EUROLYGA 2023

Į Europos rankinio pirmenybių pusfinalį pateko čempionai ispanai ir Fenikso istoriją pakartoję švedai

Ispanijos ir Švedijos rankininkai iškovojo teisę žaisti Europos pirmenybių pusfinalyje.

 Ispanai pateko į pusfinalį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ispanai pateko į pusfinalį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2022, 12:08 AM, atnaujinta Jan 26, 2022, 12:12 AM

Ispanai ir švedai antradienį Bratislavoje laimėjo lemiamas antrojo etapo II grupės rungtynes.

Paskutiniajame antrojo etapo ture Europos čempionės vardą ginanti Ispanijos rinktinė nugalėjo Lenkijos komandą 28:27 (14:13), o Švedijos rankininkai paskutinėmis minutėmis panaikino keturių įvarčių trūkumą ir žūtbūtiniame mūšyje parbloškė Norvegijos rinktinę 24:23 (9:14). Norvegams šiose rungtynėse būtų užtekę lygiųjų.

Ispanijos ir Švedijos rinktinės surinko po 8 taškus, o pirmąją vietą II etapo grupėje užėmė tarpusavio rungtynes laimėję ispanai.

Norvegija iškovojo 6 taškus, Vokietija – 4, Rusija – 3, Lenkija – 1.

Rungtynėse dėl ketvirtosios vietos grupėje Vokietijos rinktinė antradienį įveikė Rusijos ekipą 30:29 (16:12).

Ispanai ir švedai pateko į pusfinalį, o grupėje trečiąją vietą užėmę norvegai žais rungtynes dėl galutinės penktosios vietos ir kelialapio į pasaulio pirmenybes.

Kitoje grupėje vieną iš dviejų pirmųjų vietų užsitikrino pasaulio čempionė Danijos rinktinė, o dėl antrojo kelialapio trečiadienį varžysis Tokijo olimpinių žaidynių čempionė Prancūzijos ekipa ir Islandijos komanda.

Kelialapiai

Ispanai taip pat užsitikrino kelialapį į 2023 metų pasaulio pirmenybes. Šis turnyras vyks Švedijoje ir Lenkijoje. Abi šeimininkų komandos ir čempionės vardą ginsianti Danijos rinktinė jau anksčiau gavo teisę dalyvauti pasaulio pirmenybėse.

Europos pirmenybėse Senojo žemyno komandos varžosi dėl trijų kelialapių. Kadangi danai ir švedai pateko į stipriausiųjų ketvertą, tie trys kelialapiai atiteks kitiems dviem Europos pirmenybių pusfinalio dalyviams ir komandai, kuri laimės rungtynes dėl penktosios vietos.

Čempionai

Ispanijos rankininkams paskutiniajame ture užteko lygiųjų, tačiau jie nebuvo nusiteikę žaisti su ugnimi. Europos čempionų atakų bangos iškart užgriuvo lenkų vartus ir ispanai vos ne akimirksniu išsiveržė į priekį 4:1, 6:2.

Vis dėlto lenkai į aikštę irgi ėjo ne dėl to, kad pastovėtų ir be kovos atiduotų du taškus. Po trumpo pirmo sukrėtimo Lenkijos komanda surikiavo gretas, pradėjo žaisti darniau ir skirtumas sumažėjo. Lenkai kelis kartus lygino rezultatą, o nuo pirmojo kėlinio vidurio dažniausiai atsilikdavo vos vienu ar dviem įvarčiais. Varžovai neleido Ispanijos rankininkams nusiraminti iki paskutinių minučių, bet galutinis rezultatas tenkino komandą, kuriai taškų reikėjo labiau.

Skandinavai

Žūtbūtinėje dvikovoje dėl kelialapio į pusfinalį susidūrę skandinavų kaimynai yra rankinio priešingybės. Norvegija – viena rezultatyviausių komandų, Švedija – praleidžia mažiausiai įvarčių.

Vis dėlto švedų gretose prieš lemiamas rungtynes buvo neramu – kovidu užsikrėtė pagrindinis vartininkas Andreasas Palicka. Švedijos rinktinė dėl tos pačios priežasties prarado ir vieną svarbiausių aikštės žaidėjų Felixą Claarą.

Norvegijos rinktinė gyvena taip, tarsi epidemijos visai nebūtų. Ji yra vienintelė komanda, kurioje nuo treniruočių stovyklos pradžios koronavirusu neužsikrėtė nė vienas rankininkas!

Antradienį pirmoji rungtynių dalis vyko pagal švedų scenarijų – labai nerezultatyviai. Pirmasis įvartis buvo įmestas baigiantis ketvirtajai minutei, o dešimtąją minutę rezultatas buvo lygus 2:2.

Vis dėlto pirmojo kėlinio antroje pusėje norvegai perėmė iniciatyvą. Į tuščius vartus įmetė jų vartininkas Kristianas Saveraasas, gražią ataką rezultatyviai pabaigė Sanderis Sagosenas ir Norvegijos rinktinė susikrovė solidžią atsargą 12:7, po to padidino skirtumą 14:8.

Po pertraukos norvegų persvara aptirpo, bet jie labai ilgai buvo priekyje. Norvegijos komandos bėdos prasidėjo, kai ji, pirmaudama 23:19, suklydo greitoje atakoje. Švedijos komanda po kelių sekundžių įmetė įvartį, kuris tapo ženklu pradėti lemiamą spurtą. 58-ąją min. švedai išlygino rezultatą 23:23, o likus 15 sek. iki sirenos baudinį įmetęs Valteris Chrintzas padėjo pergalingą tašką 24:23. Lemiamu metu V.Chrintzo neišgąsdino net tai, kad varžovų vartininkas Torbjornas Bergerudas šiose rungtynėse atrėmė tris baudinius.

Norvegijos komanda dar turėjo pakankamai laiko, kad po minutės pertraukėlės surengtų apgalvotą ataką, bet jos lyderio S.Sagoseno mestas kamuolys nuskriejo šalia virpsto... Beje, lygiosios šiose rungtynėse tenkino Norvegijos komandą.

II grupė (Bratislava)

Lenkija – Ispanija 27:28 (13:14). Moryto 6, Przytula 5, Daszekas 5 / Casado 4, Sole 4. 1432 žr.

Vokietija – Rusija 30:29 (16:12). Golla 6, Reichmannas 5, Ziekeris 5 / Kosorotovas 8, Jermakovas 6. 1443 žr.

Švedija – Norvegija 24:23 (9:14). Chrintzas 6, Gottfridssonas 4 / Reinkindas 6, Sagosenas 4, Gullerudas 4, O;Sullivanas 4.

Lentelė: Ispanija – 8, Švedija – 8, Norvegija – 6, Vokietija – 4, Rusija – 3, Lenkija – 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.