviečiasi iš užsienio. Aidas dirbo su Švedijos moterų rinktinės treneriu ir su amerikiečiu.

„Pavyzdžiui, trys užsienio specialisto treniruotės atskridus į Lietuvą gali kainuoti apie 500 eurų. Samdytis užsienietį, kuris treniruotų ir vyktų drauge į čempionatą, – ypač brangu“, – teigė A.Daniūnas.

Nėra amžiaus ribos

Nors boulingas pasaulio čempionui – laisvalaikio pomėgis, A.Daniūnas ir dirba boulingo klube, tad turi visas sąlygas daugiau pasitreniruoti.

„Boulingo žaidėjai treniruojasi įprastuose klubuose. Man pasisekė, nes treniruotės nieko nekainuoja, o daugeliui profesionalų bet kuriame klube tenka susimokėti apie 10 eurų už treniruotę, jie turi ateiti nepopuliariu laiku.

Per savaitę – trys keturios treniruotės, tad susidaro nemenka suma“, – sakė A.Daniūnas.

Anot pasaulio čempiono, boulingas – „gilus sportas“. Mėgėjai dažnai apsigauna manydami, kad jei keliskart iš eilės numušė visus kėglius, jau yra pajėgūs rungtis su profesionalais.

„Boulinge viskas sudėtingiau, nes reikia mąstyti. Takeliai prieš varžybas parengiami skirtingai, tad turi apskaičiuoti, kokį kamuolį rinktis, yra skirtingų būdų, kaip mesti.

Daug kas mano, kad šiame žaidime svarbiausia jėga, bet liekni ir iš pažiūros fiziškai silpnesni žaidėjai dažnai kamuolį meta tikrai gerai“, – patikino A.Daniūnas.

Šis žaidimas – itin įtraukiantis. Pasak Aido, susižavėjusieji kėglių daužymu boulinge lieka ilgam. Tačiau svarbiausia, kad boulingas vienija skirtingas kartas: šiame sporte nėra amžiaus ribos.

Kelias į viršūnę

Ketvirtfinalis. Lietuva – Malaizija 258:235.

Pusfinalis. Lietuva – Švedija-1 243:226.

Finalas. Lietuva – Švedija-2 224:223 ir 237:176.

Dvejetų turnyre iš viso dalyvavo 64 duetai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.