EUROLYGA 2023

Į Rusiją sugrįžusi E. Tutberidzė šlovino savo čiuožėjas: K. Valijevą „puolė šakalai“, A. Trusova – „tarsi J. Gagarinas“

Skandalingai pasibaigusios Pekino žiemos žaidynės Rusijos dailiojo čiuožimo atstovams vis dėlto suteikė ne tik blogų, bet ir gerų emocijų. Rusų sportininkai daliojo čiuožimo varžybose pelnė du aukso, tris sidabro ir vieną bronzos apdovanojimus. Tiesa, vienas auksas taip ir nebuvo įteiktas – komandinėse varžybose triumfavusi rusų komanda jo negavo, nes viena iš jos narių penkiolikmetė Kamila Valijeva buvo pagauta vartojusi dopingą.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 Rusijos komandinė dailiojo čiuožimo rinktinė.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusijos komandinė dailiojo čiuožimo rinktinė.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Eteri Tutberidzė.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Eteri Tutberidzė.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
A.Trusovą ramina jos trenerė E.Tutberidzė.<br>lrytas.lt koliažas.
A.Trusovą ramina jos trenerė E.Tutberidzė.<br>lrytas.lt koliažas.
E.Tutberidzė garsėja griežtumu.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
E.Tutberidzė garsėja griežtumu.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
E.Tutberidzė garsėja griežtumu.<br>TASS/Scanpix nuotr.
E.Tutberidzė garsėja griežtumu.<br>TASS/Scanpix nuotr.
E.Tutberidzė garsėja griežtumu.<br>TASS/Scanpix nuotr.
E.Tutberidzė garsėja griežtumu.<br>TASS/Scanpix nuotr.
E.Tutberidzė garsėja griežtumu.<br>TASS/Scanpix nuotr.
E.Tutberidzė garsėja griežtumu.<br>TASS/Scanpix nuotr.
E.Tutberidzė garsėja griežtumu.<br>AP/Scanpix nuotr.
E.Tutberidzė garsėja griežtumu.<br>AP/Scanpix nuotr.
E.Tutberidzė garsėja griežtumu.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
E.Tutberidzė garsėja griežtumu.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Feb 21, 2022, 1:23 PM, atnaujinta Feb 21, 2022, 1:34 PM

Tačiau pati mergina vis dėlto „išliko žaidynėse“ ir nebuvo diskvalifikuota. Mat Sporto arbitražo teismas nutarė, kad K.Valijeva yra per jauna sankcijoms ar diskvalifikacijai ir jai buvo leista varžytis asmeninėse žaidynių varžybose. Dėl šios rusės kilęs skandalas bei dėmesys sportininkei tapo meškos paslauga jai pačiai – K.Valijeva nesugebėjo išlaikyti pirmosios vietos po pirmojo šokio ir galiausiai užėmė vos 4 vietą.

Tuomet visų dėmesį prikaustė šios ir dar trijų mergaičių trenerė 47-erių Eteri Tutberidzė, kuri buvo apkaltinta grubiu elgesiu su dar jaunomis 15-17 metų sportininkėms.

Praėjus kelioms dienoms po sugrįžimo į Rusiją nacionalinės rinktinės trenerė E.Tutberidzė, kurią ir savo šalyje ne itin mėgsta kiti dailiojo čiuožimo specialistai, vis dėlto nutarė apžvelgti visą savo komandos pasirodymą Pekine.

„Baigėsi dar vienas labai sunkus olimpinis ciklas mūsų mokyklos gyvenime.

Galbūt, galima šiek tiek paanalizuoti jį ir apibendrinti.

Jevgenija Tarasova ir Vladimiras Morozovas – olimpiados sidabro medalininkai. Tai mūsų herojai, kurie nepasidavė, kreipėsi pas mus pagalbos ir mes džiaugiamės, kad sugebėjome organizuoti treniruočių procesą, subūrėme bendraminčių komandą ir per svarbiausią bet kurio sportininko startą gyvenime, jie pateikė geriausią čiuožimą, parodė savo dar neišnaudotą potencialą, kuriuo daugelis jau netikėjo, – rašė E.Tutberidzė. – Aleksandra Trusova – olimpinio sidabro laimėtoja. Ji eilinį kartą sulaužė visus stereotipus moterų dailiajame čiuožime, laisvoje programoje atlikusi penkis keturgubus šuolius ir taip visiems įrodydama, kad neįmanoma yra įmanoma. Galima ilgai diskutuoti, ar šis jos sprendimas turėjo naudos, tačiau sportininkės užsispyrimas vertas pagarbos. Aleksandra tarsi Jurijus Gagarinas, ji mus neša į kosmosą. Ir šiuo atžvilgiu yra pirmoji, o gal ir vienintelė.

Anna Ščerbakova – olimpinė čempionė. Šis statusas jau yra visam gyvenimui. Anna praėjo nelengvą sportinį kelią. Jos kelyje buvo daug išbandymų, tačiau šios mergaitės sugebėjimas atiduoti daugiau nei ji turi, leidžia Annai būti viena vienai tituluočiausių šių laikų sportininkių.

Morisas Kvitelašvilis – sportininkas, kuris kartu su mumis jau 14 metų. Morisas solidžiai čiuožė komandinėse varžybose ir pateko į geriausių pasaulio sportininkų dešimtuką. Savo rezultatais jis užsitarnavo teisę būti vėliavnešiu šalies, kuriai jis atstovauja.

Kamila Valijeva – komandinių varžybų olimpinė čempionė, mūsų žvaigždutė. Labai trapi ir tuo pačiu labai stipri sportininkė. Išbandymai, kurie teko Kamilai, reikia išgyventi visai mūsų komandai kartu.

Kokios parodomosios tokios situacijos – tie, kas dar vakar šypsojosi, šiandien palikdavo tribūnas, įžūliai ignoravo ir kaip šakalai užsipuolė, siūlydami įvairiausius inkvizicijos būdus. Tuo geriau, kad likimas šiuos žmones nuo mūsų atitolino, tarsi apnuogindamas tiesą.

Diana Davis ir Glebas Smolkinas. Šie sportininkai lyg asketai atsisakė visų naudų vardan tikslo – maksimaliai siekė suderinti ir sportą, ir meną, ką demonstruoja pirmaujančios pasaulio poros. Kelias dar labai ilgas, bet besąlygiškai juos palaikysiu. Ir kokia laimė, kad per sumaištį Diša mane palaikė.“

Dar Pekine Rusijos dailiojo čiuožimo rinktinės trenerė ir čempionių mergaičių mokyklos vadovė E.Tutberidzė neslėpė nuostabos dėl Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidento Thomaso Bacho pareiškimų, o jai į pagalbą šoko ir nemažai rusų sporto žvaigždžių.

„Pasimetusi“, – taip į Th.Bacho kritiką dėl jos elgesio su į dopingo skandalą patekusia 15-mete K. Valijeva reagavo 47-erių trenerė.

Piktų žodžių E.Tutberidzė sulaukė po dailiojo čiuožimo laisvosios programos, kai dukart nukritusi ir tris klaidas padariusi K.Valijeva baigė pasirodymą. Tuomet akivaizdžiai pasimetusi sportininkė, kuriai prieš žaidynes buvo prognozuojamas olimpinis aukso medalis, pričiuožė prie savo trenerės.

Pastaroji tada ir nusprendė ne guosti auklėtinę, kuri liko už trejetuko ribos, ir ėmė griežtai klausti: „Kodėl tu viską paleidai? Kodėl tu nustojai kovoti? Paaiškink man.“

Vėliau pasaulis stebėjo verkiančią K.Valijevą ir sidabro medalį iškovojusios Aleksandros Trusovos isteriją – 17 metų sportininkė šaukė, kad „nekenčia šio sporto“ ir iš pradžių akivaizdžiai atsitraukė nuo E.Tutberidzės.

Rusijos dailųjį čiuožimą į neįtikėtiną lygį pakylėjusi E.Tutberidzė per 2022 metų Pekino žiemos olimpines žaidynes sulaukė nemažai kritikos – į ją žvilgsniai nukrypo vos tik paaiškėjus, kad dopingo rasta būtent K.Valijevos mėginyje, netrukus pradėta kalbėti ir apie neįtikėtinai griežtą trenerės mokyklą, kur 18-19 metų sportininkės karjeras baigia arba dėl sunkių traumų, sukeltų pernelyg didelio krūvio, arba būna tiesiog išmetamos, nes dėl amžiaus ir kūno pokyčių nebegali atlikti tam tikro skaičiaus sudėtingiausių šuolių.

Bet E.Tutberidzės elgesys su K.Valijeva po laisvosios programos sukėlė kone didžiausią audrą. Trenerę kritikavo ir dalis rusų žurnalistų – „Sport-Express“ žurnalistas Igoris Rabineris rašė: „Vietoje šios moters širdies – akmuo. Šitaip elgtis tokiomis akimirkomis...“

Tuomet nesusilaikė ir IOC vadovas Th. Bachas.

Jis E.Tutberidzės elgesį vadino „šaltu“.

„Vėliau pamačiau, kaip ją sutiko jos artimiausia palyda. Pasimatė visiškas šaltumas, kuris sukrėtė. Užuot suteikus komforto, užuot padėjus, matėme tai, – kalbėjo Th.Bachas. – Visa tai nesuteikia didelio pasitikėjimo artimiausia K.Valijevos komanda – nei dėl to, kas įvyko anksčiau, nei dėl to, kas laukia ateityje. 15-metė patyrė šitokį psichologinį stresą...“

2022 metų Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse E.Tutberidzė susirinko tris medalius. Rusijos olimpinio komiteto (ROC) rinktinė iškovojo auksą komandinėse varžybose, tačiau medalį turi tik teoriškai – dėl K.Valijevos dopingo skandalo šis nėra įteiktas ir kol kas neaišku, koks sprendimas bus priimtas. Šį aukso medalį rusams atnešė būtent K.Valijeva.

Individualiose varžybose auksą iškovojo jos auklėtinės Anna Ščerbakova ir A.Trusova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.