EUROLYGA 2023

Aistra fiziniam aktyvumui neišblėso ir sulaukus septyniasdešimties

Plungiškis Viktoras Vaitkus ir sulaukęs 72–ejų džiaugiasi, kad jaunystėje gyvenimas jį nukreipė studijuoti tuomečiame Kūno kultūros institute.

  Viktoras Vaitkus. <br> M. Marcinkevičienės nuotr.
  Viktoras Vaitkus. <br> M. Marcinkevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marytė Marcinkevičiūtė, sportas.info

Dec 24, 2021, 6:24 PM

„Esu laimingas žmogus, kad gimiau ir augau Plungėje, kad studijavau Kūno kultūros institute. Vaikystėje turėjau į ką lygiuotis ir iš ko mokytis – pačios didžiausios žvaigždės Plungėje buvo „Linų audinių“ futbolininkai. Mes būdavome laimingi, kai gaudavome panešti jų sportinius krepšius, prisiliesti prie jų drabužių. Sportas man buvo viskas, juo sirgau nuo vaikystės“, – prisimena Vytautas.

1969 metais jis įstojo studijuoti į Kūno kultūros institutą ir pasirinko ledo ritulį.

Vadovaujant treneriui Adolfui Mickui, plungiškis atstovavo „Atleto“ ledo ritulio komandai ir triskart (1971-1973 m.) tapo Lietuvos čempionu.

„Šiemet sukako 50 metų, kai pirmą kartą pelnėme Lietuvos ledo ritulio čempionato aukso medalius. Tačiau pandemija mums sutrukdė visiems susitikti ir paminėti šį neeilinį mums įvykį. Mūsų komandoje žaidė ir Vytas Nėnius, vėliau ilgai vadovavęs „Žalgirio“ sporto draugijai. Viliuose, kad kitais metais mūsų čempionų komandai pavyks susėsti už vieno stalo“, – sako plungiškis.

1973-iaisiais su diplomu rankose Vytautas sugrįžo dirbti į gimtąją Plungę. Dirbo Sporto mokykloje, mokykloje, rajono sporto komitete metodininku ir pirmininku, Statybos technikume.

Draugystė su sportu nenutrūko: žiemą žaidė ledo ritulį, o vasarą – futbolą ir atstovavo „Kooperatininko“ komandai.

Jo pati svariausia pergalė futbolo vejoje – 1978 metais populiariame „Tiesos“ laikraščio taurės turnyre užimta antroji vieta: finale plungiškiai 0:2 pralaimėjo Kauno „Kelininkui“.

Prieš išeidamas į pensiją V.Vaitkus dirbo „Ryto“ pagrindinėje mokykloje kūno kultūros mokytoju ir čia praleido 28 metus.

„Labai džiaugiuosi, kad dirbau toje mokykloje. Tekdavo organizuoti daug varžybų, vykdavo ir kitokių renginių, nebuvo kada ir galvoti apie atostogas.

Su Plungės sporto ir rekreacijos centro direktoriumi Alvydu Viršilu per jo atostogas iki šiol įgyvendiname vaikų mokymo plaukti programą.

Mūsų mokymai trunka vieną savaitę. Iš visos Plungės surenkame kelias grupes vaikų nuo šešerių metų, juos atvežame į Platelius ir mokome plaukti.

Šiemet per tą vieną savaitę plaukti išmoko arti 100 jaunųjų plungiškių. Plaukimo pamokų pasiprašė ir viena 70 metų Platelių gyventoja“, – pasakoja V. Vaitkus.

Jau dvidešimt metų plungiškis – sveikos gyvensenos puoselėtojas, nerūko, nevartoja alkoholio. Labai kruopščiai rengdavosi kūno kultūros pamokoms. Su mokiniais ir pats pasportuodavo. Vienas jo mėgstamiausių pratimų – stovėsena ant galvos, kur mokiniams buvo sunkiai įkandamas riešutėlis.

Mokytojas rodydavo ir nelengvus pratimus ant lygiagrečių.

Perkopęs per 70 metų plungiškis – jaunatviškas ir energingas, visada gerai nusiteikęs ir kitus gera nuotaika užkrečiantis, dviračiu skubantis į įvairius sporto ir kultūros renginius.

Šeimoje jis – ne vienintelis fizinio aktyvumo puoselėtojas. Amerikoje gyvenantys anūkai 20-metis Lukas ir 22-ejų Adomas Bary anksčiau žaidė krepšinį.

Dabar Adomas, baigęs mokyklą, studijuoja Filadelfijos universitete trečiame kurse ir sėkmingai žaidžia amerikietiškąjį futbolą, viliasi patekti į profesionalų lygą.

Kitas anūkas, 25-erių Žygimantas Jocys, šiemet baigs Lietuvos sporto universitetą, „Atleto“ komandoje jis žaidė krepšinį, o dabar atstovauja Plungės „Olimpui“.

Nesportuoja tik anūkė Viktorija Jocytė, kuri Vilniuje studijuoja dizainą.

V. Vaitkus pastaruoju aktyviai įsijungė į Trečio amžiaus universiteto veiklą ir, kaip teigia A. Viršilas, yra jų ambasadorius nuo Plungės sporto ir rekreacijos centro.

Projektas „Sportas“ – sveikatos ir žinių šaltinis visiems“ bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Švietimo mainų paramos fondas ir Centrinė projektų valdymo agentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.