EUROLYGA 2023

Baltarusės V. Azarenkos isterika Indian Velse – tenisininkė verkė, naikino paskyras, bet Ukrainai palaikymo žodžių taip ir nepasakė

Kovo 15-ąją Baltarusijos tenisininkę 32-ejų baltarusę Viktoriją Azarenką turnyro Indian Velse mačo metu apėmė isterija. Kadaise geriausia pasaulio raketė, o dabar 15-ąją WTA vietą reitinge užimanti baltarusė Indian Velse vykstančiame turnyre trečiajame rate kovėsi su Kazachstano atstove Jelena Rybakina (WTA-20). Ji pralaimėjo pirmąjį setą, antrame esant rezultatui 2:2 aikštėje sukėlė isteriką, ilgai negalėjo paduoti savo padavimo ir galiausiai pralaimėjo mačą.

V.Azarenka apsižliumbė turnyre Indian Velse.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
V.Azarenka apsižliumbė turnyre Indian Velse.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
V.Azarenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Azarenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Azarenka.
V.Azarenka.
V.Azarenka.<br>ZUMASPRESS.com/Scanpix nuotr.
V.Azarenka.<br>ZUMASPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 16, 2022, 6:47 PM, atnaujinta Mar 16, 2022, 7:06 PM

V.Azarenkai priekaištaujama, kad ji palaiko save prezidentu pasiskelbusį Baltarusijos diktatorių Aliaksandrą Lukašenką. Ne ką rimtenis spaudimas visiems Rusijos ir Baltarusijos tenininkams kilo po agresorės Rusijos ir jos sąjungininkės Baltarusijos sukelto karo Ukrainoje. Nors tarptautinė teniso sąjunga leido agresorių šalių tenisininkams varžytis individualiai turnyruose, tačiau pasaulio akyse šie sportininkai yra kaip atstumtieji.

Antradienio mačo antrame sete 32-ejų V.Azarenka pradžioje pradėjo kratyti elastiniais teipais fiksuotą dešinės rankos dalį, po to kelis kartus ji ta ranka prisiglaudė prie veido ir pabandė paduoti kamuoliuką.

Vis dėlto tada jai prasidėjo isterika – moteris pasitraukė nuo padavimo linijos, pritūpė ir apsipylė ašaromis, atsirėmusi į raketę.

Bokštelyje teisėjavusi arbitrė per mikrofoną paklausė, ar V.Azarenkai reikia pagalbos. Tenisininkė nieko neatsakė ir tai, atrodo, išgąsdino teisėją – ji nusileido iš savo vietos ir su tuo pačiu klausimu priėjo prie tenisininkės.

Tačiau V.Azarenka į teisėjo klausimą ir užuojautą visiškai nereagavo – iš pradžių ji tylėjo, o paskui galiausiai tik kelis kartus pakartojo atsiprašymo žodžius.

Kazachstano atstovė J.Rybakina šia situacija, švelniai tariant, buvo nepatenkinta – tenise tokioms pauzėms yra labai griežti reikalavimai, o čia tau didelė pauzė lygioje vietopje.

J.Rybakina paprašė teisėjos paaiškinimo, ar V.Azarenka tęs žaidimą. Kai teisėja patvirtino, kad taip, kazachė nustebusi pasakė: „Gerai. Ar tai normalu?“.

Teisėjas iš esmės pabandė atsiprašyti J.Rybakinos už save ir baltarusę: „Ne, tai nėra normalu, bet nusprendžiau patikrinti jos sveikatos būklę. Man tai pirmas kartas, kai taip atsitinka“.

Praėjus trims minutėms V.Azarenka jau padavinėjo, net laimėjo savo padavimą, bet galiausiai noro žaisti nerodžiusi baltarusė krito 3:6, 4:6.

Ir netrukus po mačo pradėjo aiškėti, kad V.Azarenkai tikrai neskaudėjo ranka, ji nebuvo lūžusi. 32-ejų metų tenisininkė tiesiog negerai jaučiasi esant visoms įmanomoms sankcijoms, požiūriui į agresoriaus sportininkus. Visų pirma ji išsigando savęs internete – kelios valandos po mačo baltarusė ištrynė savo instagram ir twitter socialines paskyras.

Ir tikrai ji savo paskyrose nebuvo pareiškusi rimtų priekaištų Baltarusijos ar Rusijos vadovybei dėl sukelto karo Ukrainoje, dėl ko ji galėtų nukentėti, o agresorės Rusijos valstybėje už rimtesnę kritiką karo atžvilgiu gautų iki 15 metų nelaisvės.

Jau prasidėjus rusų invazijai ir baltarusių pagalbai šiame kare, kovo 2 dieną V.Azarenka tik bendrai parašė apie ukrainiečių žudymus, supindama viską į neaiškią palaikymo ar pagrūmojimo pynę: „Esu labai nusivylusi veiksmais, kurie vyksta prieš Ukrainą per pastarąsias kelias dienas. Liūdna matyti kaip daugelis nekaltų žmonių, kenčia nuo smurto“.

Kažką panašaus ji rašė ir po 2020 metų įvykių Baltarusijoje, kai buvo mušami, sodinami į kalėjimus ir kankinami protestuotojai. Kaip ji galėjo ką nors parašyti viešai kitikuojamo, jei jos partneris kortuose, o gal ir finansinis rėmėjas, buvo ir yra diktatorius A.Lukašenka.

Ir dabar ji surado variantą parašyti apie karą Ukrainoje visiškai aptakiai: „Smurtinis Ukrainos ir Baltarusijos žmonių atskyrimas vietoj paramos ir užuojautos“.

Tikrai? Tai savaiminis dalykas? Ir tame nėra jokio A.Lukašenkos režimo kaltės, kuris leido iš savo teritorijos į Ukrainą paleisti raketas bei leido pro savo šalį Černobylio bei Kijevo kryptimis žengti rusų karuomenei?

Spaudos konferencijoje prieš turnyrą Indian Velse V.Azarenka dar kartą buvo paklausta apie Ukrainą – vietoj tikros ji pasiūlė tik moralinę paramą:

„Žinau, viską, ką sakau, galima įvairiai susikuti, apsukti. Tačiau šiame pasaulyje trūksta užuojautos vienas kitam. Štai ką aš galiu tik pasiūlyti žmonėms. Tikiuosi, kad kiti žmonės pradės daryti kažką panašaus, nes mes visi esame žmonės“

Po tokių pasisakymų kita baltarusių tenisininkė Nadziežda Astapčyuk V.Azarenkai nusiuntė žinutę pikčiausią žinutę: „Bla, bla, bla, daug žodžių apie nieką.

Tiesiog neišsakai savo nuomonės apie karą, kai iš tavo šalies skrenda kaimynams raketos. Nereikia abstrakčių posakių ir krūvos žodžių, ištark tiesiai-šviesiai: nustokite žudyti ukrainiečius, išveskite iš mūsų šalies okupacines pajėgas!

Užteks jau snarglių, žuvo jau tūkstančiai žmonių, šimtai mažų vaikų! Juk tu mama!“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.