EUROLYGA 2023

Pekine kilusio skandalo centre – 15-metė rusų žvaigždė K. Valijeva: dėl dopingo testo prasidėjo teisinė kova

Trečiadienį 2022 metų Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse tarsi žaibas trenkė dar viena žinia – aiškėja, kad į mįslingą situaciją dėl dopingo pateko ne kas kitas, o Rusijos dailiojo čiuožimo žvaigždė 15-metė Kamila Valijeva.

 K. Valijeva.<br> ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
 K. Valijeva.<br> ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2022, 5:57 PM, atnaujinta Feb 9, 2022, 9:29 PM

Įspūdingais keturgubais šuoliais į olimpinių žaidynių istoriją patekusios sportininkės pavardę paviešino portalas insidethegames.biz.

Teigiama, kad būtent dėl K.Valijevos buvo nukelta dailiojo čiuožimo komandinių varžybų medalių teikimo ceremonija, kurioje Rusijos olimpinio komiteto (ROC) atstovai turėjo atsiimti auksą.

Pasak insidethegames.biz, medalių ceremonija nukelta dėl teisinių klausimų. Britų „The Guardian“ žiniomis, stabdžio pedalas nuspaustas dėl to, kad vieno iš ROC atstovų dopingo mėginys – teigiamas. Pasak britų, neaišku, ar mėginys paimtas per žaidynes ar prieš jas, tačiau pasak šaltinių, žinoma, kad medžiaga nėra suteikianti pranašumų prieš kitus sportininkus, bet ji draudžiama.

Pasak insidethegames.biz, K.Valijevos situacija reikalauja ir teisininkų įsikišimo, nes pagal Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) kodeksą, K.Valijeva yra „saugomas asmuo“.

Pagal taisykles, sportininkas, kuris dopingo taisyklių pažeidimo metu nėra pasiekęs 16 metų, negali būti viešai įvardintas, ar yra padaręs nusižengimą.

Pasak insidethegames.biz, šį atvejį jau sprendžia net kelios teisininkų komandos. Manoma, kad sprendimas paaiškės ketvirtadienį, nes klausimas – ne iš lengvųjų.

Jeigu K.Valijevai bus skirtos sankcijos, dėl jos amžiaus jos bus gerokai švelnesnės nei jeigu jai būtų 16 metų. Tokiu atveju itin daug dėmesio būtų skiriama jos komandai.

Tarptautinė testavimo agentūra (ITA), kuri atlieka testus 2022 metų Pekino žiemos žaidynėse, bylos detalių nekomentavo.

K.Valijeva pirmadienį dar kartą sužavėjo visą pasaulį. 15-metė užtikrintai pasirodė komandinių varžybų laisvojoje programoje.

Ji dukart atliko itin sudėtingą keturgubą šuolį ir tapo pirmąja moterimi, kuriai pavyko atlikti bent vieną tokį šuolį olimpiadoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.