EUROLYGA 2023

Per Seimo komisiją tiesiamas kelias naujai valstybinei sporto institucijai: ministerija nesusitvarko

Seimo jaunimo ir sporto komisija skubos tvarka aptarė naujos valstybinės sporto institucijos steigimą. Kol kas ji vadinama biudžetine įstaiga Lietuvos sporto agentūra.

Andrejus Zadneprovskis mano, kad KKSD panaikinimas buvo klaida.<br>T.Bauro nuotr.
Andrejus Zadneprovskis mano, kad KKSD panaikinimas buvo klaida.<br>T.Bauro nuotr.
 Seimo komisijos posėdis.<br> Feisbuko nuotr.
 Seimo komisijos posėdis.<br> Feisbuko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 4, 2022, 4:22 PM, atnaujinta Jan 4, 2022, 4:32 PM

Naują organizaciją norima steigti atsižvelgiant į smarkiai kritusius Lietuvos sporto rezultatus po Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) ir Lietuvos olimpinio sporto centro (LOSC) panaikinimo.

Nors buvo teigiama, kad „sportas keliamas į ministerijos lygį“, tai buvo tik gražios kalbos, nes sportą priskyrus Švietimo ir mokslo ministerijai sportas tiesiog buvo nustumtas į paraštes.

„Esame kaip šuniui penkta koja“, – kalbėjo kai kurie sporto atstovai.

Ne vieną dešimtmetį Žemaitės gatvėje veikęs KKSD buvo tarsi sporto namai, nes ten veikė kelios dešimtys sporto šakų federacijų, vykdavo oficialūs ir neoficialūs pasitarimai.

Net per geriausių 2021 metų sportininkų apdovanojimą Metų treneriu išrinktas Andrejus Zadneprovskis iš tribūnos prabilo apie vienijančios sporto struktūros trūkumą.

Metų sportininkas Mindaugas Griškonis irgi rėžė valdininkams: „Jūs sportą vertinate kadencijomis, o mums tai visas gyvenimas“.

Seimo komisijos posėdžio detales atskleidė kaunietis Seimo narys Andrius Kupčinskas.

„Ši agentūra įgyvendintų valstybės sporto politiką, vykdytų viešojo administravimo funkcijas. Įstatymo apimtyje tikslinamas ir Sporto rėmimo fondo, kurį administruotų agentūra, modelis: jo rėmuose finansuojami nacionaliniai ir regioniniai fizinio aktyvumo projektai, sporto bazių gerinimo projektai. Tokios agentūros įsteigimo Lietuvai jau seniai reikėjo ir net neabejoju, jog toks pokytis atneš teigiamų pokyčių į Lietuvos sporto padangę

Dalis funkcijų nebuvo būdingos ŠMSM, pvz. aukšto meistriškumo sporto lėšų administravimas ir federacijų finansavimas. Nauja agentūra pradėtų veikti jau nuo šių metų liepos 1 d., nes nuo to laiko visi loterijų ir azartinių lošimų mokesčiai pasieks Valstybės biudžetą ir teks Lietuvos sporto programoms finansuoti (aukštojo meistriškumo, fizinio aktyvumo, sportininkų stipendijų, sporto infrastruktūros finansavimo)

Pasiūliau atkreipti dėmesį į sporto pažangą tarpukaryje bei tuomet veikusias sporto organizacijas. Pagrindinė sporto organizacija buvo – LFLS (Lietuvos fizinio lavinimosi sąjunga), o jos pirmtakė LSS – Lietuvos sporto sąjunga. Vėliau buvo įsteigta Lietuvos sporto lyga (LSL), o dar vėliau siekiant sistemiškai sureguliuoti sporto sistemą, 1932 m. buvo įkurti Kūno kultūros rūmai (KKR) – valstybinę sporto veiklą tvarkanti institucija, kuri koordinavo sporto organizacijų veiklą, kūno kultūros, kaip disciplinos, mokymą, sporto populiarinimą, sporto bazes ir atstovavo Lietuvos sportui tarptautinėse organizacijose.

Atsižvelgiant į tai, mano siūlymas naujai agentūrai suteikti BĮ „Lietuvos sporto sąjunga“ arba BĮ „Lietuvos sporto lyga“ pavadinimą, nes visos mūsų teisėkūros iniciatyvos orientuotos į sportininkus ir jų pasiekimus, todėl jiems ir visai sporto bendruomenei būtų suprantamesnis naujos agentūros vaidmuo Lietuvos sporto veiklose ir pasiekimuose“, – feisbuke parašė A.Kupčinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.