EUROLYGA 2023

Į Kinijos COVID-19 karantino košmarą patekusi Lenkijos sportininkė prakalbo apie traumuojančią patirtį: „Nesijaučiau saugi“

2022 metų Pekino olimpinės žiemos žaidynės jau ne vieną kartą spėjo nuskambėti dėl itin griežtų COVID-19 reikalavimų ir sulaukė daugybės sportininkų pasipiktinimo. Pasaulį šokiravo belgų skeletono atstovės Kim Meylemans vaizdo įrašas, kuomet ji atvirai liejo ašaras, o dabar savo išgyvenimais pasidalino ir Lenkijos greitojo čiuožimo atstovė Natalija Maliszewska. 

 Natalija Maliszewska<br> imago images/Newspix/Scanpix nuotr.
 Natalija Maliszewska<br> imago images/Newspix/Scanpix nuotr.
 Natalija Maliszewska<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Natalija Maliszewska<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 9, 2022, 10:54 PM

26-erių olimpietė savo patirtį vadino „traumuojančia“ ir neslėpė – greitosios pagalbos automobilyje verkė tarsi išprotėjusi. 

N.Maliszewskos situacija žaibiškai pasikeitė 3 valandą nakties, kai į lenkės viešbučio duris pasibeldė kinų medicinos darbuotojai, turėję klausimų dėl neaiškių COVID-19 testo rezultatų. Lenkijos sportininkė dėl jų jau kelis kartus manė, kad nesudalyvaus olimpinėse žaidynėse, tačiau galiausiai viltys sugrįžo.

Tačiau N.Maliszewska po naktinio apsilankymo neslėpė ir vėl buvo praradusi viltį bei tikino, kad jai nebuvo suteikta visa informacija, kai ją personalas įsodino į greitosios pagalbos automobilį.

„Sėdėjau greitosios pagalbos automobilyje. Buvo 3 val. nakties. Verkiau kaip išprotėjusi, nes nežinojau kas vyksta. Aš nesijaučiau saugi“, – sakė Lenkijos sportininkė.

Lenkės istorija – ne vienintelė. Pekine dėl karantino sąlygų piktinosi daugybė sportininkų. Vieni skundžiasi maistu, o kiti – psichine sveikata, testais ir painiomis procedūromis, kurias reikia atlikti, norint palikti saviizoliaciją.

Suomijos vyrų ledo rinktinės treneris apkaltino Kiniją negerbiant Marko Anttilos žmogaus teisių, teigdamas, kad žaidėjas negauna gero maisto ir jam teko patirti didžiulę psichinę įtampą.

Daugiau nei 350 dalyviams, įskaitant dešimtis atletų sulaukė teigiamų koronaviruso testų. Jiems leidžiama palikti specialius karantino viešbučius tik tada, kai jie nebejaučia simptomų ir sulaukia dviejų neigiamų PGR testų 24 valandų skirtumu.

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) sporto direktorius Kitas McConnellis pirmadienį pareiškė, kad sportininkų izoliacija yra svarbiausias prioritetas. Jis pridūrė, kad IOC suorganizavo pokalbį su žaidynėse atstovaujančių šalių olimpiniais pareigūnais, kad išsiaiškintų problemas, su kuriomis susiduria sportininkai.

„Atletai, esantys karantine, išlieka dėmesio centre. Yra kolektyvinė atsakomybė palaikyti šiuos sportininkus. Niekam nėra lengva tokioje situacijoje ir mes visiškai juos suprantame. Vis dar yra situacijų, kurios yra sudėtingos“, – spaudos konferencijoje sakė K.McConnellis.

26-erių N.Maliszewska teigė, kad ankstų šeštadienio rytą greitosios pagalbos buvo išgabenta iš izoliuoto viešbučio.

„Vidurnaktį man pasakė, kad galiu išeiti, o jau po penkių minučių nebegaliu. Man pasakė, jog yra tiek daug politikos dalykų, kurių nesuprasiu. Tai Kinija“, – skundėsi sportininkas.

Lenkė teigė, kad jos testas vėl buvo teigiamas, tačiau jai buvo leista treniruotis 500 m. distancijos rungčiai, kurioje sportininkė pasaulyje reitinguojama trečia. „Likus pusvalandžiui iki apšilimo gavau žinią, kad jie padarė klaidą. Pasakė, jog jie padarė klaidą ir aš negaliu dalyvauti varžybose, nes esu pavojinga žmonėms“, – kalbėjo N.Maliszewska.

Sportininkė teigia, jog šeštadienį vakare ji buvo dar kartą patikrinta, o sekantį rytą gavo neigiamą koronaviruso atsakymą.

„Nebetikiu visais šiais testais. Noriu paaiškinimų iš žmonių, kurie privertė mane jaustis nesaugiai, nes niekas nieko nebesako. Jie tyli“, – piktinosi lenkė.

Sekmadienį Suomijos vyrų ledo ritulio vyriausiasis treneris Jukka Jalonenas teigė, kad M.Anttila, anot komandos gydytojo nebėra užkrato nešiotojas, nes praėjo jau 18 dienų nuo užsikrėtimo virusu.

„Žinome, kad jis visiškai sveikas ir pasiruošęs žaisti. Dėl to manome, kad Kinija dėl kažkokių priežasčių negerbia jo žmogaus teisių ir tai nėra gera situacija“, – per „Zoom“ pokalbį žiniasklaidai skundėsi J.Jalonenas.

Vokietijos komandos vadovas Dirkas Schimmelpfennigas sakė, kad organizatoriai ėmėsi veiksmų, kad pagerintų triskart olimpinio čempiono Erico Frenzelio ir kitų dviejų Vokietijos sportininkų izoliacijos sąlygas, kurias jie vadino nepriimtinomis.

Trečiadienį į Pekiną atvykęs švedų žurnalistas Philipas Gaddas greitosios pagalbos automobiliu buvo išgabentas į izoliaciją.

„Tai buvo tikrai bauginanti patirtis ir atrodė, kad... tai nebuvo tikra. Jaučiausi taip, lyg būčiau kokiame mokslinės fantastikos filme ar panašiai“, – savo patirtimi dalinosi švedas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.