EUROLYGA 2023

Geriausia Lietuvos ledo šokėjų pora išbraukta iš Pekino olimpiados dalyvių sąrašo

Lietuvos ledo šokėjų pora 29-erių Saulius Ambrulevičius ir 27-erių Allison Reed galiausiai palaidojo paskutines viltis startuoti 2022-ųjų Pekino olimpiadoje. Lietuvos čiuožimo federacija laiškais aukščiausią valstybės vadovybę dar bandė įtikinti, kad JAV ir Japonijos pilietybę turinčiai A.Reed reikėtų suteikti ir lietuvišką pasą, tačiau sausio 21-ąją iš Prezidentūros atskriejo žinia, jog šalies Prezidentas Gitanas Nausėda dukart išreiškė nuomonę šiuo klausimu ir jokių pokyčių nebus.

Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.<br>CroSkate nuotr.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.<br>CroSkate nuotr.
Lilija Vanagienė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lilija Vanagienė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lilija Vanagienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lilija Vanagienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.<br>CroSkate nuotr.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.<br>CroSkate nuotr.
Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala.<br>Lietuvos čiuožimo federacijos nuotr.
Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala.<br>Lietuvos čiuožimo federacijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 24, 2022, 1:49 PM, atnaujinta Jan 24, 2022, 9:54 PM

Tad į Pekino žaidynes vietos pasaulio reitinge 12-oje vietoje esančios S.Ambrulevičiaus ir A.Reed poros vyks 103-iąją poziciją užimantys 23-ejų Deividas Kizala ir 18-metė Paulina Ramanauskaitė.

„Labai gaila, kad aukščiausiems šalies vadovams nėra svarbu, kas atstovaus šaliai olimpiadose, kas ją garsins. Žinoma, D.Kizalos ir P.Ramanauskaitės pora stengiasi, treniruojasi Suomijoje pas labai rimtą trenerį Maurizio Margaglio ir dabar pasirodys Pekine, tačiau aš negarantuoju, kad jie pateks į finalus.

Būkime realistai. Deja, kol kas per didelis profesionalumo skirtumas tarp mūsų dviejų porų“, – lrytas.lt aiškino Lietuvos čiuožimo federacijos vadovė Lilija Vanagienė.

A.Reed Lietuvos pilietybės prašė du kartus ir abu kartus Prezidentas G.Nausėda šiuos prašymus atmetė: pirmąkart praėjusių metų birželį ir antrąkart – gruodį.

Lietuvos Prezidentūros atsakymuose sportininkei teigta, kad Pilietybės įstatyme ir jos suteikimo išimties tvarka skyriuose nėra prielaidos, kad suteikiant šalies pilietybę galima galvoti apie būsimus piliečio nuopelnus. Šiuo atveju, Lietuvos garsinimas Pekino žaidynėse.

„Nelabai žinau, kaip galima kalbėti apie ateities nuopelnus, jei A.Reed Lietuvoje jau gyvena 6 metus, ji atstovauja Lietuvai Europos ir pasaulio čempionatuose, tose varžybose užima aukštas vietas, o pasaulio etapuose būna tarp prizininkų.

Tai ne ateitis, tai jau įvykęs faktas. Po paskutinio prašymo atmetimo siekėme Prezidentūrai įrodyti, kad A.Reed yra nusipelniusi gauti lietuvišką pasą, tačiau atsakymas kėliavo labai ilgai ir jį gavome tik pirmadienį.

O būtent pirmadienį jau reikia pateikti galutinę mūsų paraišką Pekino žaidynėms. S.Ambrulevičius ir A.Reed vietą žaidynėse iškovojo Lietuvai, tad po tokios situacijos nieko neliko, kaip registruoti kitą mūsų porą – D.Kizalą ir P.Ramanauskaitę“, – kalbėjo L.Vanagienė.

Olimpinės svajonės bandę siekti S.Ambrulevičiaus ir A.Reed pora nuo praėjusių metų pavasario rengėsi artėjančioms žiemos olimpinėms žaidynėms.

Gegužės mėnesį šokėjai ant ledo pasidalino pirmaisiais olimpinio šokio fragmentais, o kartu su jais prakaitą ant ledo liejo ir garsiausia visų laikų Lietuvos šokėjų ant ledo pora Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko.

Kovo pabaigoje A.Reed ir S.Ambrulevičius Švedijos sostinės Stokholmo „Globe“ arenoje vykusiose planetos pirmenybių ledo šokių rungtyje galutinėje 32 porų įskaitoje užėmė 15-ąją poziciją, kuri suteikė kvietimą į Pekino žaidynes.

Už du šokius Lietuvai atstovavę sportininkai iš teisėjų gavo 178,18 balo. Tai buvo geriausias visų laikų šios poros rezultatas.

„Jūs tik ramiai atsisėskite ir pasižiūrėkite, kokios poros startuos olimpiadoje. Iš 20 porų net pusė yra mišrios. Tai yra faktas – vienas iš čiuožėjų yra gavęs pilietybę tos šalies, kuriai atstovauja.

Jei Lietuvoje būtų galimybė pasirinkti iš šimtų sportininkų ir į porą suburti du lietuvius, aš tik pločiau. Tačiau to nėra ir mes tiesiog ieškome galimybių, ieškome varinatų“, – leinkamai kalbėjo Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė.

Amerikietė A.Reed turi leidimą gyventi Lietuvoje iki 2026-ųjų.

– Kas laukia S.Ambrulevičiaus ir A.Reed ateityje? Ši pora liks? lrytas.lt paklausė L.Vanagienės.

– Nepriklausomai nuo situacijos su pilietybe tiek Saulius, tiek ir Allison pasirengę toliau sportuoti.

Amerikietė kol kas sugrįžo į Monrealį, kur ilsėsis, o Saulius vasario 4 dieną skrenda pas ją ir pradės pasirengimą pasaulio čiuožimo čempionatui Prancūzijos Monpeljė mieste kovo 24-27 dienomis. Pora išlieka. Ji nežada išsidraskyti net ir po valdžios akibrokštų ir smūgių.

– Ar tai reiškia, kad A.Reed ir toliau sieks gauti Lietuvos pilietybę, ar ji iki kitos olimpiados 2026-aisiais Italijoje jau iširs?

– Manau, kad tuomet ji jau bus aukščiausiame savo profesionalumo lygyje ir jau galės kovoti net dėl olimpinių medalių.

Aš neabejoju, kad Allison po čempionato Prancūzijoje pateiks į Migracijos departamentą dar vieną prašymą gauti lietuvišką pasą. Kiek žinau, pora nežada sustoti ir varžysis bei sieks kelialapio į kitas žaidynes.

– Ką galėtumėte pasakyti apie D.Kizalos ir P.Ramanauskaitės porą?

– Jauna, gabi pora, kartu jie nuo 2019 metų, dalyvauja įvairiuose turnyruose, tačiau aukštų rezultatų dar nepavyko pasiekti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.