EUROLYGA 2023

Lietuvos rankininkai dėl kelialapio į Europos pirmenybes kovos su vengrais, šveicarais ir gruzinais

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė kelią į 2024 metų Europos pirmenybės skinsis per Vengrijos, Šveicarijos ir Gruzijos kliūtis. Tai paaiškėjo ketvirtadienį Berlyne ištraukus atrankos turnyro burtus.

Lietuvos rankininkai sužinojo varžovus atrankoje į Europos čempionatą.<br>E.Ališausko nuotr.
Lietuvos rankininkai sužinojo varžovus atrankoje į Europos čempionatą.<br>E.Ališausko nuotr.
Lietuvos rankininkai sužinojo varžovus atrankoje į Europos čempionatą.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankininkai sužinojo varžovus atrankoje į Europos čempionatą.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankininkai sužinojo varžovus atrankoje į Europos čempionatą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lietuvos rankininkai sužinojo varžovus atrankoje į Europos čempionatą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lietuvos rankininkai sužinojo varžovus atrankoje į Europos čempionatą.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankininkai sužinojo varžovus atrankoje į Europos čempionatą.<br>rankinis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-03-31 21:16, atnaujinta 2022-03-31 21:17

Čempionatas

16-osios Europos vyrų rankinio pirmenybės vyks 2024 metų sausio 10-28 d. Vokietijoje. Turnyro šeimininkai numato, kad rankininkai žais šešiuose miestuose: Diuseldorfe (jame vyks atidarymo rungtynės), Berlyne, Miunchene, Hamburge, Manhaime ir Kiolne (jame vyks finalas).

Pirmenybėse dalyvaus 24 komandos. Teisę žaisti baigiamajame turnyre jau turi keturios komandos: šeimininkė Vokietija bei šių metų Europos pirmenybių prizininkės Švedija, Ispanija ir Danija.

Dėl kitų 20 kelialapių atrankos turnyre kovos 32 rinktinės, suskirstytos į aštuonias grupes. Teisę vykti į Vokietiją gaus po dvi stipriausias visų grupių komandas ir keturios geriausios trečiąją vietą užimsiančios rinktinės.

Rikiuojant trečiąsias komandas bus išbraukiami jų rezultatai, pasiekti žaidžiant su grupių autsaideriais.

Atrankos rungtynės bus žaidžiamos per tris rinktinių varžyboms skirtus langus: 2022 metų spalio 12-16 d., 2023 metų kovo 8-12 d. ir 2023 m. balandžio 26-30 d.

Atrankos grupės

1 grupė: Portugalija, Šiaurės Makedonija, Turkija, Liuksemburgas.

2 grupė: Norvegija, Serbija, Slovakija, Suomija.

3 grupė: Islandija, Čekija, Izraelis, Estija.

4 grupė: Austrija, Ukraina, Rumunija, Farerų Salos.

5 grupė: Kroatija, Nyderlandai, Graikija, Belgija.

6 grupė: Vengrija, Šveicarija, Lietuva, Gruzija.

7 grupė: Slovėnija, Juodkalnija, Bosnija ir Hercegovina, Kosovas.

8 grupė: Prancūzija, Lenkija, Latvija, Italija.

Atranka

Silpniausioms Europos komandoms reikėjo žaisti pirmuosiuose atrankos etapuose. Juose kelialapius į pagrindinį atrankos etapą iškovojo Belgijos, Latvijos, Suomijos ir Turkijos rinktinės.

Dar dvi laisvos vietos pagrindiniame atrankos etape atsirado, kai Europos rankinio federacija (EHF) nušalino Rusijos ir Baltarusijos komandas. Jas pakeitė Gruzijos ir Liuksemburgo rinktinės, pralaimėjusios praėjusio atrankos etapo mačus.

Ankstyvuosiuose atrankos etapuose iškrito Bulgarijos, Kipro, Moldovos, Andoros ir Azerbaidžano rinktinės.

Iš viso paraiškas dalyvauti 2024 metų Europos pirmenybių cikle padavė 43 šalys (skaičiuojant nušalintas Rusiją ir Baltarusiją).

Beje, nors Vokietija yra stipriausias pasaulio rankinio centras, Europos vyrų pirmenybės šioje šalyje vyks pirmą kartą.

Lietuviai

Lietuvos rinktinė iki šiol dalyvavo dvejose Europos pirmenybėse. 1998 metais mūsų šalies rinktinė užėmė devintąją vietą (turnyre tuo metu varžėsi tik 12 komandų), o šių metų žemyno čempionate lietuviai pralaimėjo visas trejas rungtynes ir užėmė 21-ąją vietą tarp 24 komandų.

Praėjusių Europos pirmenybių atrankos turnyro grupėje Lietuvos rankininkai užėmė trečiąją vietą. Dvi pirmąsias vietas iškovojo Portugalijos ir Islandijos komandos, o lietuviai aplenkė izraeliečius. Lietuvos rinktinė pasiekė dvi pergales prieš Izraelio ir Islandijos komandos. Būtent pergalė prieš islandus padėjo trečiųjų komandų reitinge patekti tarp keturių geriausiųjų.

Šių metų Europos pirmenybėse Lietuvos rinktinė pralaimėjo Rusijos, Norvegijos ir Slovakijos komandoms.

Varžovai

Vengrija. Aiški 6-osios grupės favoritė bus Vengrijos rinktinė. Šios komandos pavadinimas traukiant burtus buvo stipriausiame krepšelyje.

Vengrai yra vos ne nuolatiniai didžiųjų rankinio turnyrų dalyviai. Vengrijos komanda nuo 2004 metų nepraleido nė vienerių Europos pirmenybių, o į pasaulio pirmenybes per pastaruosius pusantro dešimtmečio nepateko tik kartą – 2015 metais.

Tiesa, skambiomis pergalėmis Vengrijos vyrai savo gerbėjų nedžiugina. Rinktinė yra laimėjusi tik vieną medalių komplektą – 1986 metų pasaulio pirmenybių sidabrą.

Pastaraisiais metais vengrai dažniausiai sukiojasi apie dešimtąją vietą. Pernai pasaulio pirmenybėse Vengrijos komandai pavyko užkopti iki penktosios vietos (aukščiausios šiame amžiuje), tačiau šių metų Europos pirmenybėse, kurios vyko Vengrijoje, šeimininkai smarkiai nuliūdino savo sirgalius ir užėmė tik 15-ąją vietą (žemiausią per Europos pirmenybių istoriją).

Sausio mėnesį vykusiame turnyre Vengrijos rankininkai atidarymo rungtynėse sensacingai pralaimėjo olandams, po to palaužė portugalus, bet lemiamoje dvikovoje dėl kelialapio į antrąjį etapą nusileido islandams.

Lietuvos ir Vengrijos rinktinės iki šiol žaidė aštuonerias oficialias rungtynes. Mūsų šalies rankininkai per jas laimėjo du kartus.

Lietuviai abi pergales iškovojo dar praėjusiame amžiuje, o praėjusios Lietuvos ir Vengrijos komandų rungtynės vyko labai seniai – 2007 metais.

Vengrijos rinktinė galėjo būti Lietuvos rankininkų varžovė 2023 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyre. Tačiau lietuviai kovo viduryje netikėtai gavo antausį nuo izraeliečių, todėl balandžio viduryje Vengrijos rinktinė dėl kelialapio į pasaulio pirmenybes kovos su Izraelio komanda.

Šveicarija. Šveicarijos rinktinė didžiuosiuose rankinio turnyruose yra reta viešnia. Šveicarai tik keturis kartus dalyvavo Europos pirmenybėse, o į pasaulio pirmenybes šiame amžiuje keliavo vos vieną kartą – 2021 metais.

Įdomu, kad šveicarai neiškovojo kelialapio į praėjusių metų pasaulio čempionatą, bet buvo į jį pakviesti vos ne paskutinę akimirką, kai dėl pandemijos žaisti atsisakė Čekijos ir JAV rinktinės.

Gavę netikėtą šansą šveicarai juo puikiai pasinaudojo. Šveicarijos rinktinė praėjusių metų pasaulio pirmenybėse gana netikėtai pasiekė tris pergales prieš Austrijos, Islandijos bei Alžyro komandas ir užėmė 16-ąją vietą.

Europos pirmenybėse šveicarai praėjusį kartą dalyvavo 2020 metais ir taip pat užėmė 16-ąją vietą, bet iškovojo vos vieną pergalę prieš lenkus.

Šių metų kovo viduryje vykusiame pasaulio pirmenybių atrankos pirmajame atkrintamajame etape šveicarų likimas buvo toks pat, kaip lietuvių. Tiesa, Šveicarijos komanda pralaimėjo daug stipresniems varžovams Portugalijos rankininkams.

Lietuvos ir Šveicarijos komandos oficialiose varžybose susitiko dešimt kartų. Lietuviai pasiekė penkias pergales, keturis kartus pralaimėjo, o vienas mačas baigėsi lygiosiomis.

Praėjusį kartą šios komandos susidūrė 2012 metų pradžioje. Tuomet lietuviai nugalėjo išvykoje, o rungtynės Vilniuje baigėsi lygiosiomis.

Gruzija. Gruzijos rinktinė iki šiol nė karto nežaidė nei Europos, nei pasaulio pirmenybėse.

Šiame Europos pirmenybių atrankos cikle gruzinai turėjo kovoti nuo pirmojo etapo. Dar praėjusių metų vasarą Tbilisyje vyko EHF besivystančių šalių turnyras, kurio finale Gruzijos rankininkai sutriuškino Kipro komandą 32:18, užėmė pirmąją vietą ir iškovojo teisę žaisti atrankos atkrintamajame etape.

Jame Gruzijos komanda nesugebėjo įveikti Suomijos rinktinės (pirmosios rungtynės Tbilisyje baigėsi lygiosiomis 22:22, bet išvykoje gruzinai pralaimėjo 23:30). Vis dėlto EHF pakvietė gruzinus į pagrindinį atrankos etapą, kai iš tarptautinių varžybų pašalino Baltarusijos ir Rusijos komandas.

Lietuviai su gruzinais žaidė septynerias oficialias rungtynes, per kurias pasiekė šešias pergales. Lietuviai vienintelį kartą pralaimėjo 2014 metais Tbilisyje, o pastaroji dvikova įvyko 2018 metų pradžioje Klaipėdoje ir baigėsi Lietuvos rinktinės pergale 24:20.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.