EUROLYGA 2023

Koronavirusas pražudė Ukrainos olimpinį čempioną, rusų norai jį išlydėti į paskutinę kelionę žlugo po V. Putino sprendimo

Eidamas 62-uosius metus pirmadienį mirė garsus Ukrainos plaukimo olimpinis čempionas, Mariupolio garbės pilietis Oleksandras Sydorenka. Teigiama, kad vyras nebuvo pasiskiepijęs nuo COVID-19 ir nesugebėjo įveikti klastingos ligos.

 Mirė Ukrainos olimpinis čempionas O.Sydorenka.<br> lrytas.lt koliažas
 Mirė Ukrainos olimpinis čempionas O.Sydorenka.<br> lrytas.lt koliažas
 Mirė Ukrainos olimpinis čempionas O.Sydorenka.
 Mirė Ukrainos olimpinis čempionas O.Sydorenka.
 Mirė Ukrainos olimpinis čempionas O.Sydorenka.
 Mirė Ukrainos olimpinis čempionas O.Sydorenka.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 22, 2022, 7:39 PM, atnaujinta Feb 22, 2022, 7:44 PM

„Tai didelis nuostolis visiems mariupoliečiams. Oleksandras Sydorenko buvo vienas iš tų sportininkų, kuris garsino mūsų miestą visame pasaulyje.

Jis įnešė neįkainojamą indėlį į viso pasaulio plaukimo plėtrą. Europos rekordininkas ir olimpinis čempionas O.Sydorenka įrodė, kad Mariupolis yra stiprių ir pasitikinčių savimi žmonių miestas“, – parašė Ukrainos Mariupolio miesto meras Vadimas Bojčenka.

Jau būdamas šešiolikos metų O.Sydorenka tapo SSRS sporto meistru. Po dvejų metų Europos čempionate 200 metrų kompleksiniu plaukimu distancijoje jis pasiekė naują pasaulio rekordą – 2 minutės 5,24 sekundės.

Po šio „šūvio“ Mariupolio plaukikas Europos čempionate tame pačiame nuotolyje pasiekė ir Senojo žemyno rekordą bei 1979 metas buvo pripažintas geriausiu SSRS plaukiku.

Tačiau didžiausią sėkmę savo sportinėje karjeroje O.Sydorenka pasiekė 1980 metais. Olimpinėse žaidynėse Maskvoje plaukikas tapo čempionu, laimėjęs auksą 400 metrų kompleksiniu plaukimu.

Po metų jis laimėjo Europos čempionatą 200 m kompleksiniu plaukimu distancijoje, o 1982 m. pasaulio čempionate vėl buvo pirmas šiame nuotolyje ir dar kartą pakoreagavo planetos rekordą – 2 min. 03,30 sek.

Nuo 1987 m. spalio mėn. O.Sydorenka dirbo „Iljičiovec“ vandensvydžio meistrų komandos vadovu. Jam buvo suteiktas Mariupolio miesto Garbės piliečio vardas.

„Iš Ukrainos gavau informaciją, kad mirė olimpinis čempionas Oleksandras Sydorenko – tai netikėta žinia. Noriu pasakyti, kad O.Sydorenka priklausė auksinei Ukrainos plaukikų kartai. Tai žmogus – plaukimo mašina. Žinoma, tai didžiulė tragedija. Gaila, kad ši garsių plaukikų plejada palieka pasaulį“, – parašė Rusijos plaukimo federacijos viceprezidentas Viktoras Avdijenka.

Jis tikino, kad norėtų išlydėti buvusį plaukiką į paskutinę kelionę, tačiau negali dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą.

Pirmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė dekretą, kuriuo pripažino separatistines Luhansko ir Donecko liaudies respublikas ir įvedė į jas armiją.

Dar 2014 metais Rusija aneksavo Krymą, kuris yra šalia Mariupolio.

„Jeigu galėtume, atvyktume pas jį Ukrainą, atiduotume paskutinę pagarbą, bet, deja, dabar situacija nėra tokia palanki ir mes to negalime padaryti“, – pridūrė viceprezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.