EUROLYGA 2023

Audringas Rusijos žvaigždės dopingo skandalas: emocijų virtinė, rusų viltis išsaugoti auksą ir ką vartojo 15-metė

Rusijos dailiojo čiuožimo žvaigždė Kamila Valijeva iki šiol buvo linksniuojama dėl įspūdingo pasirodymo, neįtikėtinų šuolių, jauno amžiaus ir patekimo į olimpinę istoriją, tačiau per vieną vakarą visa tai liko už nugaros.

 K.Valijeva po svaiginančių pagyrų atsidūrė dopingo skandalo epicentre.<br> lrytas.lt montažas.
 K.Valijeva po svaiginančių pagyrų atsidūrė dopingo skandalo epicentre.<br> lrytas.lt montažas.
 K.Valijeva.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 K.Valijeva.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 K.Valijeva.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 K.Valijeva.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 K.Valijeva ir legendinė rusų dailiojo čiuožimo trenerė E.Tutberidzė.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 K.Valijeva ir legendinė rusų dailiojo čiuožimo trenerė E.Tutberidzė.<br> TASS/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 9, 2022, 10:01 PM, atnaujinta Feb 12, 2022, 2:46 PM

Dėl įžūlių dopingo schemų vis dar po savo vėliava formaliai kovoti olimpiadoje negalintys rusai net nespėjo įsibėgėti, kai ir vėl įklimpo į dopingo skandalą.

Akys nukrypo į dailiojo čiuožimo vunderkindę

O skandalo epicentre – būtent keturgubų šuolių meistrė 15-metė K.Valijeva, kurios pavardę į dienos šviesą trečiadienį ištraukė insidethegames.biz.

Kuo visiškai tiksliai nusikalto K.Valijeva kol kas nėra aišku – oficialios žinios galėtų paaiškėti ketvirtadienį, tačiau jau aiškūs keli faktai ir jie daro gėdą visai Rusijos olimpinio komiteto (ROC) komandai.

Trečiadienį paaiškėjo, kad tarp auksą dailiojo čiuožimo komandinėse varžybose iškovojusių ROC sportininkų – dopingo taisyklės nusižengęs atletas. Dėl šios priežasties buvo nukelta ir apdovanojimų ceremonija, kurioje ROC turėjo atsiimti auksą.

Auksą, kurį nukalė būtent K.Valijeva, kuri tapo pirmąja moterimi, olimpinėse žaidynėse atlikusia itin sudėtingą keturgubą šuolį. Šį daugeliui dailiojo čiuožimo sportininkų sunkiai pasiekiamą ar net neįgyvendinamą šuolį ji atliko dukart, o kas matė rusės laisvąją programą anksčiau – su tuo galėjo susipažinti dar iki žaidynių.

Ketvirtadienį svarstant, kas iš sportininkų galėjo susitepti ir nuskambėjo K.Valijevos vardas. Teigiama, kad vos prieš pusmetį suaugusiųjų varžybose dalyvauti pradėjusios 15-metės organizme rasta draudžiama medžiaga, tačiau tikinama, kad tai nėra papildomų jėgų ar pranašumų suteikiantis preparatas.

Dar svarbiau – neoficialiai pranešama, kad teigiamas ne Pekino žaidynėse paimtas K.Valijevos mėginys, o tai – gerokai keičia ir taip jau sudėtingas taisykles.

15-metės klausimą sprendžia teisininkai

Pirmiausia – K.Valijeva patenka po Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) taisyklėse esančia „apsaugoto asmens“ sąvoka. Tai reiškia, kad jeigu dėl dopingo įkliuvęs sportininkas nėra sulaukęs 16 metų – draudžiama apie jį skelbti viešai, čia taip pat taikomos ir kitokios bausmės, dalį svorio perkeliant ant ją prižiūrinčios komandos pečių.

Šią situaciją, pasak insidethegames.biz, ketvirtadienį pradėjo spręsti net kelios teisininkų komandos.

Šios detalės milžinišką atgarsį sukėlė ne tik Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse, bet ir visame pasaulyje, o ypač – Rusijoje.

Patys rusai pasidalino į kelias stovyklas – vieni įsitikinę, kad sportininkė į situaciją pateko „netyčia“, kiti prakalbo apie didelę gėdą, o treti iškart ėmė svarstyti apie olimpinio aukso ateitį.

Jau nukėlus apdovanojimų ceremoniją užsienio žiniasklaidoje buvo kalbama, kad ROC gali natekti aukso medalių, tačiau championat.com portalui sporto teisininkas Artiomas Pacevas teigė, kad neduoti medalio nėra taip lengva.

„Automatinis medalių anuliavimas galimas tik tada, jeigu teigiamas per vykstančias varžybas paimtas mėginys. Jeigu paaiškės, kad kalbame apie mėginį, kuris buvo paimtas prieš olimpiadą, medalio atšaukimas nebebus įmanomas, – kalbėjo A.Pacevas. – O tokiu atveju įvykiai gali klostytis taip įvairiai, kad dabar nėra prasmės apie juos kalbėti.“

Pasak championat.com, teigiamas gruodį paimtas K.Valijevos mėginys.

Priminė Rusijos įstatymus

Kitaip tariant – jeigu kol kas tik žiniasklaidoje skelbiama informacija, kad K.Valijevos dopingo mėginys buvo paimtas anksčiau nei Pekino žaidynės, ROC medalis liks apsaugotas, tačiau rinktinės reputacija pasaulyje – jau kitas klausimas.

Taip pat yra daug klausimų dėl K.Valijevos ateities – pavyzdžiui, ar pripažinus pažeidimą ji iš viso galėtų varžytis olimpiadoje.

Triskart olimpinė čempionė Irina Rodnina sports.ru portalui kalbėjo ir apie tai, kas K.Valijevai galėtų grėsti Rusijoje.

„Jeigu tai tiesa – labai skaudu. Labai nusivyliau. Tai – dūris į nugarą visai šaliai ir visiems sportininkams. Visa šalis dirbo dėl jos. Ką ji sau manė? Žinoma, jeigu ji tikrai vartojo dopingą „, – kalbėjo Rusijos dailiojo čiuožimo žvaigždė, iškovojusi ne tik 1972, 1976 ir 1980 metų olimpinius aukso medalius, bet ir virš 20 Europos ir pasaulio čempionato aukso medalių.

Į politiką pasukusi I.Rodnina pridūrė ir po garsiojo sisteminio dopingo skandalo atsiradusius naujus įstatymus.

„Jeigu patvirtins, kad ji vartojo dopingą, tada nekalbėkime apie tai, kokia ji sportininkė. Šioje situacijoje K.Valijeva bus Rusijos įstatymų pažeidėja. Dopingo vartojimas – kriminalinis nusikaltimas, gresia ir įkalinimas. Mes stengiamės apsaugoti saviškius. Kol kas nieko nesame nubaudę pagal šį įstatymą, kuris egzistuoja nuo 2016 metų“, – kalbėjo I.Rodnina.

Nustatyta medžiaga Rusijai kiša koją ne pirmą kartą

Nors oficialiai nėra skelbiama ir kokia draudžiama medžiaga aptikta K.Valijevos organizme, žiniasklaidoje jau pasirodė keletas teorijų. „Sports-Express“ skelbia, kad tai – širdies ligoms įprastai gydyti naudojama medžiaga, o Rusijos sporto tinklalapis sports.ru paskelbė, kad mėginyje rasta trimetazidino.

„Trimetazidinas jokiais būdais nepadeda sportininkui. Visiškai. Jis rastas vieninteliame mėginyje gruodį ir tai rasta mikrodozė. Nei prieš tai, nei vėliau darytuose mėginiuose nieko nebuvo. Prašau visų nurimti. Čia nėra jokio dopingo. Ne! Šie širdies vaistai neturi įtakos sportininko pasirodymams. Dabar palikite Kamilą ramybėje“, – emocingai sports.ru kalbėjo rusų sporto medikas Valentinas Beliajevskis.

Medikas tikino, kad tai – farmacinis dopingas, kuris neturi įtakos, o kontrolieriai turėtų bausti už medžiagas, kurios pagerino sportininkų pasirodymus.

Tačiau Rusija jau yra ne vieną kartą turėjusi problemų su trimetazidinu. 2018 metų Pjongčango olimpinėse žiemos žaidynėse šią medžiagą dopingo kontrolieriai aptiko bobslėjininkės Nadeždos Sergejevus organizme. Sportininkė teigė, kad anksčiau yra turėjusi širdies problemų, todėl ši medžiaga taip galėjo patekti į jos organizmą, tačiau jos rezultatai buvo anuliuoti, o sportininkė suspenduota.

Rusų olimpiečiams – nauji nurodymai, o rinktinei – viltis dėl antrojo scenarijaus

Sprendžiant K.Valijevos situaciją ROC jau ėmėsi veiksmų – rusų olimpiečiams buvo nurodyta gerokai atidžiau pildyti informaciją ADAMS sistemoje. Pastaroji skirta sportininkams, kurie privalo suvesti visą reikiamą informaciją, kurią gali panaudoti dopingo kontrolieriai. Sistemoje nurodomos vietos, kur yra sportininkas, įkeliami svarbūs dokumentai, tarp kurių – medicininės išvados.

„Atėjęs treneris mūsų paprašė pažymėti visus žingsnius ADAMS sistemoje. Treneriai paaiškino, kad mes turime apsisaugoti nuo nebūtinų klausimų iš WADA ar tarptautinės sporto federacijos“, – RBC sakė vienas iš ROC sportininkų.

Rusijos dailiojo čiuožimo rinktinė dar viliasi, kad K.Valijevą galėtų apsaugoti kitas scenarijus. Pasak sporto teisininko A.Pacevo, veiksmų grandis rodo, kad kyla klausimų dėl situacijos traktavimo.

„Jeigu testas – teigiamas, sportininkas įprastai turi palikti olimpinį kaimelį. Čia situacija – kitokia. Formuluotė kelia klausimų, nes gali būti įvairių variantų. Pavyzdžiui, tai gali būti būtent per varžybas draudžiama medžiaga, bet mėginys paimtas ne varžybų metu. Yra ir kitų variantų“, – kalbėjo A.Pacevas.

Tradiciškai kaltino ir Vakarus

Itin emocingai į situaciją reagavo legendinės dailiojo čiuožimo treneris Eteri Tutberidzės komanda. K.Valijeva, kaip ir absoliuti dauguma kitų jaunų Rusijos dailiojo čiuožimo žvaigždžių, yra būtent E.Tutberidzės auklėtinė.

Trenerės grupei priklausantis choreografas Aleksejus Železniakovas viešai reiškė pyktį dėl kaltinimų.

„Jie nori iš mūsų atimti auksą? Gal aš kažko nesuprantu? Gal gali man tai kažkas paaiškinti? Kaip tai gali būti – visi praėjo testus prieš žaidynes. Jie visi visą laiką buvo viešbutyje. Tai – jauni sportininkai. Galima sakyti, kad jie – vaikai. Jie – skaistūs ir gražūs. Ir bent šiek tiek apie dailųjį čiuožimą išmanantys žmonės suvokia, kad joks dopingas nepadėtų švariai atlikti programos. Nesąmonė. Cirkas. Provokacija. Tikiuosi, kad tai – blogo linkinčių gandai“, – kalbėjo A.Železniakovas.

Į skambių pareiškimų laviną įsiterpė ir Rusijos komunistų partijos lyderis Genadijus Žiuganovas, kuris Vakarus kaltino provokacijomis ne tik olimpiadoje, bet ir ekonomikoje. Savo kalboje jis minėjo ir NATO.

„Blogai. Purvina. Turime suprasti, su kuo turime reikalą. Reikia tikėtis tokių triukų. Aš suprantu, kieno čia rankos kyšo“, – piktinosi G.Žiuganovas.

Išgirdo gerų žinių?

Tačiau Rusijos sporto žurnalistai į tokią retoriką bent iš pažiūros neįklimpo. Žiniasklaidoje daug svarstoma, kokia bus K.Valijevos ateitis ir kokias išvadas paskelbs teisininkai. Trečiadienio vakarą jau buvo pranešama, kad daugiau atsakymų paaiškės ketvirtadienį.

Tačiau apie 20 valandą „Sports-Ekspress“ paneigė anksčiau savo skelbtą žinią, kad K.Valijevai bus uždrausta varžytis individualiose varžybose, kur jai prognozuojamas aukso medalis.

O žurnalistas Vladas Žukovas tikino, kad K.Valijevos situacija sprendžiasi ROC naudai.

„Nepatikėsite, bet situacija dėl dopingo testo suka pozityvia kryptimi. Kai kas vystosi mums pozityviai, tačiau kiek pozityviai – dar neaišku“, – rašė V.Žukovas.

ROC dailiojo čiuožimo rinktinė atsisakė teikti komentarą ir prašė palaukti, ką paskelbs Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC).

Tarptautinis olimpinis komitetas nuo komentarų susilaiko

BNS praneša, kad Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) atstovas Markas Adamsas ketvirtadienį sakė, kad šiuo metu vyksta „aktyvus teisinis procesas“ dėl medalių įteikimo ceremonijos, todėl jis nuo tolesnių komentarų susilaikys.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business
Gyvai
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?