EUROLYGA 2023

Europos čempionato atranka: kas laukia Lietuvos rankininkių

Europos rankinio federacijai (EHF) nušalinus Rusijos komandas, Lietuvos ir Šveicarijos moterų rankinio rinktinėms netikėtai atsirado galimybė pakovoti dėl kelialapio į 2022 metų Europos pirmenybes. Dvejos lietuvių ir šveicarių rungtynės įvyks šią savaitę.

Lietuvos rankininkių laukia lemiamos rungtynės kovoje dėl vietos Europos čempionate<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankininkių laukia lemiamos rungtynės kovoje dėl vietos Europos čempionate<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rinktinė nežais su Rusija.<br>Rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rinktinė nežais su Rusija.<br>Rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankininkių laukia lemiamos rungtynės kovoje dėl vietos Europos čempionate<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankininkių laukia lemiamos rungtynės kovoje dėl vietos Europos čempionate<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rinktinė nežais su Rusija.<br>Rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rinktinė nežais su Rusija.<br>Rankinis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 1, 2022, 6:32 PM

Ketvirtadienį komandos susitiks Klaipėdoje, sekmadienį – Giumlingene.

Šansas

Pirmųjų dviejų atrankos turų rungtynės buvo žaidžiamos praėjusių metų spalio mėnesį. Lietuvos ir Šveicarijos rinktinės patyrė po du pralaimėjimus. Lietuvės išvykoje nusileido lenkėms 22:36 ir namie – rusėms 21:35, šveicarės išvykoje – rusėms 22:26 ir namie – lenkėms 22:31.

Komandos kovoja dėl dviejų kelialapių į Europos pirmenybes, o po dviejų turų 1-ojoje atrankos grupėje pirmavo po 4 taškus surinkusios Lenkijos ir Rusijos komandos.

Tačiau Rusijos komandos likimas pakibo ant plauko, kai šios šalies kariuomenė užpuolė Ukrainą. Pirmadienį EHF, kaip ir dauguma kitų tarptautinių federacijų, neribotam laikui nušalino visas Rusijos komandas.

Dėl to šią savaitę grupės favoritei Lenkijos rinktinei nereikės žaisti anksčiau tvarkaraštyje numatytų rungtynių su rusėmis, o kitoms dviem komandoms atsirado galimybę pakovoti dėl antrosios vietos ir kelialapio į Europos pirmenybes.

Balandžio mėnesį dar vyks penktojo ir šeštojo turų rungtynės, kuriose tiek lietuvės, tiek šveicarės susitiks su lenkėmis. Tačiau Lenkijos rinktinės pranašumas prieš šias dvi varžoves nekelia abejonių (tai patvirtina pirmojo rato rezultatai).

Sistema

Europos pirmenybės vyks 2022 metų lapkričio 4-20 dienomis Slovėnijoje, Juodkalnijoje ir Šiaurės Makedonijoje. Trys šeimininkių komandos ir 2020 metų Europos čempionė Norvegijos rinktinė į baigiamąjį turnyrą pateko be atrankos.

Dėl kitų 12 kelialapių kovojo 24 komandos, suskirstytos į šešias grupes. Atrankos sistema paprasta – teisę žaisti Europos pirmenybėse gaus po dvi geriausias grupių komandas.

Rusijos ir Baltarusijos rinktinės oficialiai iš atrankos turnyro dar nėra pašalintos, tačiau labai tikėtina, kad jos varžybose nebedalyvaus.

Kitose atrankos grupėse per pirmąjį langą po 4 taškus iškovojo Danija (2 grupė), Nyderlandai (3 grupė), Prancūzija (4 grupė), Vengrija, Ispanija (5 grupė) ir Švedija (6 grupė).

Grupių lentelės po dviejų turų

1 grupė: Lenkija – 4, Rusija – 4, Šveicarija – 0, Lietuva – 0.

2 grupė: Danija – 4, Rumunija – 3, Austrija – 1, Farerų Salos – 0.

3 grupė: Nyderlandai – 4, Vokietija – 3, Baltarusija – 1, Graikija – 0.

4 grupė: Prancūzija – 4, Kroatija – 2, Ukraina – 2, Čekija – 0.

5 grupė: Vengrija – 4, Ispanija – 4, Slovakija – 0, Portugalija – 0.

6 grupė: Švedija – 4, Serbija – 2, Islandija – 2, Turkija – 0.

Lietuvės

Stipriausios Lietuvos moterų rankinio komandos praėjusį savaitgalį žaidė šalies taurės finalo ketverto turnyre, kuriame pergalę šventė Kauno „Žalgirio“ komanda.

Trumpa rinktinės stovykla prasidėjo tik pirmadienį. Dauguma į rinktinę atvykusių rankininkių atstovauja Lietuvos klubams, o iš užsienio atvažiavo tik Simona Kolosovė ir Jūratė Žilinskaitė. S.Kolosovė atstovauja Berlyno „Füchse“ komandai, kuri žaidžia antrojoje Vokietijos bundeslygoje ir kovoja dėl kelialapio į stipriausią šalies rankinio pakopą, o J.Žilinskaitė rungtyniauja Izraelio lygoje antrąją vietą užimančioje Ramat Gano „Makabi“ ekipoje.

„Sieksime pergalių, nes tik pergalės išsaugos mūsų viltis patekti į Europos pirmenybes, – Lietuvos rankinio federacijos (LRF) svetainė citavo rinktinės trenerį Karolį Kaladinską. – Gaila, kad nepavyko suburti visų geriausių Lietuvos rankininkių. Bet merginos nusiteikusios lemiamoms kovoms. Ieškosime, kas gali pakeisti lyderes“.

Šveicarės

Šveicarijos moterų rinktinė kol kas nė karto nežaidė nei Europos, nei pasaulio pirmenybėse.

Vis dėlto pastaraisiais metais šveicarės priartėjo prie Europos rankinio vidutiniokių ir 2021 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyre buvo visai šalia tikslo. Pernai vykusių atrankos varžybų pirmajame etape šveicarės sugebėjo sužaisti lygiosiomis su Baltarusijos rinktine ir iškovojo kelialapį į atrankos atkrintamąjį etapą. Jame Šveicarijos komanda nustebino dar sykį – išvykoje sužaidė lygiosiomis su Čekijos komanda.

Tačiau pabaigti darbo tuomet nepavyko – Šveicarijoje vykusias atsakomąsias rungtynes Čekijos rankininkės laimėjo 28:22.

Lietuvos ir Šveicarijos rinktinės iki šiol žaidė trejas oficialias rungtynes. Du mačai, kuriuose pergales šventė lietuvės, įvyko seniai. 2001 metais mūsų šalies komanda Europos pirmenybių atrankos turnyre įveikė šveicares 28:27, o 2006 metais pasaulio pirmenybių atrankos turnyre laimėjo 27:20.

Trečiosios rungtynės vyko 2018 metų lapkričio mėnesį. Šias pasaulio pirmenybių atrankos rungtynes Lietuvos rankininkės pralaimėjo, bet šveicarių pergalė buvo minimali 21:20.

Nors praėjusį kartą lietuvės su šveicarėmis žaidė vos prieš trejus su puse metų, varžovių komandoje įvyko daug permainų. Nuo 2018 metų vasario mėnesio Šveicarijos rinktinę treniruojantis danas Martinas Albertsenas drastiškai atjaunino komandą ir dabar jos branduolį sudaro žaidėjos, kurioms yra vos apie 20 metų.

Per šį atrankos langą treneris M.Albertsenas į rinktinę pakvietė 17 rankininkių. Net devynios iš jų gimė 2000 metais arba vėliau, o jauniausiai žaidėjai Nuriai Bucher yra tik 16 metų.

Kelios jaunosios kartos rankininkės jau sudomino užsienio klubus. 20-metė Charlotte Kahr žaidžia vienoje stipriausių Vokietijos komandų „Buxtehude“, 18-metė Tabea Schmid – Prancūzijos antrosios lygos ekipoje „Achenheim“.

T.Schmid ir 17-metė Mia Emmenegger (Notvilio „Eagles“) per praėjusį atrankos langą buvo vienos rezultatyviausių Šveicarijos rinktinės rankininkių.

Kitos rinktinės lyderės yra 28-erių Kerstin Kundig (Erfurto „Thuringer“, Vokietija), 23-ejų Xenia Hodel („Eagles“), 21-erių Dimitra Hess („Bruhl“), 19-metė Celia Heinzer („Zug“).

Visai kitai amžiaus grupei priklauso pagrindinė rinktinės vartininkė Manuela Brutsch („Bad Wildungen“, Vokietija). Jai jau 38-eri.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.