EUROLYGA 2023

Lietuvos rinktinės gydytoju tapo Vokietijoje gyvenantis ir dirbantis G. Bučys

Lietuvos rankinio rinktinės štabas sulaukė papildymo – Europos čempionate prie komandos prisijungs gydytojas Gediminas Bučys, kuris šiuo metu dirba Vokietijoje „Hessisch Lichtenau“ ortopedijos klinikoje.

 Gediminas Bučys.<br> rankinis.lt nuotr.
 Gediminas Bučys.<br> rankinis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2021, 3:49 PM

Dabartinė praeityje garsaus Lietuvos rankininko darbovietė sutiko bendradarbiauti su Lietuvos rankinio federacija (LRF) ir leido G.Bučiui prisijungti prie rinktinės čempionato metu.

Šiuo metu Vokietijoje gyvenantis ir praeityje pats rankinį žaidęs G.Bučys dalyvavo ir 1998 Europos čempionate, kuriame Lietuvos rinktinė užėmė 9 vietą.

„Prisiminimai labai dvejopi. Atstovauti Lietuvai ir žaisti čempionate buvo kažkas neįtikėtino, o ir pasirodėme, manau, gana neblogai – baigėme iškovodami pergalę ir užimdami aukštą vietą. Vis tik būtent tuo metu sužinojau apie savo širdies problemas ir kad toliau rungtyniauti nebegalėsiu, todėl psichologiškai tas momentas nebuvo lengvas“, – prisiminimais iš Italijos dalijosi G.Bučys.

Lietuvos rinktinės gydytojas medicinos mokslų išsilavinimą įgijo dar Lietuvoje, tačiau darbinės patirties daugiausiai sėmėsi jau Vokietijoje, kur žaidimą derino su savo profesija.

„Baigiau tuometinę medicinos akademiją ir bendrinę rezidentūrą, dar aktyviai žaisdamas rankinį. Tuo metu visai netyčia gavau pasiūlymą iš Melsungeno komandos, kuriai reikėjo linijos žaidėjo. Mano pagrindinė sąlyga buvo, kad galėčiau ten dirbti ir kaip gydytojas. Klubas prižadėjo, kad šiuos du iš pažiūros sunkiai suderinamus dalykus vis tik pavyks suderinti. Aišku, pirmiausia reikėjo išsilaikyti kalbos egzaminą, vėliau – lygiavertiškumo egzaminą, kadangi tuo metu Lietuva dar nepriklausė Europos Sąjungai. Viskas pavyko ir pradėjau dirbti vietinėje ligoninėje bendrame chirurginiame skyriuje. Nuo 2015 metų jau dirbu būtent ortopedijos klinikoje“, – pasakojo gydytojas.

G.Bučys neslepia, kad derinti medicinos mokslus ir rankinį nei Lietuvoje, nei Vokietijoje lengva nebuvo, tačiau mesti rankinio minčių neturėjo.

„Reikėjo labai gerai planuotis laiką. Sunkiausia buvo pirmaisiais metais Vokietijoje, kadangi buvo ir kalbos barjeras, ir reikėjo adaptacinio laiko. Į Vokietiją atvykau 1996 metais, tad skirtumas tuo metu tikrai buvo didelis. Nebuvo tokios minties, kad kažkur galiu nespėti – reikėdavo viską spėti laiku ir tiek. Lietuvoje irgi būdavo, kad naktimis budžiu Raudonajame kryžiuje, o kitą dieną reikia eiti į treniruotę, ar žaisti rungtynes. Vokietijoje irgi buvo panašiai. Aišku, treneriai, kolegos mane tikrai paremdavo ir buvo kažkokio tai lankstumo galimybė. Kauno Raudonajame kryžiuje daug padėjo tuometinis vyr. gydytojas Mykolas Biliūnas“,– prisiminė G.Bučys.

Vokietijoje jau daug metų gyvenantis lietuvis teigia, kad noro padėti šalies rankiniui visada yra, o, anot gydytojo, rankinio bendruomenė ypatingai ir išsiskiria savo bendruomeniškumu.

„Mano karjera Vokietijoje gana greitai nutrūko dėl sveikatos, bet vis tiek ryšius Lietuvoje su bičiuliais išlaikėme. Iki pat dabar norėjosi kuo daugiau padėti ir išlaikyti tą ryšį su šia sporto šaka. Daug metų ir širdies tam atiduota. Rankinio šeima Lietuvoje labai vieninga ir šis sportas gyvuoja būtent tų entuziastų dėka. Bendruomeniškumas šiame sporte yra visa ko pagrindas, tad man irgi norisi kažkuo prisidėti, kad rankinis Lietuvoje būtų matomas ir mylimas.

Po Nepriklausomybės atgavimo turėjome gerą komandą, kuri galėjo kautis su elitinėmis rinktinėmis, tačiau vėliau kurį laiką buvo sąstingis. Trūko, be abejo, ir sąlygų ruoštis sportininkams, tad dėl to tiek metų ir neturėjome komandos čempionate. Dabar, panašu, kad jau išaugo ta naujoji karta, kuri vėl gali džiuginti sirgalius pergalėmis ir geru žaidimu. Esu tikras, kad šis čempionatas gali paskatinti naują rankinio bumą mūsų šalyje“, – pokalbį baigė G.Bučys.

Gydytojas kartu su rinktine vyks į Košicę, kur Lietuvos rinktinė varžysis 2022 metų Europos čempionate. Lietuvos rinktinė pasirodymą pradės rungtynėmis sausio 13 dieną su Rusijos rinktine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.