EUROLYGA 2023

Olimpinė viltis V. Strolia – apie būsimą įstorinį įvykį Lietuvai, šalies rekordą ir „Eurosport“ dėmesį

Biatlonininkas Vytautas Strolia tampa Lietuvos žiemos sporto veidu ir Pekino olimpinių žaidynių viltimi, kurios šalis neturėjo labai ilgai. Su 29-erių lietuvio pavarde susipažįsta vis daugiau biatlono žiūrovų, o dėmesį jam rodo ir televizijos kanalo „Eurosport“ transliacijų režisieriai, ir aplinkinių valstybių specialistai.

 A.Ivanono nuotr.
 A.Ivanono nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>A.Ivanovo nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>A.Ivanovo nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>A.Ivanovo nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>A.Ivanovo nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>V.Ivanovo nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>V.Ivanovo nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>A.Ivanono nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>A.Ivanono nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>A.Ivanovo nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>A.Ivanovo nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>C.Manzoni/IBU nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>C.Manzoni/IBU nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>A.Ivanono nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>A.Ivanono nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>Christian Manzoni/IBU nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>Christian Manzoni/IBU nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>Adrei Ivanov nuotr.
Vytautas Strolia ruošiasi Pekino olimpiadai. <br>Adrei Ivanov nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jan 5, 2022, 8:00 PM

Po 2014-ųjų Sočio olimpinių žaidynių iš slidinėjimo į biatloną perėjęs V.Strolia raško pirmuosius vaisius.

Šio sezono starte biatlonininkas iš Anykščių gerino Lietuvos rekordą, o pasaulio taurės etapuose renka įskaitinius taškus ir beldžiasi į prestižinio sporto elitą.

„Tai lėmė daug veiksnių – ir pasiruošimas, kuris buvo geras bei stiprus, buvau patenkintas visomis stovyklomis, ir nusiteikimas, kuris prieš sezoną buvo labai ambicingas“, – sezono starto rezultatus lėmusius veiksnius portalui lrytas.lt atskleidė V.Strolia.

Tarptautinės biatlono federacijos (IBU) reitinge V.Strolia šiuo metu užima 30-ąją vietą. Palyginimui, lietuvis po trijų pasaulio taurės etapų reitinge lenkia tokias biatlono žvaigždes kaip vokietį Eriką Lesserį (33 vieta) ar slovėną Jakovą Faką (46).

Sezoną pradėjo aplenkdamas planetos čempioną

Lietuvos biatlonininkai sezoną pradėjo lapkritį, kuomet startavo Norvegijoje vykusiose 10 km sprinto varžybose. Jose V.Strolia užėmė 13-ą vietą ir aplenkė dabartinį planetos čempioną, antrą vietą bendroje pasaulio taurės varžybų įskaitoje užėmusį norvegą Sturlą Holmą Laegreidą.

Vėliau sekė sėkmingas startas pasaulio taurėje, kur jau pirmajame etape Estešunde (Švedijoje) pavyko užsidirbti įskaitinių taškų. Sezono atidarymo etapo 20 km asmeninėse lenktynėse rinktinės lyderis V.Strolia užėmė 18 vietą.

Per šių varžybų transliaciją lietuvio veidas net tris kartus šmėžavo „Eurosport“ kanale, kurio režisieriai rodė tris biatlonininko iš Lietuvos šaudymus. Tai – neįprastas reginys, tačiau labai malonus.

„Nelabai kreipiu į tai didelį dėmesį, nes manau, kad rezultatai dar nėra tokie, kuriais galėčiau labai didžiuotis. Mano tikslai ir siekiai yra aukštesni, norisi daugiau. Nepaisant to, smagu, kad „Eurosport“ parodo ir kitų šalių, tokių kaip Lietuva, atstovus. Džiugu, kad dėmesys yra ne tik lyderiams. Visgi į antraštes stengiuosi nelabai kreipti dėmesį, nes nėra dėl ko kol kas girtis, dar nepasiektas taškas, dėl kurio labai džiaugčiausi“, – kuklinasi V.Strolia.

Visgi rezultatai kalba patys už save. Atletas sėkmingai pasirodė visuose trijuose iki šiol vykusiuose pasaulio taurės etapuose, kur rinko įskaitinius taškus. Maža to, V.Strolia gerino ir Lietuvos rekordus.

Biatlonininkas gruodį pagerino nepriklausomos Lietuvos geriausią rezultatą 10 km sprinto rungtyje, kai pasaulio taurės etape Austrijoje užėmė 12-ąją vietą.

„Rezultatas anksčiau ar vėliau turi ateiti, negali būti kitaip. Dirbu ties tuo, kad 20-ukas būtų pasiektas, atėjo laikas, kad tai pavyktų. Žinoma, į tai įdėta labai daug darbo, džiugu, kad jis pagaliau atsiperka“, – džiaugiasi sportininkas.

Lenkia kitas Baltijos valstybes

Pasaulio etape Švedijoje geriausią rezultatą istorijoje pakartojo ir vyrų estafetė. Karolis Dombrovskis, Vytautas Strolia, Tomas Kaukėnas ir Linas Banys užėmė 14 vietą.

Žvelgiant į vyrų pasaulio reitingą, jame tarp 75 įskaitinius taškus gavusių atletų nerasime nė vieno latvio ar esto, nors būtent šių valstybių atstovai puoselėja kur kas ryškesnes biatlono tradicijas.

„Jei lyginti vyrus, tai tikrai esame gerokai aukščiau nei latviai ar estai. Galbūt buvome nuoseklūs, visada ruošiamės su komanda, kartu. Jau ketvirti metai dirbame su tuo pačiu treneriu, manau, tai labai padeda. Nesiblaškome, o siekiame bendro komandinio tikslo, pasitikime treneriais, o tai ir susideda į gerėjančius rezultatus“, – pokyčius įvertino V.Strolia.

Vyrų biatlono komanda pirmą kartą Lietuvos istorijoje vyks į Pekino olimpiadą, kur dalyvaus komandinės estafetės rungtyje. Prie to nemažai prisidėjo ir puikūs V.Strolios rezultatai.

„Vien faktas, kad į olimpiadą vyksta visa komanda, yra labai džiugus. Tai norėjome padaryti praeitą olimpiadą, tačiau nepavyko, šiek tiek nuliūdome. Šioms olimpinėms mes jau buvome tvirtai nusiteikę važiuoti visi, manau, kad esame nusipelnę to. Džiugu, kad galėsime kartu varžytis estafetėje, tai yra didelis pasiekimas Lietuvai, mums. Aišku, tik reikia viską sudėlioti taip, kad rezultatas būtų sėkmingas“, – teigia Sočio ir Pjongčango olimpinių žaidynių dalyvis.

Pandemija netrukdo

Sezono metu biatlonininkai gimtinėje praktiškai nebūna. Kone kas savaitę vykstantys pasaulio taurės etapai ir pasiruošimo stovyklos verčia keliauti į užsienį, kur sąlygos žiemos sportui yra kur kas geresnės.

Visgi V.Strolia teigia, kad koronaviruso pandemija varžytis netrukdo.

„Kiekvienoje valstybėje situacija skirtinga. Aišku, ribojimai kažkiek jaučiasi, bet kardinaliai griežtų taisyklių nėra. Gaila, kad negali būti sirgalių. Tiesa, jų kažkiek buvo etape Prancūzijoje, tad patirtis visai kitokia, nepakartojama atmosfera ir visai kitas reikalas tokiose varžybose dalyvauti. Viešbučiuose reikia nešioti kaukes, stadione irgi kai kur yra tam tikros taisyklės, bet nėra taip, kad labai trikdytų susikaupti“, – pasakoja lietuvis.

Visgi griežtesnių ribojimų ir kontrolės nepavyks išvengti Pekino žiemos olimpiadoje, kuri prasidės vasario 4-ąją. Kinijos atstovai jau išplatino reikalavimus, tarp kurių – koronaviruso testai kiekvieną dieną, uždaras olimpinis miestelis ir kitos prevencinės priemonės.

Nepaisant to, V.Strolia į pašalinius dirgiklius dėmesio per daug nekreipia ir siekia kaip įmanoma geriau pasiruošti artėjančiai olimpiadai.

„Per likusį laiką reikia kiek galima labiau priartėti prie maksimalios sportinės formos. Dabar pasaulio taurės varžyboms labai specialiai dar nesiruošėme, kad forma pakiltų. Žinoma, kartais sunku tai nuspėti. Sudalyvausime dar keliuose pasaulio taurės etapuose, o paskutiniajame Italijoje, kuris vyks prieš olimpiadą, galvojame startuoti tik estafetėje.

Prieš pat Pekiną dar ketiname stovyklauti kalnuose, ten sudėsime paskutinius akcentus. Į Kiniją planuojame vykti gruodžio 31-ąją, dar turėsime kelias laisvas dienas prieš startą, kad priprastume prie laiko juostų skirtumo“, – kabėjo V.Strolia.

Į Pekino olimpiadą vyks 5 arba 6 Lietuvos biatlonininkai. Praktiškai garantuotas vietas jau turi minėta vyrų komanda, kurią sudaro K.Dombrovskis, V.Strolia, T.Kaukėnas ir L.Banys, bei Natalija Kočergina. Nedaug trūksta, kad į olimpiadą vyktų ir Gabrielė Leščinskaitė, kuri IBU reitinge užima 11-ąją vietą. Bilietą į Pekiną ji gautų tuo atveju, jei iki sausio 16-osios pakiltų į 10 reitingo vietą.

Pekino žiemos olimpiada vyks vasario 4-20 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.