EUROLYGA 2023

Nyderlandų rankininkai pasiekė istorinį rezultatą, vengrai pasitraukė iš kovos dėl medalių

Antradienį Vengrijoje ir Slovakijoje vykstančiose Europos vyrų rankinio pirmenybėse baigėsi pirmasis etapas ir paaiškėjo paskutinės komandos, kurios tęs kovą dėl medalių. Du likusius kelialapius į antrąjį etapą iškovojo Islandijos ir Nyderlandų rankininkai. Varžybas baigė lemiamą dvikovą pralaimėjusi turnyro šeimininkė Vengrijos rinktinė.

 Nyderlandų rankininkai pasiekė istorinį rezultatą, vengrai pasitraukė iš kovos dėl medalių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Nyderlandų rankininkai pasiekė istorinį rezultatą, vengrai pasitraukė iš kovos dėl medalių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2022, 11:45 PM

Padėtis

Europos pirmenybių pirmajame etape komandos kovojo ne tik dėl kelialapių į kitą turnyro dalį, bet ir dėl taškų, kurie bus įskaityti antrajame etape.

Antrojo etapo I grupėje, kurios varžybos vyks Budapešte, geresnes starto pozicijas užsitikrino po du taškus turinčios Danijos, Prancūzijos ir Islandijos rinktinės. Nyderlandų, Kroatijos ir Juodkalnijos rankininkai taškų neturi.

II grupės varžybas su dviem taškais pradės Vokietijos, Ispanijos ir Rusijos rinktinės, be taškų – Norvegijos, Švedijos ir Lenkijos komandos. Šis šešetas rungtyniaus Bratislavoje.

Po dvi geriausias grupių komandas pateks į pusfinalį. Antrojo etapo grupių varžybos baigsis sausio 26 dieną. Pusfinalio rungtynės bus žaidžiamos sausio 28 dieną, finalo – sausio 30 dieną.

Permainos

Palyginti su užpernai vykusiomis Europos pirmenybėmis, tarp dvylikos stipriausiųjų įvyko daug permainų – pasikeitė net šešios komandos.

Šių metų turnyre iš kovos dėl medalių jau pasitraukė Slovėnijos (užpernai užėmė 4 vietą), Portugalijos (6), Austrijos (8), Vengrijos (9), Baltarusijos (10) ir Čekijos (12) rinktinės.

Jas pakeitė praėjusiose Europos pirmenybėse fiasko patyrusios ir tik 13-ąją ir 14-ąją vietas užėmusios Danijos ir Prancūzijos rinktinės, taip pat Nyderlandų, Juodkalnijos, Lenkijos ir Rusijos komandos.

Labiausiai pažymėtinas olandų skrydis. Nyderlandų rinktinė vos antrą kartą dalyvauja Europos pirmenybėse (debiutavo užpernai) ir jau užsitikrino geriausią rezultatą šalies vyrų rankinio istorijoje.

Didelį šuolį padarė ir juodkalniečiai. Jie tarp dvylikos stipriausiųjų pateko vos antrą kartą (pirmą – 2008 m.).

Pabaiga

Į antrąjį etapą nepateko turnyro šeimininkė Vengrijos rinktinė. Vengrai lemiamose rungtynėse pralaimėjo Islandijos komandai 30:31 (13:14).

Kad nereikėtų laukti kitų rungtynių rezultato, vengrams antradienį reikėjo laimėti bent dviejų įvarčių skirtumu. Tačiau jie nesugebėjo įvykdyti bent minimalios užduoties – sužaisti lygiosiomis.

Svarbiausios vakaro rungtynės vyko labai lygiai – į priekį išsiverždavo tai viena, tai kita komanda, o skirtumas nė karto nebuvo didesnis negu du įvarčiai. Tačiau dviem įvarčiais kelis kartus pirmavo tik Islandijos rankininkai, o didžiausia šeimininkų persvara buvo vienas įvartis.

Vis dėlto pabaigoje lyg iš gausybės rago pasipylus abiejų komandų klaidoms, minimalią persvarą išsaugojo šiauriečiai. Jie pasiekė trečią pergalę ir tapo B grupės nugalėtojais.

Kova

Pirmųjų Budapešte vykusių rungtynių rezultatas pravėrė duris Portugalijos rinktinei. Jai reikėjo bent dviejų įvarčių skirtumu nugalėti turnyro išsišokėlius Nyderlandų rankininkus.

Tačiau traumų išretinta Portugalijos komanda šiame turnyre nežaidė taip gerai, kaip prieš porą metų. Pusantro kėlinio net nebuvo panašu, kad portugalai gali pasipriešinti – jie jau pirmajame kėlinyje atsiliko keturių įvarčių skirtumu ir nekėlė varžovams jokios grėsmės. Vis dėlto antrojo kėlinio viduryje Portugalijos rankininkai atkuto: 57-ąją min. jie išlygino rezultatą 30:30, 59-ąją min. persvėrė 31:30.

Tačiau olandai neišsigando. Jie sugebėjo išplėšti pergalę 32:31 (17:13) ir apginti antrąją vietą.

Koronavirusas

Savaitės pradžioje kovido banga nusirito Vokietijos rinktinėje. Dar šeštadienį buvo nustatytas pirmas užsikrėtęs rankininkas Juliusas Kuhnas, o po to teigiamas buvo ir vietoj jo pakviesto Hendriko Wagnerio testas. Vis dėlto dar didesnės negandos užgriuvo šios savaitės pradžioje, kai izoliuotis turėjo dar septyni rankininkai: vartininkai Andreasas Wolffas ir Tillis Klimpke, Kai Hafneris, Luca Witzke, Timo Kasteningas, Lukasas Mertensas ir Marcelis Schilleris.

Komandos vadovai į Bratislavą skubiai pakvietė dar penkis rankininkus, bet antradienį per rungtynes su Lenkijos rinktine galėjo registruoti tik 14 žaidėjų, tarp kurių buvo vos vienas vartininkas Johannesas Bitteris.

Lenkijos rinktinė praėjusią savaitę irgi smarkiai nukentėjo dėl kovido, bet lenkams pasisekė, nes jie neprarado nė vieno pagrindinio žaidėjo. Tuo tarpu vokiečiams netekus K.Hafnerio ir T.Kasteningo iširo komandos žaidimo ašis.

Dideli nuostoliai nesutrukdė Vokietijos rinktinei įtikinamai laimėti rungtynes dėl pirmosios vietos D grupėje ir iškovoti du taškus, kurie bus įskaityti antrajame etape. Vokiečiai nugalėjo lenkus 30:23 (15:12).

Rungtynėse dėl trečiosios vietos D grupėje Baltarusijos rinktinė įveikė Austrijos komandą 29:26 (16:16).

Įvarčiai

Rezultatyviausias pirmojo etapo žaidėjas buvo olandas Kay Smitsas. Jis per trejas rungtynes įmetė 32 įvarčius ir smarkiai lenkia visus kitus rankininkus.

Antrąją vietą rezultatyviausiųjų lentelėje dalijasi po 20 įvarčių įmetę danas Mikelis Hansenas, slovakas Tomašas Urbanas ir juodkalnietis Branko Vujovičius.

Po 19 įvarčių pelnė lietuvis Aidenas Malašinskas, olandas Dani Baijensas ir švedas Hampusas Wanne, po 18 – norvegas Sebastianas Bartholdas ir islandas Sigvaldi Gudjonssonas.

3 turas

B grupė (Budapeštas)

Islandija – Vengrija 31:30 (17:17). Elissonas 9, Magnussonas 8 / Banhidi 6, Szita 5. 20022 žr.

Nyderlandai – Portugalija 32:31 (17:13). Smitsas 8, Baijensas 6 / Iturriza 7, Areia 6.

Lentelė: Islandija – 6, Nyderlandai – 4, Vengrija – 2, Portugalija – 0.

D grupė (Bratislava)

Lenkija – Vokietija 23:30 (12:15). Moryto 7, Sicko 6 / Steinertas 11, Golla 6, Kosteris 6. 1076 žr.

Baltarusija – Austrija 29:26 (16:16). Vailupavas 8 / Božovičius 7.

Lentelė: Vokietija – 6, Lenkija – 4, Baltarusija – 2, Austrija – 0.

Antrojo etapo grupių lentelės

I grupė (Budapeštas)

Danija, Prancūzija ir Islandija – po 2, Nyderlandai, Kroatija ir Juodkalnija – po 0.

II grupė (Bratislava)

Vokietija, Ispanija ir Rusija – po 2, Norvegija, Švedija ir Lenkija – po 0.

Pirmajame etape iškritusių komandų rikiuotė: 13. Čekija, 14. Serbija, 15. Vengrija, 16. Slovėnija, 17. Baltarusija, 18. Slovakija, 19. Portugalija, 20. Austrija, 21. Lietuva, 22. Šiaurės Makedonija, 23. Bosnija ir Hercegovina, 24. Ukraina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.