EUROLYGA 2023

Sniegui trikdant olimpiadą K. Valijevos likimas dėl dopingo skandalo pakibo ant plauko

Iškritusiam sniegui sutrikdžius Pekino olimpines žaidynes aukščiausias sportininkų teismas sekmadienį spręs dėl 15-metės Rusijos dailiojo čiuožimo sportininkės Kamilos Valijevos likimo, jos organizme radus draudžiamos medžiagos.

 Kamila Valijeva.<br>Zuma/Scanpix nuotr.
 Kamila Valijeva.<br>Zuma/Scanpix nuotr.
 Kamila Valijeva.<br>Zuma/Scanpix nuotr.
 Kamila Valijeva.<br>Zuma/Scanpix nuotr.
 Kamila Valijeva.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Kamila Valijeva.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Kamila Valijeva.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 Kamila Valijeva.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 13, 2022, 12:39 PM, atnaujinta Feb 13, 2022, 12:49 PM

Olimpiada Kinijos sostinėje kėlė klausimų dėl koronaviruso pandemijos ir žmogaus teisių, o žaidynėms įpusėjus kontroversijos gali būti dar daugiau.

Šį kartą kyla klausimų dėl paauglės K. Valijevos – jos likimas pakibo ant plauko, nes prieš Pekino olimpines žaidynes jos mėginyje buvo rasta medžiagų apykaitą paveikiančio preparato trimetazidino, skiriamo gydant krūtinės anginą ar svaigulį.

Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) jį yra uždraudusi, nes šis vaistas didina kraujotakos veiksmingumą ir gali padidinti ištvermę.

Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS) sekmadienį rengia posėdį vaizdo ryšiu, o sprendimą paskelbs pirmadienį – likus dienai iki moterų vienetų varžybų, kuriose turėtų varžytis ir K. Valijeva.

Tai viena iš labiausiai stebimų rungčių žaidynėse.

Sportininkė buvo stipri pretendentė iškovoti aukso medalį, tačiau jos tolesnei ateičiai žaidynėse ir pačiai karjerai dabar iškilo pavojus.

„Vertinti labai atsargiai“

Vykdantysis olimpinių žaidynių direktorius Christophe'as Dubi sakė, kad svarbu suprasti ir „žmogiškąją šios istorijos pusę, pagalvoti apie 15-metį žmogų šioje situacijoje“.

„Turime labai atsargiai vertinti šią situaciją“, – sakė Ch.Dubi.

Vasario 7 dieną Pekino olimpinių žaidynių komandiniame dailiojo čiuožimo turnyre, kuriame sužibėjo K. Valijeva, rusų komanda užėmė pirmąją vietą. Dėl nepaaiškintų priežasčių medalių įteikimo dailiojo čiuožimo komandoms ceremonija buvo atidėta.

Tą dieną Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) gavo teigiamą K. Valijevos dopingo testo rezultatą ir laikinai suspendavo sportininkę, bet čiuožėja sėkmingai užginčijo sprendimą, todėl draudimas vasario 9 dieną buvo atšauktas.

Penktadienį Tarptautinė testavimo agentūra (ITA) pranešė, kad gruodžio 25 dieną paimtame K. Valijevos mėginyje buvo rasta trimetazidino.

Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) akredituota laboratorija Stokholme apie tai pranešė vasario 8-ąją, praėjus dienai po to, kai sportininkė Pekine laimėjo komandinį auksą.

Rusijos komanda ir šalies valdžia kelia klausimus, kodėl prireikė šešių savaičių rezultatui gauti.

Nepaisant ažiotažo, K. Valijeva sekmadienį vėl treniravosi prižiūrima trenerės Eteri Tutberidzės, taip pat sulaukusios didelio dėmesio dėl susiklosčiusios situacijos.

Jaunoji čiuožėja žurnalistams komentuoti atsisakė, tačiau treniruotėje pasirodė geros nuotaikos, juokėsi ir juokavo su Rusijos trenerių komandos nariais.

Jos atvejis yra dar vienas pastarųjų metų dopingo skandalas, susijęs su Rusijos sportininkais olimpinėse žaidynėse.

Rusijos sportininkai Pekine dalyvauja su Rusijos olimpinio komiteto (ROC) vėliava ir turėjo įrodyti, kad nėra susiję su didžiule valstybės remta dopingo programa, visų pirma siejama su 2014-ųjų Sočio olimpinėmis žaidynėmis.

Šiose žaidynėse negalima iškabinti Rusijos vėliavos ir groti valstybės himno.

Stiprus snygis

Pekino olimpiada vyksta daugiausia ant dirbtinio sniego, nes Kinijos sostinė yra viename iš sausiausių šalies dalių.

Tačiau sekmadienį sostinėje ir kalnuose už Pekino, kur vyksta slidinėjimo ir snieglenčių sporto varžybos, iškrito gausus sniegas. Prognozuojama, kad pirmadienio rytą snygis susilpnės.

Orai privertė atidėti moterų akrobatinio nusileidimo rungties kvalifikacinį etapą. Šioje rungtyje antro aukso medalio siekia Kalifornijoje gimusi Kinijos sportininkė Eileen Gu.

Renginys perkeltas į antradienį.

Antroji iš trijų moterų nusileidimo nuo kalno treniruočių buvo atšaukta, tačiau vyrų didžiojo slalomo rungtis vyko kaip numatyta.

Sekmadienį kovojama dėl septynių aukso medalių įvairiose rungtyse, įskaitant didįjį slalomą, vyrų ir moterų biatloną, lygumų slidinėjimą, greitąjį čiuožimą trumpuoju taku ir greitąjį čiuožimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?