EUROLYGA 2023

Juodkalnijos rankininkai Europos pirmenybėse pateikė dar vieną staigmeną

Europos vyrų rankinio pirmenybėse ketvirtadienį prasidėjo antrasis etapas. Pirmosiose rungtynėse dar vieną staigmeną pateikė Juodkalnijos rankininkai, įtikinamai nugalėję kroatus. Kitus Budapešte ir Bratislavoje vykusius mačus laimėjo favoritės Prancūzijos, Danijos, Ispanijos, Švedijos ir Norvegijos komandos.

 Vokiečiai pralaimėjo Ispanijai.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Vokiečiai pralaimėjo Ispanijai.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2022, 11:43 PM

Sensacija

Antrose rungtynėse paeiliui virš galvos iššoko Juodkalnijos rankininkai. Pirmojo etapo pabaigoje jie nelauktai įveikė Slovėnijos rinktinę, o ketvirtadienį antrojo etapo I grupės mače parklupdė dar grėsmingesnę varžovę – Kroatijos komandą 32:26 (15:9).

Juodkalnijos rinktinė varžovus tiesiog sunaikino. Jau pirmajame kėlinyje vartininko Nebojšos Simičiaus žygdarbių įkvėpti juodkalniečiai įgijo didelę šešių įvarčių persvarą, o po pertraukos N.Simičius ir toliau traukė kamuolį kaip magnetas, o jo komandos draugai bombardavo pakrikusių varžovų vartus ir padidino skirtumą iki aštuonių įvarčių 28:20. Nors pabaigoje kroatai truputį priartėjo, jie nebegalėjo sutrukdyti Juodkalnijos komandai iškovoti pirmuosius taškus antrajame etape.

Kroatijos rinktinė šiame turnyre prarado net devynis rankininkus dėl kovido. Vis dėlto ir tokiomis aplinkybėmis Juodkalnijos komanda, kuri Europos pirmenybėse vos antrą kartą pateko tarp dvylikos stipriausiųjų, nebuvo laikoma favorite.

„Sveikinu trenerius ir žaidėjus su N.Simičiumi priešakyje. Komanda žaidė tobulai. Galime kovoti su visais varžovais, dabar net neįsivaizduoju, kur yra mūsų rinktinės galimybių riba“, – džiaugėsi Juodkalnijos rankinio sąjungos vadovas Petaras Kapisoda.

Favoritai

Pirmajame etape dar didesnį triukšmą sukėlė Nyderlandų rinktinė. Tačiau ketvirtadienį išsišokėlius ant žemės nuleido Tokijo olimpinė čempionė Prancūzijos komanda. Prancūzai sutriuškino olandus 34:24 (15:12).

Pasaulio čempionė Danijos rinktinė laimėjo daug sunkiau, bet irgi gavo du taškus už pergalę 28:24 (17:14) prieš Islandijos komandą.

Islandai prieš antrąjį etapą dėl kovido prarado penkis žaidėjus, tarp jų – tris lyderius Aroną Palmarssoną, Bjarkį Elissoną ir vartininką Bjorgviną Gustavssoną.

I grupėje pirmauja po 4 taškus iškovojusios Prancūzijos ir Danijos rinktinės. Po 2 taškus turi Juodkalnijos ir Islandijos komandos, o Kroatijos ir Nyderlandų rankininkai taškų neiškovojo.

Emocijos

Prieš antrąjį etapą daugiausiai buvo kalbama apie Vokietijos rinktinę, kuri nuo šeštadienio prarado net vienuolika kovidu užsikrėtusių rankininkų. Vokietijos rankinio sąjunga prašė nukelti rungtynes su Ispanijos komanda, bet Europos rankinio federacija (EHF) šį prašymą atmetė.

Likus kelioms valandoms iki rungtynių vokiečių nuostolių sąrašas buvo dar ilgesnis, bet Christophas Steinertas netikėtai sulaukė žinios, kad nėra užsikrėtęs kovidu. Turnyro rengėjai pranešė, kad praėjusio jo testo rezultatas buvo klaidingas, ketvirtadienį dar tris kartus patikrino rankininką ir galiausiai leido jam žaisti. „Per kelias valandas patyriau visas emocijas, kurias tik galima patirti“, – stebėjosi Ch.Steinertas.

Prisidėjus skubiai į Bratislavą pakviestiems rankininkams, Vokietijos komanda ketvirtadienį registravo 16 žaidėjų. Aikštėje jie irgi patyrė įvairiausių emocijų. Vokiečiai vieną kėlinį lygiai kovojo su Europos čempionės vardą ginančia Ispanijos rinktine, bet iškart po pertraukos atsiliko ir pralaimėjo 23:29 (12:14).

Įtikinamai

Ispanijos rinktinė tapo vienvalde II grupės lydere. Jos sąskaitoje yra 4 taškai.

Įskaitinius pirmojo etapo taškus į II grupę taip pat atsinešė Vokietijos ir Rusijos rinktinės, bet vokiečiai krito lyderių rungtynėse, o rusai nepasipriešino švedams, kuriems nusileido 23:29 (13:16). Pirmajame kėlinyje Rusijos komanda šiaip ne taip sugebėjo minti varžovams ant kulnų, bet po pertraukos Švedijos rankininkai buvo padėties šeimininkai.

Po 2 taškus iškovojusius vokiečius, rusus ir švedus pavijo norvegai. Norvegijos rinktinė ketvirtadienį sutriuškino taškų neturinčią grupės autsaiderę Lenkijos komandą 42:31 (21:15).

2 turas

I grupė (Budapeštas)

Juodkalnija – Kroatija 32:26 (15:9). B.Vujovičius 7, M.Vujovičius 7, Grbovičius 5 / Čupičius 7, Cindričius 5. 5037 žr.

Parncūzija – Nyderlandai 34:24 (15:12). Minne 8, Tournat 5 / Smitsas 4, Baijensas 4. 5055 žr.

Danija – Islandija 28:24 (17:14). Gidselis 9, Svanas 5, M.Hansenas 5 / Magnussonas 8, Smarasonas 4.

Lentelė: Prancūzija ir Danija – po 4, Islandija ir Juodkalnija – po 2, Nyderlandai ir Kroatija – po 0.

II grupė (Bratislava)

Rusija – Švedija 23:29 (13:16). Jermakovas 5, Andrejevas 4 / Wanne 9, Chrintzas 5. 1667 žr.

Vokietija – Ispanija 23:29 (12:14). Golla 4, Ziekeris 4 / Maqueda 6, Sole 5, Casado 5. 1683 žr.

Lenkija – Norvegija 31:42 (15:21). Moryto 10, Sicko 6 / Bartholdas 10, Sagosenas 9, Bjornsenas 8.

Lentelė: Ispanija – 4, Norvegija, Švedija, Vokietija ir Rusija – po 2, Lenkija – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.