EUROLYGA 2023

Pagaliau prabilusiai K. Valijevos trenerei E. Tutberidzei – vis didesnis spaudimas: 15-metės komandai gresia tyrimas

Pasaulio antidopingo agentūra (WADA) ketina ištirti Rusijos dailiojo čiuožimo atstovės Kamilos Valijevos aplinką po teigiamo dopingo testo. 15-metė šiuo metu dar laukia sprendimo, ar galės čia dalyvauti moterų asmeninėse varžybose. 

E.Tutberidzė.<br>TASS/Scanpix nuotr.
E.Tutberidzė.<br>TASS/Scanpix nuotr.
E.Tutberidzė ir K.Valijeva.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Tutberidzė ir K.Valijeva.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Tutberidzė.<br>TASS/Scanpix nuotr.
E.Tutberidzė.<br>TASS/Scanpix nuotr.
2018 metų Pjongčango olimpinės žaidynės<br>AP/Scanpix nuotr.
2018 metų Pjongčango olimpinės žaidynės<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 13, 2022, 4:54 PM

K.Valijeva yra saugomas asmuo pagal WADA kodeksą, kadangi jai yra jaunesnė nei 16 metų, todėl automatiškai reikalingas jos pagalbinio personalo tyrimas.

WADA kodeksas įpareigoja atlikti tyrimą, ar sportininkų pagalbinis personalas ar kiti asmenys galėjo būti susiję su kiekvienu dopingo vartojimu.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) pakartojo, kad palaiko K.Valijevos bylos aplinkos tyrimą, kai jos testas buvo teigiamas dėl draudžiamos medžiagos trimetazidino.

Sporto arbitražo teismas (CAS) pirmadienį nuspręs, ar atnaujinti laikinąjį nušalinimą, o sprendimas dėl pažeidimo bus priimtas vėliau.

IOC pabrėžė, kad nuolat siekia tobulinti pagalbinio personalo kontrolės priemones, kad būtų užtikrinta sportininkų apsauga.

„Tai yra nuolat judantis taikinys ir mes toliau dirbame su juo, – sakė IOC atstovas Markas Adamsas. – Turime sudarytą komisiją. Prašėme ir norime, kad WADA ištirtų aplinką šiuo atveju. Buvo padaryta daugybė dalykų.“

Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) prieš dvi dienas teigė atlikusi savo pačios atliktą tyrimą dėl K.Valijevos aplinkos, o WADA pasekė jos pavyzdžiu.

Dėmesys buvo nukreiptas į K.Valijevos trenerę Eteri Tutberidzę.

E.Tutberidze treniravo keletą čiuožėjų, kad kurios pasiekė aukštumų pagrindinėse varžybose, įskaitant komandines olimpines aukso medalininkes Juliją Lipnickają ir Aliną Zagitovą.

Tačiau griežti 47-erių maskvietės trenerės darbo metodai dažnai sulaukdavo kritikos.

E.Tutberidzė sulaukė dailiojo čiuožimo specialistų kritikos dėl trumpos jos treniruojamų sportininkų karjeros.

A.Zagitova 2020 metais padarė pertrauką nuo dailiojo čiuožimo, aiškindama tai motyvacijos stoka.

Pjongčango sidabro medalininkė Jevgenija Medvedeva pasitraukė gruodį dėl lėtinės nugaros traumos.

Po žinios apie teigiamą K.Valijevos testą dėl trimetazidino – vaisto, paprastai vartojamo krūtinės anginai gydyti, „Twitter“ tinkle pasklido grotažymė #позорТутберидзе („gėdaTutberidzei“).

E.Tutberidzė taip pat treniruoja kitas Rusijos moterų dailiojo čiuožimo rinktinės nares, o komandą sudaro pasaulio čempionė Anna Ščerbakova ir Aleksandra Trusova.

Moterų vienetų priešolimpinėse varžybose rusės dominavo, todėl tikėtina, kad olimpinė čempionė bus iš šios grupės, nepaisant to, ar K.Valijeva dalyvaus.

E.Tutberidzė gynė K.Valijevą interviu Rusijos „Pirmajam kanalui“.

„Tai labai sudėtinga ir prieštaringa situacija, – sakė E.Tutberidzė, kurią Tarptautinė čiuožimo sąjunga išrinko geriausia 2020 metų trenere. – Klausimų daug, o atsakymų labai mažai.

Bet noriu pasakyti, kad esame visiškai įsitikinę, jog Kamila yra nekalta ir švari.“

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad su dailiojo čiuožimo rinktine dirbantis gydytojas Filipas Šveckis yra ROC delegacijos narys Pekine.

Pranešama, kad 2007 m. dėl Rusijos irklavimo komandos dopingo tyrimo F.Šveckiui buvo skirtas diskvalifikacija, bet sankcijos buvo panaikintos 2010 m.

Nuo tada jis dirbo su nacionaline dailiojo čiuožimo komanda ir lydėjo K.Valijevą įvairiuose renginiuose, įskaitant Europos dailiojo čiuožimo čempionatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.