EUROLYGA 2023

Islandijos rankininkai sutriuškino be trenerio likusius olimpinius čempionus

Trijų lyderių praradimas nesugniuždė Islandijos vyrų rankinio rinktinės. Šeštadienį islandai Europos pirmenybių rungtynėse nugalėjo olimpinę čempionę Prancūzijos komandą ir atgaivino viltis patekti į pusfinalį.

 Islandijos rankininkai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Islandijos rankininkai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2022, 8:38 AM

Padėtis Šeštadienį Europos pirmenybių antrojo etapo rungtynes žaidė I grupės komandos. Didelę staigmeną Budapešto arenoje pateikė Islandijos rinktinė, kuri sutriuškino Prancūzijos komandą 29:21 (17:10).

Pagrindinių varžovų nesėkme pasinaudojo Pasaulio čempionė Danijos rinktinė. Danai nugalėjo Kroatijos rankininkus 27:25 (12:11) ir tapo vienvaldžiais grupės lyderiais. Kitose rungtynėse Nyderlandų rinktinė įveikė Juodkalnijos ekipą 34:30 (18:16).

Po trijų turų I grupės lyderė Danija turi 6 taškus. Prancūzija ir Islandija iškovojo po 4 taškus, Nyderlandai ir Juodkalnija – po 2, Kroatija – 0.

Komandos kovoja dėl dviejų kelialapių į pusfinalį.

Sensacija

Prancūzijos rinktinės treneriui Guillaume‘ui Gille‘iui šeštadienį vykusios rungtynės buvo ko gero sunkiausios karjeroje. Penktadienį paaiškėjo, kad G.Gille‘is užsikrėtė koronavirusu, todėl jis privalėjo likti viešbutyje, o olimpiniams čempionams laikinai vadovavo trenerio padėjėjas Erickas Mathe.

Jo priverstinis debiutas naujose pareigose buvo košmariškas. E.Mathe vietos nerado jau pirmojo kėlinio viduryje, kai prancūzai atsiliko nuo islandų 5:10. Tačiau po E.Mathe paprašytos minutės pertraukėlės padėtis tik pablogėjo.

Dar prieš pertrauką Islandijos komanda triuškino galingus varžovus 17:9. Antrojo kėlinio viduryje šiauriečių pranašumas šoktelėjo iki devynių įvarčių 25:16 ir abejonių, kas laimės, nebeliko.

„Man trūksta žodžių. Rungtynės buvo nuostabios. Tai tikriausiai buvo geriausios pastarųjų metų Islandijos rinktinės rungtynės. Man atrodo, kad pabaigoje mus palaikė visos tribūnos, net ir prancūzų sirgaliai“, – džiaugėsi į prancūzų vartus keturis įvarčius įmetęs Ellidi Vidarssonas.

Islandus išties triukšmingai palaikė ne tik būrelis iš tolimos salos atvykusių sirgalių, bet ir keli tūkstančiai vengrų bei savaitgaliui į Vengrijos sostinę išsiruošusių danų ir kroatų.

Islandai prieš antrąjį etapą dėl kovido neteko šešių žaidėjų. Tarp jų – trijų lyderių: ryškiausios žvaigždės Arono Palmarssono, pirmajame etape rezultatyviausiai žaidusio Bjarkio Elissono ir pagrindinio vartininko Bjorgvino Gustavssono.

Palaikymas

Nors daug Kroatijos sirgalių savo šalies rinktinės rezultatais nusivylė, šeštadienį į Vengrijos sostinę plūstelėjo keli tūkstančiai kroatų (nuo Zagrebo iki Budapešto greitkeliu – trys valandos kelio).

Kroatijos rinktinė galėjo jaustis kaip namie ir sužaidė geriausias rungtynes šiame turnyre.

Tiesa, vangiai mačą pradėję kroatai iš pradžių atsiliko 4:8, bet dar prieš pertrauką rezultatas tapo lygus 10:10. Išsiveržti į priekį Kroatijos komandai nepavyko nė karto, tačiau Danijos rankininkai varžovų alsavimą jautė beveik iki paskutinių minučių.

Įvarčiai

Juodkalnijos ir Nyderlandų rankininkų dvikova buvo įdomi dėl to, kad šios dvi komandos tapo didžiausiais Europos pirmenybių atradimais.

Šeštadienį jų mačą geriau pradėjo juodkalniečiai, kurie pirmojo kėlinio viduryje pirmavo 10:6. Tačiau olandai dar prieš pertrauką persvėrė rezultatą, o antrajame kėlinyje visą laiką buvo priekyje.

Nyderlandų rinktinė prieš šias rungtynes taip pat liko be vyriausio trenerio. Olandų pergalių receptą kuriantis Islandijos rankinio specialistas Erlinguras Richardssonas irgi užsikrėtė koronavirusu.

Nors olandams patekti į pusfinalį bus sunku, jie vis dar nesitraukia iš kovos bent dėl tiesioginio kelialapio į pasaulio pirmenybes.

O Nyderlandų rinktinės lyderis Kay Smitsas kovoja dėl rezultatyviausio žaidėjo prizo. K.Smitsas šeštadienį varžovų vartininkus nuginklavo 9 kartus, o iš viso per Europos pirmenybės jau įmetė 45 įvarčius.

Antrąją vietą rezultatyviausių žaidėjų lentelėje užima 34 įvarčius pelnęs lenkas Arkadiuszas Moryto. Islandas Omari Magnussonas, danas Mikkelis Hansenas ir juodkalnietis Branko Vujovičius įmetė po 33 įvarčius, norvegas Sebastianas Bartholdas ir švedas Hampusas Wanne – po 32.

 

Televizija

Nors dėl daugybės užsikrėtimų koronavirusu ne visos komandos gali žaisti stipriausia sudėtimi ir Europos pirmenybės sulaukia nemažai skeptiškų atsiliepimų, o kai kas turnyrą vadina nevisaverčiu, susidomėjimas rankininkų varžybomis, regis, nenukentėjo.

Televizijos transliacijų reitingai dideli net Vokietijoje, kurios rinktinė, šeštadienį nustačius dar du užsikrėtusius, dėl kovido prarado trylika žaidėjų.

Vokietijos ir Austrijos rungtynių transliaciją stebėjo 5,11 mln. žiūrovų, Vokietijos ir Lenkijos – 5,04 mln. Žaidžiant Vokietijos rinktinei, rankinio varžybų transliacijas kiekvieną kartą įsijungia apie 20 procentų tuo metu televizorių žiūrinčių vokiečių.

Penktadienį Vokietijos ir Norvegijos rungtynių transliaciją stebėjo 4,99 mln. vokiečių. Tą dieną tik dvi televizijos laidos sulaukė didesnės auditorijos.

Vokietijos rankinio bendruomenę ypač džiugina aukšti transliacijų reitingai tarp 14-49 metų žiūrovų. Būtent ši amžiaus grupė labiausiai domina reklamos užsakovus.

I grupė (Budapeštas). 3 turas

Juodkalnija – Nyderlandai 30:34 (16:18). Čepičius 6, B.Vujovičius 6, Grbovičius 4 / Smitsas 9, Steinsas 6, Falke 6.

Prancūzija – Islandija 21:29 (10:17). Minne 5, Tournat 5, Descat 5 / Magnussonas 10, Kristjanssonas 9, Vidarssonas 4.

Danija – Kroatija 27:25 (12:11). Hansenas 8, Jakobsenas 6, Gidselis 5 / Maričius 8, Lučinas 4.

Lentelė: Danija – 6, Prancūzija ir Islandija – po 4, Nyderlandai ir Juodkalnija – po 2, Kroatija – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.