EUROLYGA 2023

Dėl palankumo Rusijai kaltinamas Tarptautinis olimpinis komitetas teisinasi: ėmėmės „griežtų, bet tinkamų veiksmų“

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) šeštadienį pareiškė esąs patenkintas „griežtais, bet tinkamais veiksmais“ prieš Rusijos olimpinį komitetą (ROC).

K.Valijevos bylos nagrinėjimas gali užsitęsti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
K.Valijevos bylos nagrinėjimas gali užsitęsti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
K.Valijevos bylos nagrinėjimas gali užsitęsti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
K.Valijevos bylos nagrinėjimas gali užsitęsti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 12, 2022, 7:22 AM, atnaujinta Feb 12, 2022, 8:14 AM

Žiemos olimpinėse žaidynėse šią savaitę buvo patvirtinta, kad 15-metės dailiojo čiuožimo žvaigždės Kamilos Valijevos testas buvo teigiamas dėl draudžiamos medžiagos trimetazidino.

Rusijos sportininkai Pekine varžosi su ROC vėliava, nes Pasaulinės antidopingo agentūra (WADA) Rusijai skyrė sankcijas dėl manipuliavimo Maskvos laboratorijos duomenimis 2014 m. Sočio žaidynėse.

Iš pradžių WADA Rusijai skyrė ketverių metų draudimą, tačiau vėliau Sporto arbitražo teismas (CAS) jį sumažino iki dvejų metų. Kaip ir 2020 m. Tokijuje, Rusijos pavadinimas, vėliava ir himnas buvo uždraustas žiemos olimpinėse žaidynėse, tačiau, skirtingai nei 2018 m. Pjongčange, IOC netaiko sankcijų ROC.

Prieš ketverius metus Rusijos sportininkai buvo priversti varžytis Olimpinių atletų iš Rusijos (OAR) komandos pavadinimu dėl „sistemingo manipuliavimo“ antidopingo režimu 2014 m. Sočyje prieš atšaukiant diskvalifikaciją po žaidynių Pietų Korėjos mieste.

Šeštadienį IOC atstovas Markas Adamsas tvirtino, kad po 2020 m. gruodžio mėn. priimto CAS sprendimo organizacija ėmėsi „visų veiksmų, kurie buvo svarbūs“.

„Pagal teisės principus, asmenys gali būti teisiami individualiai, – sakė M.Adamsas. Mes negalime automatiškai bausti visos grupės žmonių. Mes suteikiame žmonėms teisę būti nekaltiems, kol jų kaltė neįrodyta.

Taip, mes ėmėmės griežtų veiksmų, ir jūs matote, kad veiksmas čia vis dar vyksta. Rusijos komanda nekonkuruoja kaip įprastai, jiems neleidžiama turėti vėliavos, himno ir daug kitų dalykų.

Tai gana griežta sankcija, kuri dar tęsiasi. Manau, kad ėmėmės griežtų, bet tinkamų veiksmų.“

Tarptautinės testų agentūros (ITA) duomenimis, K.Valijevos mėginys buvo paimtas per 2022 metų Rusijos dailiojo čiuožimo čempionatą Sankt Peterburge gruodžio 25 d., o vasario 8 d. buvo ištirtas akredituotoje laboratorijoje Švedijos sostinėje Stokholme.

K.Valijeva atliko pagrindinį vaidmenį ROC komandoje, kuri vasario 7 d. iškovojo auksą. Vėliau Rusijos antidopingo agentūra panaikino jai skirtą laikiną diskvalifikaciją.

IOC apskundė šį sprendimą siekdamas kuo greičiau išspręsti bylą, bet K.Valijeva antradienį (vasario 15 d.) dalyvaus moterų vienetų varžybose.

„Aš nesigilinu į bylos detales, – sakė M.Adamsas. – Yra neatidėliotina byla ir skubus apeliacinis skundas, o tada yra ilgesnės trukmės byla dėl savo esmės, kurią taip pat reikia nagrinėti.

Visiškai aišku, todėl per ITA imamės veiksmų, nes norime tai paspartinti.

Tai teisinis klausimas, o teisiniai klausimai, deja, gali būti labai sudėtingi.

Visiems suinteresuotiesiems sakau, kad turime kuo greičiau rasti sprendimą, ir dirbame kuo greičiau, kad tai pasiektume.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.