EUROLYGA 2023

Koronavirusas šienauja Europos rankinio pirmenybių dalyvius Devynios rinktinės dėl COVID-19 neteko žaidėjų

Europos vyrų rankinio pirmenybėse ketvirtadienį prasideda antrasis etapas. Tačiau kelias į Budapeštą ir Bratislavą atvykusias komandas iššienavo koronavirusas, o Vokietijos rankinio vadovai netgi svarstė galimybę atšaukti komandą iš turnyro.

 Vokietijos rinktinė net norėjo atšaukti rungtynes.
 Vokietijos rinktinė net norėjo atšaukti rungtynes.
Lietuvos ir Rusijos rankinio rinktinių mačas.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Lietuvos ir Rusijos rankinio rinktinių mačas.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Rusijos rankininkai <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos rankininkai <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 20, 2022, 6:00 PM

Didelės vokiečių problemos

Didžiausia kovido banga pastarosiomis dienomis užgriuvo Vokietijos rankinio rinktinę. Nuo šeštadienio iki trečiadienio joje nustatyti net dvylika kovidu užsikrėtusių žaidėjų.

Komandoje liko tik šeši rankininkai, kurie buvo įtraukti į paraišką turnyro pradžioje, o kiti žaidėjai buvo skubiai pakviesti praėjusį savaitgalį arba šią savaitę.

Trečiadienį Vokietijos rankinio vadovai surengė nuotolinį pasitarimą, kuriame svarstė ir galimybę visai atšaukti komandą iš turnyro. Vis dėlto buvo nuspręsta, kad tai būtų nesąžininga žaisti galinčių ir norinčių rankininkų atžvilgiu.

Vis dėlto Vokietijos rankinio federacija paprašė nukelti ketvirtadienį numatytas rungtynes su Ispanijos rinktine. Tačiau Europos rankinio federacija (EHF) šį prašymą atmetė.

Tiesa, ir patys vokiečiai abejojo, ar šis sumanymas geras, nes nukėlus rungtynes reikėtų žaisti tris dienas iš eilės ir vis tiek niekas negalėtų užtikrinti, kad užkratas neplis toliau.

Vokiečiai galėtų pasidžiaugti nebent tuo, kad ketvirtadienį per eilinį patikrinimą visų rankininkų – tiek žaidusių nuo turnyro pradžios, tiek ką tik pakviestų – kovido testai buvo neigiami.

Devyni rankininkai iš rikiuotės iškrito dar prieš paskutines pirmojo etapo rungtynes, tačiau gausūs praradimai nesutrukdė vokiečiams be vargo nugalėti Lenkijos rinktinę.

Ketvirtadienį ir vokiečių varžovai žais ne stipriausia sudėtimi. Išvakarėse Ispanijos rinktinėje taip pat buvo nustatyti du koronavirusu užsikrėtę rankininkai Joanas Canellasas ir Ianas Tarrafete.

Užsikrėtė ir teisėjai

Prieš pat antrąjį etapą nuo užkrato smarkiai nukentėjo Islandijos rinktinė. Šios šalies rankinio federacija trečiadienį ir ketvirtadienį pranešė, kad užsikrėtė penki žaidėjai. Tarp jų – trys lyderiai: ryškiausia islandų žvaigždė Aronas Palmarssonas, pirmajame etape rezultatyviausiai žaidęs Bjarki Elissonas ir vartininkas Bjorgvinas Gustavssonas.

„Visa ta kovido istorija vargina daugiau nei sunkiausios rungtynės. Tikiu, kad kiti vaikinai mus tinkamai pakeis, komanda liks Europos pirmenybėse iki pat pabaigos ir mes galėsime grįžti per lemiamas rungtynes“, – asmeninėje „Facebook“ paskyroje parašė liūdną žinią išgirdęs B.Gustavssonas.

Be keturių žaidėjų antrąjį etapą pradės turnyro atradimu tapusi Nyderlandų rinktinė. Joje du užsikrėtę rankininkai buvo nustatyti pirmojo etapo pabaigoje, kiti du – ketvirtadienį.

Švedijos rinktinė dėl tos pačios priežasties prarado vieną geriausių žaidėjų Niclasą Ekbergą.

Dėl kovido sutrumpėjo ir teisėjų sąrašas. Prieš antrąjį etapą izoliuotis teko Islandijos arbitrams Jonasui Eliassonui ir Antonui Palssonui.

Nukentėjo ne vien dėl kovido

Nuo pat turnyro pradžios vos ne kiekvieną dieną rankininkus prarasdavo Kroatijos rinktinė. Keli anksčiau užsikrėtę žaidėjai po neigiamų testų jau spėjo grįžti į rikiuotę, bet kroatai suskaičiavo devynis šiuo metu žaisti negalinčius rankininkus.

Prieš antrąjį etapą Kroatijos rinktinės treneris Hrvoje Horvatas pakvietė dar tris naujus rankininkus. Į Budapeštą skubiai atvyko ir 36 metų vartininkas Mirko Alilovičius, kuris prieš ketverius metus paskelbė, kad baigia karjerą rinktinėje.

„Gyvenu visai šalia, mano pareiga padėti komandai sunku metu, – sakė „Szeged“ klube žaidžiantis M.Alilovičius. – Neseniai jau antrą kartą buvau užsikrėtęs kovidu, bet nejaučiau jokių simptomų, o prieš keturias dienas mano testas buvo neigiamas. Esu sveikas, tačiau visos sveikatos saugumo priemonės ir karantinai psichologiškai labai išvargino“.

„Ačiū visiems, kurie be jokio pasiruošimo ir treniruočių atvyksta į rinktinę. Puiku, kad Kroatija turi tiek daug gerų rankininkų, pasiruošusių bet kurią akimirką apsivilkti rinktinės aprangą“, – dėkojo vienas komandos lyderių Ivanas Čupičius.

Tačiau kroatai šiame turnyre turbūt nebesulauks ryškiausios žvaigždės Domagojaus Duvnjako. Geriausias praėjusių Europos pirmenybių rankininkas koronavirusu užsikrėtė dar treniruočių stovykloje.

Po to D.Duvnjako testai ilgiau nei daugumos kitų žmonių buvo teigiami, o pastarosiomis dienomis „Kiel“ komandos įžaidėjas pradėjo skųstis nugaros skausmais ir išvyko pasitikrinti pas Vokietijos gydytojus.

Keli rankininkai jau pasveiko

Danijos ir Norvegijos rinktinėse per Europos pirmenybes nebuvo nustatytas nė vienas koronavirusus užsikrėtęs žaidėjas. Tiesa, turnyro pradžioje danams negalėjo padėti dar treniruočių stovykloje užsikrėtęs vartininkas Jannickas Greenas, bet jis jau gali žaisti.

Šiuo metu užsikrėtusių rankininkų nebeliko ir praėjusią savaitę didelę kovido bangą atlaikiusioje, bet visas negandas įveikusioje ir netikėtai į antrąjį etapą patekusioje Juodkalnijos rinktinėje. Leidimą žaisti jau gavo trys paskutiniai kovidu sirgę juodkalniečiai.

„Handball World“ svetainė suskaičiavo, kad antrojo etapo pradžioje nuostolių dėl kovido turi devynios komandos. Vokietijos rinktinė prarado dvylika žaidėjų, Kroatijos – devynis, Lenkijos – šešis, Islandijos ir Nyderlandų – po penkis, Švedijos ir Rusijos – po tris, Ispanijos – du, Prancūzijos – vieną.

Sušvelnino taisykles

Normaliomis aplinkybėmis nacionalinės federacijos privalo lapkričio mėnesį pateikti 35 kandidatų sąrašą. Į turnyro paraišką galima įtraukti 20 rankininkų, o per rungtynes registruoti – 16 rankininkų.

Tačiau šiais metais EHF dėl sveikatos krizės padarė išimtį ir leido bet kuriuo metu pakviesti rankininkus iš 35 žaidėjų sąrašo, o po to dar sušvelnino taisykles ir leido pasitelkti į preliminarų sąrašą neįtrauktus žaidėjus. Tuo jau pasinaudojo kelios Europos pirmenybėse žaidžiančios komandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.