EUROLYGA 2023

Ispanijos rankininkus Europos čempionate išgelbėjo virpstas, lenkų negelbėja niekas

Nors Ispanijos rankininkams penktadienį per Europos pirmenybių pirmenybes teko pasijaudinti, jie pratęsė pergalių virtinę ir liko vienvaldžiais grupės lyderiais. Galimybes patekti į pusfinalį sustiprino varžovus įtikinamai įveikusios Švedijos ir Norvegijos komandos.

 Ispanijos rankinio rinktinė džiaugėsi sėkme. <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Ispanijos rankinio rinktinė džiaugėsi sėkme. <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-21 23:12

Padėtis

Penktadienį antrojo etapo trečiojo turo rungtynes žaidė Bratislavoje kovojančios II grupės komandos.

Sunkiausiai laimėjo Ispanijos rinktinė, kuri tik minimaliu skirtumu 26:25 (12:11) palaužė Rusijos komandą. Daug lengviau pergales pasiekė dviejų Skandinavijos šalių rankininkai. Švedijos rinktinė sutriuškino Lenkijos komandą 28:18 (14:6), Norvegijos ekipa įtikinamai įveikė Vokietijos rinktinę 28:23 (14:12).

Po trijų turų šioje grupėje pirmauja 6 taškus surinkusi Ispanija. Norvegija ir Švedija turi po 4 taškus, Vokietija ir Rusija – po 2, Lenkija – 0.

Drama

Visas rungtynes plonu ledu vaikščiojo Europos čempionės vardą ginanti Ispanijos rinktinė. Nors ispanai laimėjo pirmąjį kėlinį, iškart po pertraukos jų atakos atsitrenkė į rusų vartininko Viktoro Kirejevo pastatytą sieną.

Rusijos komanda išsiveržė į priekį 18:15, antrojo kėlinio viduryje padidino skirtumą 22:18. Tai buvo ženklas ispanams, kad laikas juokauti baigėsi. Europos čempionai pradėjo kur kas agresyviau gintis ir jiems užteko vos keturių minučių, kad išlygintų rezultatą 23:23.

Vis dėlto karščiausi įvykiai buvo priešaky. Paskutinę minutę vienu įvarčiu pirmavę ispanai rengė ilgą ataką, bet įmesti nesugebėjo. O po žaibiško atsakomojo Rusijos komandos išpuolio visų žvilgsniai nukrypo į teisėjus. Danijos arbitrai skyrė baudinį, bet tik po vaizdo įrašo peržiūros patvirtino, kad Ispanijos rankininkas prasižengė dar prieš sireną.

Puikią galimybę išlyginti rezultatą gavo Rusijos rinktinės kraštinis Igoris Soroka, tačiau po jo metimo nuo septynių metrų linijos kamuolys atsitrenkė į virpstą ir išskriejo į užribį.

Trūkumai

Labiausiai kovido išretinta Europos pirmenybių komanda Vokietijos rinktinė, netekusi vienuolikos užsikrėtusių rankininkų, antrą vakarą paeiliui su varžovais lygiai žaidė vieną kėlinį.

Tačiau per mačą su norvegais, kaip ir ketvirtadienį kovodami su ispanais, Vokietijos rankininkai iškart po pertraukos atsiliko ir antrajame kėlinyje neprilygo varžovams nei greičiu, nei gynybos tvirtumu, nei metimų taiklumu.

Lenkai

Antrose iš eilės rungtynėse varžovams nepasipriešino Lenkijos rankininkai. Ketvirtadienį žaisdami su norvegais jie praleido 42 įvarčius, penktadienį į švedų vartus įmetė tik 18 įvarčių.

Abu skaičiai yra šio čempionato rekordai. Tiesa, blogiausio puolimo (arba geriausios gynybos) rekordas penktadienį buvo pakartotas. Pirmajame etape Bosnijos ir Hercegovinos rankininkai, irgi žaisdami su švedais, taip pat įmetė tik 18 įvarčių.

Nors lenkai antrajame etape nėra konkurencingi, šios šalies sporto dienraštis „Sport“ paragino nenukabinti nosies: „Europos pirmenybių antrajame etape liko tik aukščiausio lygio komandos, o mes privalome džiaugtis, kad esame tarp jų. „Balti-raudoni“ gali kovoti, bet susidūrus su tiek problemų ir aikštėje, ir už jos ribų, svajoti apie taškus sunku“.

Lenkijos rinktinė jau pasiekė geriausią rezultatą nuo 2016 metų Europos pirmenybių, kuriose užėmė septintąją vietą. Po to Lenkijos vyrų rankinis išgyveno staigų nuopuolį: rinktinė net nepateko į 2018 metų Europos bei 2019 metų pasaulio pirmenybes, o 2020 metų Europos pirmenybėse pralaimėjo visas trejas rungtynes.

Nuomonės

Nors kelias Europos pirmenybėse žaidžiančias komandas išretino kovidas ir pasigirsta balsų, kad turnyrą reikėtų nutraukti, Europos rankinio federacija (EHF) to daryti nežada.

„Planuojame pabaigti turnyrą, – penktadienį sakė EHF generalinis sekretorius Martinas Hausleitneris. – Nuolat stebime padėtį ir nežinome, kokie iššūkiai mūsų lauks kitą dieną. Omikrono atmaina daug ką pakeitė“.

Kelios delegacijos skundėsi dėl to, kad, jų manymu, nepakankamai užtikrinamas sveikatos saugumas viešbučiuose, kuriuose gyvena komandos. Šią savaitę tuo, kad viešbučio koridoriuose, liftuose, restorane nuolat sutinka kaukių nedėvinčius žmones, garsiausiai piktinosi islandai.

Kita vertus, koronavirusu užsikrėtęs ir Bratislavos viešbučio kambaryje izoliacijos pabaigos laukiantis Vokietijos rinktinės rankininkas Timo Kasteningas kalbėdamas su ARD televizija dėl karantino sąlygų neaimanavo: „Suprantama, nemalonu sėdėti viešbučio kambaryje, kai už kelių šimtų metrų žaidžia komandos draugai. Bet noriu aiškiai pasakyti, kad mumis čia rūpinasi gerai ir neturime dėl ko skųstis: maistas puikus, patalynė keičiama kasdien, gydytojas ateina patikrinti, kaip jaučiamės“.

II grupė (Bratislava). 3 turas

Rusija – Ispanija 25:26 (11:12). Santalovas 6, Soroka 4 / Casado 7, MAqueda 4, Fernandezas 4, Marquezas 4. 2021 žr.

Lenkija – Švedija 18:28 (6:14). Moryto 5, Krajewskis 5 / Mellgardas 4, Wanne 4, Petterssonas 4.

Vokietija – Norvegija 23:28 (12:14). Golla 4 / Thorsteinsenas 7, Sagosenas 4, Bartholdas 4.

Lentelė: Ispanija – 6, Norvegija ir Švedija – po 4, Vokietija ir Rusija – po 2, Lenkija – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.