EUROLYGA 2023

Australijos valdžia nusitaikė į N. Džokovičių atominiu ginklu: kaltina grėsme visuomenei

Kas laimės – Australijos valdžios noras pateisinti itin griežtą ranką valdant koronaviruso pandemiją ar geriausio pasaulio tenisininko troškimas iškovoti dar vieną titulą? Sekmadienį Australijos teismas spręs, ar Novakas Džokovičius bus deportuotas iš šalies.

Kaip baigsis N.Džokovičiaus byla?<br> AFP/Scanpix nuotr.
Kaip baigsis N.Džokovičiaus byla?<br> AFP/Scanpix nuotr.
Kaip baigsis N.Džokovičiaus byla?<br> AFP/Scanpix nuotr.
Kaip baigsis N.Džokovičiaus byla?<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 15, 2022, 6:54 PM, atnaujinta Jan 15, 2022, 7:00 PM

Australijos portalas „The Age“ praneša, kaip Australijos vyriausybė aiškins teismui sprendimą dėl N.Džokovičiaus vizos panaikinimo.

„Manoma, kad N.Džokovičiaus buvimas Australijoje kelia grėsmę ne tiek viruso plitimui, kiek antivakcininės ideologijos plitimui. Vyriausybė imasi atominio ginklo.

Australijos vyriausybė teigia, kad N.Džokovičiaus buvimas dvi savaites Australijos atvirajame čempionate gali kelti grėsmę gyvybei ir socialinei tvarkai, didinti antivakcinines nuotaikas ir COVID-19 taisyklių nepaisymą“, – rašo „The Age“.

Atrodė, kad pagrindinis Australijos vyriausybės argumentas sekmadienio posėdyje bus klaidų Serbijos tenisininko dokumentuose įrodymai.

Vokietijos leidinys „Der Spiegel“ pranešė apie galimą manipuliavimą N.Džokovičiaus testais.

Amerikos žiniasklaida nurodė, kad N.Džokovičius prieš atvykdamas į Melburną neteisingai užpildė kelionės deklaraciją, nes prieš kirsdamas Australijos sieną jis nebuvo paminėjęs Ispanijos kaip šalies, kurioje buvo apsistojęs per pastarąsias 14 dienų.

„The Age“ praneša, kad Australijos valdžia prieš sekmadienio posėdį visiškai pakeitė taktiką.

Scotto Morrisono vyriausybė turėtų aiškinti teismui N.Džokovičiaus vizos atėmimą ne klaidomis jo dokumentuose, o galimu pavojumi, kuris gali kilti dėl antivakcininės ideologijos stiprėjimo, kuriam įtakos turės serbo buvimas Australijoje.

„Imigracijos ministras Alexas Hawke'as pripažino, kad neskiepytas N.Džokovičius atvyko į Australiją su galiojančia medicinine išimtimi ir kelia menką riziką užsikrėsti virusu būdamas šalyje ir perduoti jį kitiems“, – praneša „The Age“.

A.Hawke'as laiške teismui apibūdino Serbijos tenisininką kaip „neskiepytą asmenį, kuris viešai priešinosi vakcinacijai ir parodė matomus pagrindinių kovos su COVID-19 principų nepaisymo požymius, tokius kaip izoliacija po teigiamo testo“.

N.Džokovičius teigia, kad COVID-19 testas buvo teigiamas gruodžio 16 d. Nepaisant to, jis neatsisakė susitikti su žmonėmis.

„Kitą dieną buvau savo teniso centre Belgrade, kad įvykdyčiau kasmetį įsipareigojimą duoti interviu ir filmuotis žurnalui „L'Equipe“. Atšaukiau visus kitus renginius, išskyrus interviu. Jaučiausi priverstas kalbėti, nes nenorėjau nuvilti žurnalisto, tačiau stengiausi laikytis atstumo ir dėvėti kaukę, nebent darydavau nuotraukas.

Kai po pokalbio grįžau namo izoliuotis reikiamam laikotarpiui, antrą kartą pagalvojęs pamaniau, kad tai klaida, ir sutinku, kad turėjau atidėti šį įsipareigojimą“, – paaiškino N.Džokovičius savo pranešime.

„Atsižvelgiant į tai, kad N.Džokovičius turi aukštą statusą visuomenėje ir yra pavyzdys sporto ir platesnėje bendruomenėje, jo nuolatinis buvimas Australijoje gali paskatinti atsargumo reikalavimų nepaisymą po teigiamo COVID-19 testo“, – tikino ministras A.Hawke'as.

Tad Australijos valdžia sprendimą panaikinti vizą gins ne tuo, kad neskiepytas N.Džokovičius gali užkrėsti kitus Australijos žmones ar klaidomis jo dokumentuose, o neigiamu antivakcininės ideologijos poveikiu Australijos visuomenei.

Pats serbas nusipelnė būti laikomas vienu iš pasaulinių antivakcininio judėjimo lyderių. Pandemijos pradžioje jis pareiškė, kad nėra visų vakcinų šalininkas.

Tada jis atsitraukė, paaiškindamas, kad jam reikia pagalvoti, ar pasirinks COVID-19 vakciną.

Praėjusių metų viduryje, dėl pandemijos nutrūkus teniso turnams, geriausias pasaulio tenisininkas organizavo parodomuosius turnyrus Balkanuose, kur nebuvo įgyvendintos tinkamos saugumo priemonės.

Socialinio atstumo niekas nesilaikė, kaukių nedėvėjo, tribūnos buvo pilnos sirgalių, žaidėjai su jais fotografavosi.

Tada N.Džokovičius ir keli kiti tenisininkai užsikrėtė.

„Jis tyčiojosi iš koronaviruso, o šis tyčiojosi iš jo“, „DžoCOVID“ – iš Djokovičiaus juokėsi gerbėjai. Tokios gėdos sporto pasaulis jau seniai nematė“, – tuomet rašė „The Telegraph“.

Panašu, kad N.Džokovičiaus byloje vyriausybė ketina naudoti atominius ginklus pristatydama jį kaip grėsmę visuomenei. Įdomu, ar naujasis argumentas nugalės teismo salėj?.

Jei taip, serbas bus deportuotas iš šalies, galbūt jam taip pat bus uždrausta trejiems metams atvykti į Australiją, o tai gali visam laikui neleisti jam patekti į „Australian Open“.

Gegužę N.Džokovičiui sukaks 35 metai.

Jei teniso lyderis laimės teisme, jis bus priimtas į pirmadienį prasidėsiantį turnyrą.

Toks radikalus Australijos vyriausybės taktikos pakeitimas gali būti dviašmenis kardas visos pandemijos kontekste.

N.Džokovičiaus deportacija už antivakcininės ideologijos skleidimą serbą oficialiai patvirtintų judėjimo prieš skiepus lyderiu. Pasaulinį tokio sprendimo poveikį sunku numatyti.

Scotto Morrisono vyriausybė buvo apkaltinta populizmu ir tenisininkų panaudojimu politinėje kovoje.

Apklausų duomenimis, didžioji dauguma australų nori, kad N.Džokovičius būtų pašalintas. Nenuostabu, nes jie gyvena šalyje, kurioje galioja labai griežtos pandemijos taisyklės – vien Melburne šešis kartus buvo įvestas karantinas, kuris iš viso truko devynis mėnesius.

Tuo metu parlamento rinkimai Australijoje turi būti surengti ne vėliau kaip iki 2022 m. gegužės mėn.

Naujausios apklausos rodo, kad parama ministrui pirmininkui S.Morrisonui sumažėjo iki žemiausio lygio nuo pandemijos pradžios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.