EUROLYGA 2023

Pekine prasidėjo olimpinės ugnies nešimo estafetė

Pekine trečiadienį prasidėjo sutrumpinta olimpinio deglo nešimo estafetė, Kinijos sostinei rengiantis penktadienį prasidedančiai žiemos olimpiadai, temdomai diplomatinių boikotų ir koronaviruso pandemijos.

Pekino žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija vyks vasario 4 dieną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pekino žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija vyks vasario 4 dieną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pekino žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija vyks vasario 4 dieną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pekino žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija vyks vasario 4 dieną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pekino žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija vyks vasario 4 dieną.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pekino žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija vyks vasario 4 dieną.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 2, 2022, 3:10 PM

Olimpiados sporto renginiai prasidės akmenslydžio varžybomis vėliau trečiadienį, likus dviem dienoms iki oficialaus olimpiados atidarymo penktadienį.

Žaidynes temdo kontroversijos, nuo susirūpinimo teisių padėtimi, iki tenisininkės Peng Shuai (Peng Šuai) dingimo ir įspėjimų apie Kinijos vyriausybės vykdomą šnipinėjimą.

Pasitelkę frazę „Drauge dėl bendros ateities“, Kinija, jos valdančioji Komunistų partija ir Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) viliasi, kad visas apmaudas bus pamirštas, kai tik žaidynės įsibėgės.

2008-aisiais, kai Pekine vyko vasaros olimpiada, deglo nešimo estafetė apėmė dideles Kinijos dalis ir kitas šalis, kuriose kartais susidurdavo su protestais, bet šį kartą estafetė truks tik tris dienas ir baigsis atidarymo ceremonijoje Pekino olimpiniame stadione, vadinamame „Paukščio lizdu“. Šioje arenoje vyko ir 2008 metų olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija.

Prieš deglo nešimo estafetę, kurioje dalyvaus per tūkstantį deglo nešėjų, įskaitant, kaip pranešama, buvusią NBA žvaigždę Yao Mingą (Jao Mingą), olimpiados pareigūnas Cai Qi (Cai Či) išreiškė viltį, kad šios žaidynės padės „išsklaidyti pandemijos niūrumą“.

2008-ųjų olimpiada buvo tarsi Kinijos oficialus pristatymas, o šios žaidynės vyks Kinijai užimant vis karingesnę poziciją pasaulinėje arenoje ir esant antra didžiausia pasaulio ekonomika.

Vašingtonui paskelbus, kad dėl žmogaus teisių padėties Kinijoje taikys olimpiados diplomatinį boikotą, o kai kurioms kitoms šalims pasekus amerikiečių pavyzdžiu, Kinija įspėjo, kad Jungtinės Valstijos „sumokės kainą“.

Virtinė šalių, tarp jų Australija, Jungtinė Karalystė ir Kanada, paskelbė Pekino žaidynių diplomatinį boikotą, protestuodamos prieš Kinijos elgesį su uigūrais ir kitomis daugiausia musulmoniškomis mažumomis Sindziango regione, taip pat politines represijas Honkonge.

Pekinas pasmerkė boikotą ir yra pasiryžęs surengti olimpiadą, pagerinsiančią šalies tarptautinę reputaciją.

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija savo diplomatinių ar oficialių atstovų į olimpiadą nesiųs dėl Kinijoje „tęsiamo genocido ir nusikaltimų žmoniškumui“, vykdomų prieš uigūrus.

Diplomatinį boikotą paskelbusių šalių sportininkai varžysis olimpiadoje, truksiančioje iki vasario 20-osios, bet viena JAV teisių stebėjimo grupė šią savaitę perspėjo dėl atletų saugumo, nes žaidynių organizatoriai pagrasino „bausme“ už antikiniškus komentarus.

JAV įstatymų leidėjų ir Baltųjų rūmų pareigūnų grupė CECC paprašė amerikiečių olimpinių pareigūnų imtis „skubių pastangų“ savo žvaigždėms apsaugoti, jei jos kritikuotų Kiniją.

Sekimas

Yra ir kitų kontroversijų. TOK prezidentas Thomas Bachas (Tomas Bachas) sakė, kad būdamas Pekine susitiks su Peng Shuai, kuri buvo trumpam dingusi po to, kai lapkritį apkaltino vieną aukšto rango Komunistų partijos pareigūną lytiniu smurtu.

Apie Peng Shuai nieko nebuvo girdėti beveik tris savaites. Vėliau ji pasirodė, bet jos pasirodymas neišsklaidė susirūpinimo dėl to, ar ji iš tikrųjų yra laisva.

Baimindamosi sekimo, kai kurios Vakarų šalys nurodė savo sportininkams palikti asmeninius įrenginius namie ir Kinijoje naudotis vienkartiniais telefonais su išankstinio apmokėjimo kortele.

Yra požymių, kad Kinija veržia kilpą visiems, kas drįsta gadinti šventę. Pastarosiomis savaitėmis buvo apribotos žmogaus teisių gynėjų ir kai kurių mokslininkų programėlės „WeChat“ paskyros.

Kinija, kur 2019-ųjų pabaigoje buvo pirmąkart aptikta COVID-19, vienintelė iš didžiųjų pasaulio pasaulio ekonomikų vis dar laikosi „nulinės COVID-19 tolerancijos“ strategijos ir deda visas pastangas iki minimumo sumažinti infekcijos išplitimo riziką per olimpiadą.

Žaidynės vyks uždarame „burbule“, o dalyviams bus draudžiama turėti kontaktų su vietos visuomene.

Itin užkrečiamas omikron variantas reiškia naują iššūkį ir žaidynėms, ir šaliai, kur pareigūnams šis metas ir taip yra labai įtemptas. COVID-19 atvejų Pekine daugėja, nors jų vis tiek yra palyginti nedaug.

Organizatoriai mano, kad olimpiados „burbule“ taip pat bus COVID-19 atvejų – jų jau užfiksuota beveik 250 – bet siekia iki minimumo apriboti viruso plitimą.

Tikimasi, kad „burbulas“ atskirs kone 3 tūkst. sportininkų ir dešimtis tūkstančių darbuotojų, savanorių bei žiniasklaidos atstovų nuo išorinio pasaulio.

Dėl pandemijos Kinija uždraudė atvykti į olimpiadą žiūrovams iš užsienio, bet kažkiek žiūrovų bus: organizatoriai sakė, kad galės būti užpildyta iki 50 proc. žiūrovams skirtų vietų.

Žaidynių veidas

Olimpiada vyks trijose zonose. Viena jų bus Pekino centras, o kitos dvi – už sostinės ribų, ir ten reikės dirbtinio sniego kalnų šlaitams padengti. Aplinkosaugininkai dėl to reiškė susirūpinimą.

Nors nesunku pamiršti, kad bus ir sporto, amerikiečių slidininkė Mikaela Shiffrin (Mikaela Šifrin) siekia trečio slalomo aukso medalio, o japonas Yuzuru Hanyu (Judzuru Hanju) – trečio auksinio olimpinio medalio vyrų dailiojo čiuožimo rungtyje.

Didelį susidomėjimą kelia amerikiečių snieglentininkė Chloe Kim (Kloja Kim), užkariavusi širdis per 2018-ųjų Pjongčango olimpiadą, kai būdama 17-metė laimėjo auksą.

Tuo metu akrobatinio slidinėjimo atstovė Eileen Gu (Eilin Gu) atrodo tapusi olimpiados veidu.

Ši 18-metė, gimusi ir augusi Kalifornijoje, nuo 2019-ųjų atstovauja nebe JAV, o Kinijai ir yra laikoma pretendente į medalius savo srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.