EUROLYGA 2023

Norvegai nutraukė ilgą Ispanijos rankininkų nepralaimėtų mačų virtinę Europos pirmenybėse

Čempionės vardą ginanti Ispanijos rinktinė sekmadienį galėjo tapti pirmąja komanda, užsitikrinusia kelialapį į šių metų Europos vyrų rankinio pirmenybių pusfinalį. Tačiau ispanams tą padaryti sutrukdė Norvegijos rankininkai.

 Norvegai nutraukė ilgą Ispanijos rankininkų nepralaimėtų mačų virtinę<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Norvegai nutraukė ilgą Ispanijos rankininkų nepralaimėtų mačų virtinę<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2022, 11:20 PM, atnaujinta Jan 23, 2022, 11:21 PM

Padėtis

Sekmadienį Europos pirmenybėse antrojo etapo rungtynes žaidė II grupės komandos. Bratislavos arenoje dėmesio centre buvo Ispanijos ir Norvegijos rankininkų dvikova, kurioje pergalę 27:23 (14:11) įtikinamai iškovojo norvegai.

Kitose grupės rungtynėse Švedijos rinktinė taip pat įtikinamai nugalėjo Vokietijos komandą 25:21 (12:10), o Lenkijos ir Rusijos ekipos aštraus siužeto dvikovoje sužaidė lygiosiomis 29:29 (13:12).

Likus vienam turui iki antrojo etapo pabaigos trys II grupės lyderės Norvegijos, Švedijos ir Ispanijos rinktinės turi po 6 taškus. Jos antradienį varžysis dėl dviejų kelialapių į pusfinalį.

Kitos trys komandos jau nebeturi galimybių pakilti bent į trečiąją vietą. Rusija iškovojo 3 taškus, Vokietija – 2, Lenkija – 1.

Nors trys grupės lyderės surinko vienodai taškų, sekmadienį pralaimėjusi Ispanijos rinktinė vis vien yra geriausioje padėtyje. Antradienį paskutiniame ture ispanai žais su grupės autsaidere Lenkijos komanda, o Švedijos ir Norvegijos rankininkai susitiks tarpusavyje.

Kad patektų į pusfinalį, ispanams užteks lygiųjų. Skandinavų dvikovoje norvegus taip pat tenkins lygiosios, o švedams pusfinalio duris atvertų tik pergalė (lygiųjų Švedijos komandai užtektų nebent tuo atveju, jei antradienį pralaimėtų ispanai).

Pergalė

Kad sustiprintų pozicijas prieš paskutinįjį antrojo etapo turą, Norvegijos rinktinei reikėjo padaryti tai, ko šiame amžiuje dar nebuvo padariusi. Norvegai praėjusį kartą prieš Ispanijos rinktinę laimėjo 1998 metais, o po to net vienuolikoje iš eilės rungtynių pergales šventė pietiečiai.

Sekmadienį eilinė dvikova skandinavams taip pat prasidėjo nemaloniai. Norvegijos komanda ilgai nepajėgė įmesti ir atsiliko 0:2. Vis dėlto po kelių minučių atsigavę norvegai pelnė penkis įvarčius paeiliui ir nuo tada visą laiką pirmavo.

Kone sunkiausias akimirkas Norvegijos rinktinė išgyveno antrojo kėlinio pradžioje, kai teisėjai per 15 sekundžių pašalino du jos žaidėjus. Tačiau per beveik dvi minutes skirtumas nepasikeitė, o tai suteikė norvegams dar daugiau pasitikėjimo savimi. Jie visą laiką tvirtai laikė žaidimo vadžias, padidino persvarą iki penkių įvarčių ir neleido varžovams sukurti intrigos.

Virtinė

Norvegai nutraukė ilgą Ispanijos rinktinės nepralaimėtų rungtynių virtinę Europos pirmenybėse. Ispanai praėjusį kartą pralaimėjo 2018 metų čempionate, kurio antrajame etape nusileido Slovėnijos rankininkams.

Po to Ispanijos komanda iškovojo 16 pergalių ir vieną kartą sužaidė lygiosiomis (su Kroatijos rinktine 2020 metais). Ispanai tapo 2018 ir 2020 metų Europos čempionais.

Gynyba

Švedijos rinktinė palaužė atkaklų Vokietijos rankininkų pasipriešinimą. Švedai beveik visas rungtynes pirmavo, bet jų persvara buvo nedidelė, o vokiečiai tiek pirmajame, tiek antrajame kėlinyje kelis kartus lygino rezultatą.

Vis dėlto Vokietijos komandai nė sykio nepavyko išsiveržti į priekį, o rungtynių pabaigoje vokiečiams nebeliko jėgų ir jie buvo priversti pakelti baltą vėliavą.

„Komanda gynėsi fantastiškai, – pagrindinę pergalės priežastį nurodė Švedijos rinktinės treneris Glennas Solbergas. – Visi rankininkai ateina vienas kitam į pagalbą ir dirba kartu. Mūsų puolimas vėl nebuvo ritmingas, bet antrojo kėlinio viduryje atlikome kelis keitimus ir žaidėme darniau“.

Trileris

Europos pirmenybėse komandos kovoja ne vien dėl medalių, bet ir dėl trijų kelialapių į kitų metų pasaulio pirmenybes. Tiesa, Lenkijos rinktinės šie kelialapiai nedomina, nes Lenkija bus viena iš pasaulio pirmenybių šeimininkių.

Vis dėlto net neturėdami jokio turnyrinio tikslo Lenkijos rankininkai neprarado noro kovoti dėl pergalių ir sekmadienį iki paskutinių akimirkų grūmėsi su Rusijos rinktine. O paskutinės akimirkos buvo labai karštos. Priešpaskutinę minutę esant lygiam rezultatui 28:28, ilgą ataką rengė Rusijos komanda. Tačiau rusai prasižengė puldami ir veiksmas persikėlė į kitą aikštės pusę. Lenkijos rinktinės ataka buvo gana nerišli, o likus keliolikai sekundžių ją nutraukė teisėjos švilpukas.

Nustebę rankininkai nesuprato, kas vyksta, bet netrukus paaiškėjo, kad aikštėje niekas neprasikalto. Prasikalto Rusijos rinktinės treneris Velimiras Petkovičius, kuris įbėgo į aikštę ir už tai buvo nubaustas raudona kortele.

Pagal taisykles treneriui gavus raudoną kortelę aikštę turėjo palikti vienas rankininkas. Rusijos komandai praretėjus tuo pasinaudojo lenkas Michalas Daszekas, likus 3 sekundėms tolimu metimu persvėręs rezultatą 29:28.

Tačiau tai dar nebuvo viskas. Rusijos rinktinė paprašė minutės pertraukėlės, po kurios Sergejus Kosorotovas beveik iš aikštės vidurio švystelėjo kamuolį į vartus, pramušė nepasiruošusį vartininką ir išlygino rezultatą.

II grupė (Bratislava). 4 turas

Lenkija – Rusija 29:29 (13:12). Sicko 8, Daszekas 6, Moryto 6 / Kosorotovas 8, Žitnikovas 7.

Vokietija – Švedija 21:25 (10:12). Kosteris 4, Druxas 3 / Wanne 6, Lagergrenas 3, Gottfridssonas 3, Bergendahlis 3, Sandellis 3.

Ispanija – Norvegija 23:27 (11:14). Maqueda 6, Gomezas 5 / Bartholdas 6, Sagosenas 4, Thorsteinsenas 4, Gullerudas 4, Reinkindas 4.

Lentelė: Norvegija – 6, Švedija – 6, Ispanija – 6, Rusija – 3, Vokietija – 2, Lenkija – 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.