EUROLYGA 2023

Lietuvos rankininkai sužinojo galutinę vietą ir galimus varžovus pasaulio pirmenybių atrankoje

Antradienį pasibaigus Europos vyrų rankinio pirmenybių pirmajam etapui, paaiškėjo į antrąjį etapą nepatekusių komandų galutinės vietos. Nors Lietuvos rankininkai neiškovojo nė vieno taško, jie aplenkė tris komandas ir galutinėje lentelėje užėmė 21-ąją vietą.

Lietuvos rankininkai sužinojo galutinę vietą ir galimus varžovus pasaulio pirmenybių atrankoje.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankininkai sužinojo galutinę vietą ir galimus varžovus pasaulio pirmenybių atrankoje.<br>rankinis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2022, 11:23 PM

Lietuva – 21-ojoje vietoje

Europos pirmenybių pirmajame etape taškų neiškovojo visų šešių grupių autsaideriai. Tačiau lietuvių įvarčių skirtumas (-13) buvo geresnis negu Šiaurės Makedonijos (-16), Bosnijos ir Hercegovinos (-24) bei Ukrainos (-34) rinktinių. Komandas surikiavus pagal įvarčių skirtumą Lietuvai atiteko 21-oji vieta.

Šis rezultatas lėmė, kad Lietuvos rinktinė turės žaisti 2023 metų pasaulio pirmenybių atrankos pirmajame atkrintamajame etape. Jei rankininkams būtų pavykę laimėti bent vienerias rungtynes ir grupėje pakilti į trečiąją vietą, jie tikriausiai būtų iškart patekę į antrąjį atkrintamąjį etapą.

Traukiant pasaulio pirmenybių atrankos pirmojo atkrintamojo etapo burtus Lietuvos rinktinė pateks į stipresnįjį krepšelį. Lietuvių varžovė bus viena iš devynių silpnesniojo krepšelio komandų: Šveicarija, Graikija, Suomija, Rumunija, Farerų Salos, Belgija, Estija, Izraelis arba Italija.

Pirmajame etape iš Europos pirmenybių iškritusių komandų rikiuotė: 13. Čekija, 14. Serbija, 15. Vengrija, 16. Slovėnija, 17. Baltarusija, 18. Slovakija, 19. Portugalija, 20. Austrija, 21. Lietuva, 22. Šiaurės Makedonija, 23. Bosnija ir Hercegovina, 24. Ukraina.

Kaip vyksta atranka?

Pasaulio pirmenybės vyks 2023 metų sausio 11-29 dienomis Lenkijoje ir Švedijoje. Teisę žaisti baigiamojoje dalyje jau turi abi šeimininkės ir 2021 metų pasaulio čempionė Danija.

Europai bus skirtos dar bent 12 vietų (jų skaičius padidėtų, jei IHF suteiktų europiečiams vardinį kvietimą).

Dėl trijų kelialapių Europos šalių komandos kovoja besitęsiančiose žemyno pirmenybėse. Jei viršutinėje lentelės dalyje atsidurtų visos trys komandos, jau turinčios teisę žaisti pasaulio pirmenybėse, per Europos čempionatą kelialapį užtikrintų net ir šeštoji vieta.

Dėl likusių devynių kelialapių bus kovojama atrankos Europos zonos atkrintamajame etape. Jame žais tos Senojo žemyno komandos, kurios po Europos pirmenybių dar nebus iškovojusios kelialapių į pasaulio pirmenybes, bei ką tik pasibaigusio atrankos turnyro pirmojo etapo nugalėtojai.

Atkrintamąjį etapą sudarys dvi dalys. Devynios stipresnės komandos (tos, kurios per Europos pirmenybes užims vietas lentelės viduryje) iškart pateks į antrąjį atkrintamąjį etapą.

Pirmajame atkrintamajame etape varžysis devynios komandos, kurios Europos pirmenybėse užėmė 16-24 vietas (Slovėnija, Baltarusija, Slovakija, Portugalija, Austrija, Lietuva, Šiaurės Makedonija, Bosnija ir Hercegovina bei Ukraina), Šveicarijos rinktinė ir aštuonios komandos, kurios geriausiai žaidė pirmajame atrankos etape (Graikija, Suomija, Rumunija, Farerų Salos, Belgija, Estija, Izraelis ir Italija).

Pirmasis atrankos etapas baigėsi praėjusį savaitgalį. Jame fiasko patyrė Latvijos rinktinė. Latviai atrankos grupėje, kurios varžybos vyko Torshaune, iškovojo vos vieną tašką ir užėmė paskutinę ketvirtąją vietą. Du kelialapius į atkrintamąjį etapą šioje grupėje iškovojo Farerų Salų ir Italijos rankininkai.

Beje, Farerų Salų rinktinė pasiekė istorinį rezultatą. Fareriečiai dar niekada nežaidė pasaulio pirmenybių atrankos atkrintamajame etape.

Kas atstovaus kitiems žemynams?

Iš viso pasaulio pirmenybėse dalyvaus 32 komandos. Kitų žemynų rinktinės dėl teisės vykti į Švediją ir Lenkiją kovos Afrikos, Azijos, Pietų ir Centrinės Amerikos bei Šiaurės Amerikos ir Karibų šalių pirmenybėse.

Azijos pirmenybės pirmadienį prasidėjo Saudo Arabijoje, o čempionai paaiškės sausio 31 dieną. Azijai pasaulio pirmenybėse skirtos penkios vietos.

Afrikos pirmenybės, kuriose taip pat bus kovojama dėl penkių kelialapių, irgi turėjo vykti sausio antroje pusėje, bet buvo nukeltos į vasarą. Afrikos šalių rankininkai susirinks Maroke.

Pietų ir Centrinės Amerikos pirmenybės numatomos sausio 25-29 dienomis Brazilijos mieste Resifėje. Ten bus atiduoti keturi kelialapiai.

Kada vyks Šiaurės Amerikos ir Karibų šalių pirmenybės, dar nepaskelbta. Šio regiono komandos Toronte kovos tik dėl vieno kelialapio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.