EUROLYGA 2023

Kalbos virto darbais: prieš Vimbldoną rusai ir baltarusiai turės raštu įtikinti, jog nepalaiko V. Putino

Didžiosios Britanijos Sporto ministras Nigelas Huddlestonas pakartojo poziciją, kad sportininkai iš Rusijos ir Baltarusijos turės aiškiai pateikti savo nuostatą, kad jie nepalaiko karą su Ukraina pradėjusių Rusijos ir Baltarusijos vyriausybių, jei norės varžytis Vimbldone.

 Kalbos virto darbais: rusai ir baltarusiai norintys dalyvauti Vimbldone turės įtikinti, jog nepalaiko V. Putino<br> lrytas.lt montažas
 Kalbos virto darbais: rusai ir baltarusiai norintys dalyvauti Vimbldone turės įtikinti, jog nepalaiko V. Putino<br> lrytas.lt montažas
 D. Medvedevas<br> INSTARimages/Cover Images/Scanpix nuotr.
 D. Medvedevas<br> INSTARimages/Cover Images/Scanpix nuotr.
 A. Rubliovas.<br> USA TODAY Sports/Scanpix nuotr.
 A. Rubliovas.<br> USA TODAY Sports/Scanpix nuotr.
 V. Azarenka.<br> AP/Scanpix nuotr.
 V. Azarenka.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-03-31 21:47

N.Huddlestonas pareiškė, jog rusai su baltarusiais privalės pasirašyti rašytines deklaracijas.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, rusų ir baltarusių tenisininkai gali varžytis ATP ir WTA varžybose tik kaip individualūs sportininkai. Jie negali kovoti komandinėse akistatose, nes visos šių valstybių komandos yra suspenduotos.

Tai yra švelnesnis agresorių valstybių atletų požiūris nei kitose sporto šakose, kur yra apskritai suspenduoti visi tų šalių sporto žmonės.

Kovo mėnesio pradžioje N.Huddlestonas paskelbė, kad Didžiosios Britanijos vyriausybė žengs dar vieną žingsnį dėl karo Ukrainoje, nes rusų atletai privalės aiškiai patikinti, kad nepalaiko Rusijos prezidento Vladimiro Putino.

Trečiadienį Sporto vadovas pridėjo, kad dabar rusai ir baltarusiai turės savo poziciją dėl valdžios nepalaikymo pateikti raštiškai.

Šis žingsnis paveiks daugybę geriausių tenisininkų, įskaitant „US Open“ čempioną Daniilą Medvedevą, Andrejų Rubliovą, Kareną Chačanovą, Anastasiją Pavliučenkova, Aryną Sabalenką ir Viktoriją Azarenką.

„Turėjau rimtą susitikimą su įvairiomis mūsų institucijomis ir kalbėjomės apie tai, ką mes darome dėl sankcijų bei draudimų atskiriems sportininkams.

Mes kreipėmės į turnyro rengėjus ir konstatavome, kad jei rusai ar baltarusiai nori dalyvauti Didžiosios Britanijos sporto renginiuose, jie privalo būti nepriklausomi ir neutralūs.

Norime, kad tai būtų užtikrinta raštiška deklaracija, kad tų šalių atletai pateiktų žinią, jog negauna pinigų iš V.Putino, Rusijos ar Baltarusijos ir kad jie nepateikinėtų Putiną, Rusiją ar Baltarusiją palaikančių komentarų.

Prašome, kad sporto varžybų rengėjai ar atskiri renginiai iš anksto gautų garantijas, jog leidžia žaisti tik neutraliems rusų ar baltarusių sportininkams.

Jei žmonės sako, kad jie yra neutralūs sportininkai, mes norime užtikrinti, kad jie yra tikrai neutralūs, todėl neturi būti jokio ryšio su V.Putinu.

Jei kai kurios sporto šakos nuspręs visiškai uždrausti Rusijos ar Baltarusijos sportininkų dalyvavimą, tai mes taip pat palaikysime šią nuostatą.

Tačiau jei jie nori eiti neutraliu keliu, mes prašysime, kad jie pateiktų tą garantiją“, – savo kalboje sakė Didžiosios Britanijos Sporto ministras N.Huddlestonas.

Geriausi Rusijos tenisininkai D.Medvedevas ir A.Rubliovas pasisakė prieš karą ir už taiką pasaulyje, tačiau patvirtinti, jog nepalaiko V.Putino neišdrįso.

„Nuo vieno turnyro einu prie kito, o kiekviena šalis turi savo taisykles. Dabar esu čia Amerikoje, džiaugiuosi žaisdamas tenisą, atiduodu save tam, ką labiausiai myliu ir stengiuosi populiarinti šį sportą visame pasaulyje.

Tai viskas, ką pakomentuosiu, neturiu ką pasakyti apie Vimbldoną. Visi žino kas vyksta, to negalima ignoruoti, o žmonės skirtingai į šiuos įvykius žiūri. Visados sakiau, jog esu už taiką.

Labai sunku kalbėti apie tai, kas pasaulyje yra teisinga ir kas neteisinga. Aš turiu savo nuomonę ir apie tai kalbu su savo šeima, su žmona, net jeigu ir mūsų nuomonės nesutampa“, – kalbėjo D.Medvedevas,

Tuo tarpu A.Rubliovas Didžiosios Britanijos Sporto ministro prašė nemaišyti sporto su politika.

„Manau, kad turėtume parodyti pavyzdį, kad tenisas yra už politikos ribų. Ne tik tenisas, o visas sportas. Esame sportininkai. Norime rungtyniauti. Aukojame labai daug dalykų. Šeimos nematome.

Manau, kad sportas turėtų būti už politikos ribų. Visi taip sako, bet galiausiai atrodo, kad taip nėra. Todėl tikiuosi, kad bus įrodyta, jog sporte nėra politikos ir mes būsime geras pavyzdys žiūrint į ateitį“, – į pirminius N.Huddlestono pasisakymus sureagavo A.Rubliovas.

Vimbldonas yra vienas iš keturių per metus vykstančių turnyrų ir laikomas prestižiškiausiu teniso turnyru.

Vasario 24 d. ankstų rytą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui įsakius pradėti karą, Ukrainą puolė rusų pajėgos. Rusijos įsiveržimas į nepriklausomą kaimyninę valstybę jau pareikalavo tūkstančių gyvybių. Vakarų pasaulis pasmerkė tokį V.Putino elgesį ir ėmėsi itin griežtų sankcijų prieš šalį agresorę Rusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Rusija pradėjo sausumos puolimą Charkive