EUROLYGA 2023

Juodkalnijos rankininkai pateikė staigmeną, čekams trūko įvarčio iki griausmingiausios sensacijos

Europos vyrų rankinio pirmenybėse pirmadienį staigmeną pateikė Juodkalnijos rinktinė, eliminavusi Slovėnijos komandą. Dar didesnę staigmeną brandino Čekijos rankininkai, bet jiems pritrūko vieno įvarčio, kad namo išsiųstų pasaulio vicečempionus švedus.

Juodkalnijos rankinio rinktinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Juodkalnijos rankinio rinktinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-18 00:02, atnaujinta 2022-01-18 00:03

Kelialapiai

Pirmadienį Europos pirmenybėse keturių grupių komandos baigė pirmojo etapo varžybas. Kelialapius į kitą etapą iškovojo Danijos, Juodkalnijos, Prancūzijos, Kroatijos, Ispanijos, Švedijos, Rusijos ir Norvegijos rinktinės.

Grupių nugalėtojos Danijos, Prancūzijos, Ispanijos ir Rusijos rinktinės pirmajame etape laimėjo visas trejas rungtynes ir antrąjį etapą pradės turėdamos po 2 taškus.

Slovėnijos, Šiaurės Makedonijos, Serbijos, Ukrainos, Čekijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Slovakijos ir Lietuvos rankininkai šiame turnyre jau sužaidė paskutines rungtynes ir keliaus namo.

Antradienį trečiojo turo rungtynes žais likusių dviejų grupių komandos. Tiesa, D grupės lyderės Vokietijos ir Lenkijos rinktinės jau užsitikrino kelialapius į kitą etapą. Jos kovos dėl įskaitinių taškų.

Paskutiniai

F grupės rungtynėse pirmadienį staigmenų nebuvo. Norvegijos ir Rusijos rankininkai trečiajame ture įtikinamai pasiekė pergales ir iškovojo kelialapius į antrąjį etapą.

Tiesa, rusai laimėjo netikėtai lengvai. Jie jau pirmajame kėlinyje pradėjo triuškinti grupės šeimininkę Slovakijos rinktinę ir nugalėjo 36:27 (19:9).

Norvegijos rankininkai įveikė Lietuvos rinktinę 35:29 (16:16).

Mūsų šalies komanda pralaimėjo visas trejas rungtynes, neiškovojo nė vieno taško ir F grupėje užėmė paskutinę ketvirtąją vietą. Slovakija surinko 2 taškus, Norvegija – 4, Rusija – 6.

Nuostaba

Juodkalnijos rinktinės trenerio Zorano Roganovičiaus veido išraiška geriau nei šimtai žodžių parodė, kad jis nepatikėjo tuo, kas ką tik įvyko. O jo vadovaujama komanda pirmadienį lemiamose A grupės rungtynėse dėl antrosios vietos panaikino keturių įvarčių atsilikimą ir nugalėjo Slovėnijos rinktinę 33:32 (16:19).

Kai pirmojo kėlinio pabaigoje slovėnai pradėjo kaupti persvarą, juodkalniečiai aiškiai sutriko ir atrodė susitaikę su nepalankiu rezultatu. Žaidimas gana ramiai vyko ir po pertraukos, bet įpusėjus antrajam kėliniui Juodkalnijos komanda sukruto ir perėmė iniciatyvą. 56-ąją min. juodkalniečiai, kuriems užteko lygiųjų, pirmą kartą nuo pirmojo kėlinio vidurio persvėrė rezultatą ir privertė varžovus kapituliuoti.

Tikru mačo didvyriu tapo Juodkalnijos rinktinės vartininkas Nebojša Simičius, per paskutines dešimt minučių atrėmęs tris baudinius.

Juodkalnijos rinktinė vos antrą kartą pateko tarp dvylikos stipriausių Europos komandų. Nors juodkalniečiai šeštą kartą dalyvauja žemyno pirmenybėse, iki šįmečio turnyro jie buvo laimėję vos 1 iš 18 rungtynių (užpernai prieš Serbiją). Tuo tarpu šiame čempionate Juodkalnijos rankininkai jau iškovojo dvi pergales.

Drama

Nedaug trūko, jog Europos pirmenybes dar garsiau sudrebintų Čekijos rankininkai. Jiems trūko vieno įvarčio, kad namo išsiųstų pasaulio vicečempionę Švedijos rinktinę.

Čekijos ir Švedijos komandų mūšis dėl antrosios vietos E grupėje baigėsi lygiosiomis 27:27 (11:12). Abi komandos surinko po 3 taškus, bet švedai pateko į kitą etapą dėl geresnio įvarčių skirtumo visose rungtynėse.

Čekai favoritams nenusileido nė per nago juodymą. Nors pasaulio vicečempionai nė sykio neleido varžovams išsiveržti į priekį, jų pačių pranašumas nė karto nebuvo didesnis negu trys įvarčiai. Tokią persvarą Švedijos komanda įgijo antrajame kėlinyje, bet varžovai ir tada nenuleido rankų.

Ypač dramatiškos buvo paskutinės sekundės. Švedijos komanda atakavo, bet čekai perėmė kamuolį. Vis dėlto skubėdami į greitą ataką Čekijos rankininkai suklydo ir rezultatas liko lygus...

Tai buvo pirmosios lygiosios šiame čempionate.

Manevras

Prieš lemiamas rungtynes dėl kelialapio į antrąjį etapą galingo pastiprinimo laukė Serbijos rinktinė. Prie jos žadėjo prisidėjo geriausias šalies rankininkas Petaras Nenadičius.

„Veszprém“ klubo žaidėjas gruodžio mėnesį patyrė traumą ir neatvyko į rinktinės stovyklą. Vis dėlto įsižiebus vilčiai patekti į kitą etapą, P.Nenadičius pranešė treneriui Toniui Geronai, kad norėtų žaisti lemiamas rungtynes su Prancūzijos ekipa. Vis dėlto tai buvo tik apgaulingas manevras – rinktinės lyderis į aikštę nežengė.

Prancūzijos rinktinė dominavo prieš serbus nuo pirmųjų minučių ir nugalėjo 29:25 (16:7). Galutinis rezultatas neatspindėjo visų įvykių. Prancūzai pirmavo net 29:19, bet pabaigoje atleido vadžias ir paskutinius šešis įvarčius įmetė serbai.

Šioms rungtynėms teisėjavo lietuviai Vaidas Mažeika ir Mindaugas Gatelis.

Kad patektų į kitą etapą, serbams reikėjo laimėti bent dviejų įvarčių skirtumu. Tačiau prancūzams irgi reikėjo laimėti, nes nesėkmės atveju jie antrąjį etapą būtų pradėję be taškų.

Po šių rungtynių lengviau atsiduso Kroatijos rankininkai, kurie grupėje užėmė antrąją vietą. Kroatai žaidė anksčiau, o serbų pergalė dviejų įvarčių skirtumu būtų nustūmusi juos į trečiąją lentelės eilutę.

Kovidas

Prieš trečiąjį turą kovidas dar labiau išretino Kroatijos rinktinę. Ji žaidė be aštuonių koronavirusu užsikrėtusių rankininkų (skaičiuojant prieš turnyrą iš rikiuotės iškritusį Domagojų Duvnjaką), o praradimų sąrašą papildė per praėjusias rungtynes smegenų sukrėtimą patyręs Halilas Jaganjacas.

Vis dėlto varžovai buvo per silpni, kad sutrukdytų susilpnėjusiai Kroatijos komandai. Kroatai be didelio vargo sutriuškino Ukrainos rinktinę 38:25 (18:13).

Ramybė

Dviejų grupių nugalėtojai paaiškėjo po antrojo turo. A grupėje pirmąją vietą dar šeštadienį užsitikrino pasaulio čempionė Danijos rinktinė, E grupėje – Europos čempionės vardą ginanti Ispanijos komanda.

Pirmadienį danų ir ispanų treneriai nevargino lyderių, kai kurių pagrindinių rankininkų visai neregistravo ir leido ilgiau žaisti atsarginiams.

Ispanijos rinktinės trenerio Jordi Riberos atsarginių pasirodymas negalėjo nudžiuginti. Europos čempionai tik paskutinėmis minutėmis palaužė atkakliai besipriešinusią Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę 28:24 (12:14).

Danijos rankininkai žaidė daug užtikrinčiau ir sutriuškino Šiaurės Makedonijos komandą 31:21 (15:11).

3 turas

A grupė (Debrecenas)

Juodkalnija – Slovėnija 33:32 (16:19). B.Vujovičius 9, Grbovičius 7 / Dolenecas 6, Kodrinas 6.

Šiaurės Makedonija – Danija 21:31 (11:15). Peševskis 6 / Kirkelokke 9.

Lentelė: Danija – 6, Juodkalnija – 4, Slovėnija – 2, Šiaurės Makedonija – 0.

C grupė (Segedas)

Ukraina – Kroatija 25:38 (13:18). Artiomenko 5 / Martinovičius 7, Šipičius 7.

Prancūzija – Serbija 29:25 (16:7). Mahe 6, Memas 5 / Radivojevičius 7. Teisėjai Mažeika ir Gatelis.

Lentelė: Prancūzija – 6, Kroatija – 4, Serbija – 2, Ukraina – 0.

E grupė (Bratislava)

Bosnija ir Hercegovina – Ispanija 24:28 (14:12). Karačičius 6 / Casado 7.

Čekija – Švedija 27:27 (11:12). Babakas 5, Pirochas 5 / Wanne 5, Sandellas 5.

Lentelė: Ispanija – 6, Švedija – 3, Čekija – 3, Bosnija ir Hercegovina – 0.

F grupė (Košicė)

Slovakija – Rusija 27:36 (9:19). Prokopas 8, T.Urbanas 7 / Kosorotovas 7.

Lietuva – Norvegija 29:35 (16:16). Malašinskas 8, G.Babarskas 5, Antanavičius 3, Dumčius 3, Urbonas 2, Simėnas 2, Drabavičius 2, Petreikis 1, Šmantauskas 1, Juškėnas 1, D.Virbauskas 1 / Sagosenas 7, Bartholdas 7.

Lentelė: Rusija – 6, Norvegija – 4, Slovakija – 2, Lietuva – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.