EUROLYGA 2023

Būsimi Lietuvos rankininkų varžovai norvegai pradėjo ruoštis Europos pirmenybėms

Sekmadienį į pirmąją treniruočių stovyklą susibūrė Norvegijos vyrų rankinio rinktinė, kuri 2022 metų Europos pirmenybių pirmajame etape bus viena iš trijų Lietuvos rankininkų varžovių.

Norvegija pradėjo pasiruošimą Europos rankinio čempionatui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Norvegija pradėjo pasiruošimą Europos rankinio čempionatui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2022, 10:50 PM

F grupėje kartu su lietuviais ir norvegais žais Rusijos ir Slovakijos komandos.

Liko dešimt dienų

„Nuspręsti, kurie žaidėjai po treniruočių stovyklos nepateks į galutinę sudėtį, šįkart bus labai sunku. Norvegijoje yra daug gerų rankininkų, todėl kils daug diskusijų. Bet taip ir turi būti“, – dar prieš mėnesį pristatydamas kandidatų sąrašą sakė Norvegijos rinktinės treneris Christianas Berge.

Nuspręsti, kuriems žaidėjams neliks vietos galutinėje paraiškoje, Ch.Berge turės iki sausio 13-osios – tą dieną norvegai ir kitos F grupės komandos Košicėje žais pirmojo turo rungtynes.

Iki tol norvegai žais dvejas draugiškas rungtynes. Tiesa, praėjusią savaitę jiems teko skubiai keisti pasirengimo planą. Norvegijos rinktinė turėjo dalyvauti Auksinės lygos turnyre Paryžiuje, tačiau Prancūzijos rankinio federacija pablogėjus epideminei padėčiai turnyrą atšaukė.

Be varžovų liko ne tik norvegai, bet ir danai. Tačiau šių dviejų šalių rankinio vadovai greitai susitarė, kad sausio 6 ir 8 dienomis surengs dvejas tarpusavio rungtynes Hilariodo treniruočių centre (Danija).

Lyderiai – iš Vokietijos lygos

Dauguma rinktinių trumpas pirmąsias treniruočių stovyklas surengė tarp Kalėdų ir Naujųjų metų. Tačiau treneris Ch.Berge nematė prasmės tą daryti, nes beveik visi jo komandos lyderiai žaidžia Vokietijos lygoje, kurioje po Kalėdų dar vyko vieno turo rungtynės.

Iš viso į rinktinę iš Vokietijos klubų buvo pakviesti devyni rankininkai, tačiau du „Flensburg“ žaidėjai Goranas Johannessenas ir Magnusas Rodas šiuo metu gydosi traumas ir praleis Europos pirmenybes. Kad nežais M.Rodas, buvo žinoma seniai, o G.Johannesseno likimas paaiškėjo tik prieš kelias dienas.

Aštuoni rankininkai į Norvegijos rinktinę atvyko iš kitų Europos šalių klubų (penki iš Danijos, du iš Vengrijos ir vienas iš Švedijos), o gimtinėje rungtyniauja tik keturi rinktinės žaidėjai.

Pastaraisiais metais aiškus Norvegijos rinktinės lyderis yra Vokietijos čempionėje „Kiel“ komandoje žaidžiantis 26-erių Sanderis Sagosenas. Pagrindiniai jo talkininkai yra kitas „Kiel“ žaidėjas 29-erių Haraldas Reinkindas, 33-ejų Kristianas Bjornsenas iš Danijos čempiono „Aalborg“ ir

30-metis Kentas Robinas Tonnesenas iš Vengrijos čempiono „Szeged“.

Užpernai laimėjo bronzą

Norvegijos rinktinė bus aiški F grupės favoritė. Norvegai bus ir vieni Europos pirmenybių favoritų. Tiesa, jei visos komandos atvyktų stipriausių sudėčių, norvegų galimybės nebūtų vertinamos labai aukštai. Tačiau paaiškėjus, kad kelių ryškių žvaigždžių trūks prancūzams ir ispanams, didelių nuostolių patyrus sudėtingą kartų kaitą išgyvenančioms Vokietijos ir Kroatijos komandoms, norvegų akcijų vertė gerokai pakilo.

Juo labiau kad Norvegijos rankininkai ir per praėjusiais metais džiugino savo gerbėjus gerais rezultatais. Per prailgintą Tokijo olimpinių žaidynių ciklą, kuriame įvyko šeši didieji turnyrai, norvegai iškovojo tris medalių komplektus. Jie tapo 2017 bei 2019 metų pasaulio vicečempionais ir užėmė trečiąją vietą 2020 metų Europos pirmenybėse.

Per praėjusių metų pasaulio pirmenybes Norvegijos rinktinė užėmė šeštąją vietą, per Tokijo olimpines žaidynes – septintąją vietą.

Norvegijos rinktinės sudėtis

Vartininkai: Torbjornas Bergerudas („Gudme“, Danija), Kristianas Saverasas („Leipzig“, Vokietija), Sanderis Drange Heierenas („Drammen“).

Antroji linija: Sanderis Sagosenas („Kiel“, Vokietija), Haraldas Reinkindas („Kiel“, Vokietija), Kentas Robinas Tonnesenas („Szeged“, Vengrija), Christianas O‘Sullivanas („Magdeburg“, Vokietija), Vetle Eckas Aga (Gioteborgo „Sävehof“, Švedija), Simenas Holandas Pettersenas („Elverum“), Sanderis Overjordetas („Mors-Thy“, Danija), Erikas Thorsteinsenas („Mors-Thy“, Danija), Christopheris Rambo („Runar“).

Kraštiniai: Sebastianas Bartholdas („Aalborg“, Danija), Kristianas Bjornsenas („Aalborg“, Danija), Kevinas Aagero Gulliksenas (Giopingeno „Frisch Auf“, Vokietija), Alexanderis Blonzas („Szeged“, Vengrija).

Linijos žaidėjai: Petteris Overby („Erlangen“, Vokietija), Magnusas Gullerudas („Magdeburg“, Vokietija), Thomasas Alfredas Solstadas („Elverum“).

Treniravosi jau prieš Naujuosius

Kitos dvi komandos, su kuriomis Košicėje žais lietuviai, pirmąsias treniruočių stovyklas surengė gruodžio pabaigoje.

Rusijos rinktinę treniruojantis bosnių-serbų kilmės Vokietijos rankinio specialistas Velimiras Petkovičius pakvietė 22 rankininkus. Dauguma iš jų žaidžia savo šalies klubuose, o iš užsienio atvyko tik Dmitrijus Žitnikovas, Sergejus Kosorotovas (abu Plocko „Wisla“, Lenkija), Dmitrijus Santalovas (Bresto „Miaškov“, Baltarusija), Michailas Vinogradovas („Bregenz“, Austrija), Viačeslavas Kasatkinas (Prešovo „Tatran“, Slovakija) ir Sergejus Kudinovas („Chartres“, Prancūzijos antroji lyga).

Visiška priešingybė – Slovakijos rinktinė. Beveik visi geriausi šios šalies rankininkai žaidžia užsienio lygose ir į rinktinę atvyko iš Vengrijos (penki), Vokietijos (trys), Ispanijos (du), Prancūzijos, Šveicarijos, Austrijos, Čekijos ir Rusijos (po vieną) klubų.

Nei rusai, nei slovakai draugiškų rungtynių dar nežaidė. Rusai šią savaitę keliaus į Osijeką, kur išbandys jėgas su Kroatijos bei Bosnijos ir Hercegovinos rankininkais, o slovakai dukart susitiks su Austrijos komanda.

Lietuvos rinktinė pirmąją treniruočių stovyklą taip pat surengė iškart po Kalėdų. Lietuviai, skirtingai nei jų būsimieji varžovai, jau žaidė ir draugiškas rungtynes. Mūsų šalies rankininkai dalyvavo Rygos savivaldybės taurės turnyre, kuriame užėmė trečiąją vietą. Lietuvos rinktinė pusfinalyje po baudinių serijos pralaimėjo Latvijos rinktinei 34:35, o paguodos finale sutriuškino Latvijos rezervinę rinktinę 45:24.

Prancūzų problemų kamuolys

Negandos viena po kitos persekioja Tokijo olimpinių žaidynių čempionę Prancūzijos rinktinę. Prancūzai prieš Naujuosius metus dėl traumų prarado Nedimą Remilį, Jeaną-Jacques‘ą Acquevillo ir Timothey N‘Guessaną, o pirmosiomis sausio dienomis neteko taip pat susižeidusio Lukos Karabatičiaus ir Naujųjų metų naktį per užpuolimą sužeisto Elohimo Prandi.

Be to, Prancūzijos rankinio federacija paskelbė, kad dėl asmeninių priežasčių komandą gali palikti pagrindinis vartininkas Vincent‘as Gerard‘as, o papildomai pakviestas Theo Monaras negalės treniruotis dėl teigiamo koronaviruso testo.

Prieš Naujuosius metus kovidu užsikrėtė ir pirmąją treniruočių stovyklą praleido keli kiti Prancūzijos rinktinės rankininkai. Kai kurie iš jų į antrąją treniruočių stovyklą jau atvyko, bet keturių žaidėjų koronaviruso testai sekmadienį vakare vis dar buvo teigiami.

Problemų kamuolys dar padidėjo, kai Egipto rankinio federacija pranešė, kad šios šalies rinktinė neatvyks žaisti draugiškų rungtynių, kurios buvo numatytos Paryžiaus priemiestyje Kretelyje sausio 7 ir 9 dienomis. Skubiai rasti kitus varžovus sudėtinga, todėl gali būti, jog prancūzai į Europos pirmenybes keliaus nežaidę nė vienerių draugiškų rungtynių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.