EUROLYGA 2023

Pasaulio vyrų rankinio čempionato atranka: kas laukia į elitą grįžusios Lietuvos rinktinės?

Metų pradžioje po ilgos pertraukos į Europos pirmenybes grįžusi Lietuvos vyrų rankinio rinktinė šį pavasarį bandys patekti ten, kur taip pat nebuvo labai ilgai – į pasaulio pirmenybes. Lietuviai trečiadienį Tel Avive ir sekmadienį Alytuje žais pasaulio pirmenybių atrankos pirmojo atkrintamojo etapo rungtynes su Izraelio komanda.

Lietuvos rankininkų laukia rungtynės su Izraelio komanda.<br>E.Alšausko nuotr.
Lietuvos rankininkų laukia rungtynės su Izraelio komanda.<br>E.Alšausko nuotr.
Lietuvos rankininkų laukia rungtynės su Izraelio komanda.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankininkų laukia rungtynės su Izraelio komanda.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankininkų laukia rungtynės su Izraelio komanda.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankininkų laukia rungtynės su Izraelio komanda.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankininkų laukia rungtynės su Izraelio komanda.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankininkų laukia rungtynės su Izraelio komanda.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankininkų laukia rungtynės su Izraelio komanda.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankininkų laukia rungtynės su Izraelio komanda.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankininkų laukia rungtynės su Izraelio komanda.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankininkų laukia rungtynės su Izraelio komanda.<br>rankinis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-03-16 17:13

Dvikovos nugalėtojai kitą mėnesį antrajame atkrintamajame etape susirems su Vengrijos rankininkais.

Turnyras

28-osios pasaulio pirmenybės vyks 2023 metų sausio 11-29 dienomis Švedijoje ir Lenkijoje. Grupių varžybos vyks penkiuose Švedijos ir keturiuose Lenkijos miestuose, o čempionai paaiškės Stokholme.

Turnyre dalyvaus 32 komandos, o iki šiol paaiškėjo beveik pusė dalyvių. Teisę varžytis pasaulio pirmenybėse jau turi 15 komandų: abi šeimininkės Švedija ir Lenkija, 2021 metų pasaulio čempionė Danija, šių metų žemynų pirmenybėse kelialapius iškovojusios Ispanija, Norvegija, Prancūzija (Europa), Argentina, Brazilija, Čilė, Urugvajus (Pietų ir Centrinė Amerika), Bahreinas, Iranas, Kataras, Pietų Korėja ir Saudo Arabija (Azija).

Penkių kelialapių likimas paaiškės vasarą, kai Maroke įvyks dėl pandemijos iš sausio mėnesio nukeltos Afrikos pirmenybės, dėl vieno kelialapio kovos Šiaurės Amerikos ir Karibų šalių pirmenybių dalyviai (kada vyks šio regiono pirmenybės, dar neaišku), dvi komandos gaus vardinius Tarptautinės rankinio federacijos (IHF) kvietimus, o dėl devynių kelialapių rankininkai kovoja Europos atrankos turnyre.

Europos atranka

Teisę žaisti pasaulio pirmenybėse jau turi šešios Europos komandos, o varžytis Europos zonos atrankos atkrintamuosiuose etapuose turėjo 27 komandos.

18 komandų turėjo žaisti pirmajame atkrintamajame etape, kurio rungtynės numatytos kovo 16-20 dienomis, o devynių mačų nugalėtojai antrajame atkrintamajame etape balandžio 11-17 dienomis turėjo susitikti su devyniomis komandomis, kurios užėmė aukštesnes vietas per šių metų Europos pirmenybes.

Atkrintamojo etapo dalyvių sąrašas sutrumpėjo Rusijos kariuomenei įsiveržus į Ukrainą. Europos rankinio federacija (EHF) nušalino visas Rusijos ir Baltarusijos komandas, o Ukrainos rankinio federacija šiuo metu dėl karo negali suburti rinktinės.

Ukrainos ir Baltarusijos rinktinės turėjo žaisti pirmajame atkrintamajame etape, Rusijos – antrajame. EHF nusprendė nekeisti jų kitomis komandomis ir ukrainiečių, baltarusių bei rusų varžovams įskaitė pergales. Dėl to Suomijos ir Farerų Salų rinktinės be žaidimo pateko į antrąjį etapą, o pirmojo etapo mačo tarp Slovakijos ir Belgijos rinktinių nugalėtojams nereikės žaisti antrajame etape. Slovakai arba belgai po pirmojo atrankos etapo iškart pateks į pasaulio pirmenybes.

Atkrintamojo etapo poros (skliaustuose – su kuo žais antrajame atkrintamajame etape)

Suomija – Ukraina 20:0 (be žaidimo; Kroatija),

Italija – Slovėnija (Serbija),

Portugalija – Šveicarija (Nyderlandai),

Austrija – Estija (Islandija),

Graikija – Bosnija ir Hercegovina (Juodkalnija),

Šiaurės Makedonija – Rumunija (Čekija),

Izraelis – Lietuva (Vengrija),

Slovakija – Belgija (nežais dėl Rusijos pašalinimo),

Farerų Salos – Baltarusija 20:0 (be žaidimo; Vokietija).

Lietuviai

Lietuvos rinktinė šių metų Europos pirmenybėse užėmė 21-ąją vietą, todėl kovos atrankos turnyro pirmajame atkrintamajame etape. Lietuvių varžovai bus Izraelio rankininkai. Šio mačo nugalėtojai antrajame atkrintamajame etape susitiks su Vengrijos komanda, kuri metų pradžioje Europos pirmenybėse užėmė 15-ąją vietą.

Gintaro Savukyno treniruojama Lietuvos rinktinė į treniruočių stovyklą susibūrė praėjusį šeštadienį. Šįkart komandai teks verstis be praėjusią savaitę nacionalinių varžybų rungtynėse susižeidusių Gerdo Babarsko („Chambery-Savoie“, Prancūzija) bei vartininko Viliaus Rašimo („Selfoss“, Islandija) ir visą sezoną dėl sunkios traumos nežaidžiančio Jono Truchanovičiaus (Zaporižės „Motor“, Ukraina).

Visi kiti užsienio klubams atstovaujantys svarbiausi rinktinės rankininkai yra pasiruošę grumtis dėl kelialapio į antrąjį atrankos etapą.

„Nors praradome kelis žaidėjus, kiti rankininkai ruošiasi rimtai kovoti ir pasiekti teigiamą rezultatą“, – Lietuvos rankinio federacijos interneto svetainė citavo trenerį G.Savukyną.

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė iki šiol tik kartą dalyvavo pasaulio pirmenybėse. 1997 metais lietuviai keliavo į Japonijoje vykusį turnyrą ir jame užėmė dešimtąją vietą.

Varžovai

Izraelis niekada negarsėjo nei stipria rankinio mokykla, nei šio žaidimo tradicijomis. Įžiebti rankinio liepsną buvo bandoma tik XX amžiaus pabaigoje, tačiau ir tuomet kibirkštis ruseno trumpai, o ryškiausiais izraeliečių pasiekimais tapo Rišono „Hapoel“ klubo žygis į Čempionų lygos ketvirtfinalį (2000 m.) bei Izraelio rinktinės vienintelį kartą iškovotas kelialapis į Europos pirmenybes (2002 m.).

Po to rezultatai vėl pablogėjo ir Izraelio rinktinė per Europos pirmenybių atrankos turnyrus nekeldavo grėsmės net vidutiniokams, o pasaulio pirmenybių atrankos turnyruose dažniausiai nepatekdavo į atkrintamąjį etapą.

2023 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyre izraeliečiai, skirtingai nei lietuviai, turėjo žaisti pirmajame etape. Jo varžybos vyko šių metų sausio mėnesį – tuo metu, kai Lietuvos rinktinė dalyvavo Europos pirmenybėse.

Pirmojo atrankos etapo varžybos vyko grupėse, o Izraelio komandos užduotis palengvėjo, kai į 3-iosios grupės turnyrą dėl pandemijos neatvyko Kipro rankininkai.

Kita vertus, prieš pat turnyrą kovidas išguldė ir Izraelio komandą, kuri Rumunijos mieste Kluže buvo priversta žaisti be septynių rankininkų. Izoliuotis turėjo ir rinktinės treneris Olegas Butenko. Visi teigiami testai buvo gauti arba Skopjėje, kur izraeliečiai žaidė draugiškas rungtynes, arba Kluže, todėl į rinktinę buvo skubiai pakviesti keli nauji rankininkai.

Izraelio komanda pralaimėjo pirmąsias rungtynes šeimininkams rumunams 30:33, bet kitą dieną nesunkiai įveikė Moldovos rinktinę 42:31 ir grupėje užėmė antrąją vietą. Izraeliečiai ir grupės nugalėtojai rumunai pateko į atrankos atkrintamąjį etapą.

Dauguma Izraelio rinktinės rankininkų žaidžia savo šalies klubuose. Iš užsienio komandų į rinktinę atvyko septyni rankininkai, tačiau išties aukšto lygio varžybų patirties turi tik trys Prancūzijos lygoje žaidžiantys rankininkai: Joavas Lumbroso iš vidutinioko „Limoges“ bei vartininkas Danas Tepperas ir Danielis Mosindi, atstovaujantys autsaideriui „Saran“ (beje, šis klubas kovoja dėl išlikimo su „Istres“ komanda, kurioje žaidžia Lietuvos rinktinės rankininkas Lukas Simėnas).

Šveicarijos lygoje žaidžia kitas vartininkas Jahavas Šamiras (Vinterturo „Pfadi“) ir Tomeras Bodenheimeris (Ciuricho „Amicitia“), Prancūzijos antrojoje lygoje – Lioras Gurmanas („Cherbourg“) ir Adiras Kohenas („Tremblay“).

Padėti legionieriams turėtų Danielis Sarfatis („Ramat HaŠaron“), Amitas Stelmanas (Ašdodo „Hapoel“), Nadavas Kohenas (Rišono „Hapoel“).

„Burtai nebuvo patys blogiausi, bet galėjo būti ir geresni. Lietuvos rinktinė gerai žaidė Europos pirmenybėse ir yra pažangą daranti komanda. Nei mums, nei jiems nebus lengva, – Izraelio rankinio federacijos svetainei sakė šios šalies rinktinės treneris Olegas Butenko. – Su lietuviais žaidėme neseniai, todėl juos neblogai pažįstame ir žinome, ką privalome padaryti, kad būtume geriau pasiruošę negu per praėjusias tarpusavio rungtynes.

Vengrija? Dar ne laikas apie ją kalbėti. Turime žengti žingsnį po žingsnio. Bus nelengva įveikti Lietuvą, bet jei pavyks – Vengrija bus visai kito lygio komanda. Manau, kad vengrai patenka tarp dešimties ar dvylikos stipriausių pasaulio komandų“.

Tarpusavio rungtynės

Lietuvos ir Izraelio rinktinės iki šiol žaidė trejas oficialias rungtynes. Visos trejos rungtynės vyko gana neseniai, o lietuviai per jas pasiekė dvi pergales.

2018 metų pradžioje per Klaipėdoje vykusį pasaulio pirmenybių atrankos turnyrą Lietuvos rinktinė sutriuškino svečius iš Izraelio 36:20 (A.Malašinskas 9).

Kitos dvejos rungtynės įvyko praėjusių metų pavasarį 2022 metų Europos pirmenybių atrankos turnyre. Tuomet lietuviai nugalėjo Vilniuje 31:28 (S.Plėta ir V.Drabavičius po 6), bet pralaimėjo Tel Avive 28:34 (11:15).

Izraeliečiai pastarosiose rungtynėse iškovojo vienintelius taškus, bet atrankos grupėje užėmė paskutinę vietą. Lietuvos rinktinė tame atrankos turnyre surinko 4 taškus, grupėje užėmė trečiąją vietą ir po ilgos pertraukos iškovojo kelialapį į Europos pirmenybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.