EUROLYGA 2023

Kai rusių biatlonininkėms suteiki Ukrainos pilietybę: karui prasidėjus pabrukusios uodegą pabėgo į gimtinę

Ukrainos moterų biatlono rinktinė dabar tikrai neatostogauja – vargu ar karą, kurį įsiverždama į Ukrainą sukėlė Rusija, galima pavadinti atostogomis nuo sporto, rašo portalas suspilne.media.

 O.Abramova, K.Bech ir Oksana Moskalenko pabėgo į Rusiją.<br> lrytas.lt koliažas
 O.Abramova, K.Bech ir Oksana Moskalenko pabėgo į Rusiją.<br> lrytas.lt koliažas
 O.Abramova, K.Bech ir Oksana Moskalenko pabėgo į Rusiją.
 O.Abramova, K.Bech ir Oksana Moskalenko pabėgo į Rusiją.
 Karas Ukrainoje<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Karas Ukrainoje<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Olga Abramova pabėgo atgal į Rusiją.<br> sport.ua
 Olga Abramova pabėgo atgal į Rusiją.<br> sport.ua
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 7, 2022, 7:52 AM

Vieni iš dabartinių žinomų sportininkų su ginklu rankose gina Ukrainą, kiti – buriasi į savyginos ir miesto būrius, treti – aktyviai dirba informuodami savo ir užsienio auditoriją socialiniuose tinkluose apie Rusijos karo nusikaltimus Ukrainoje.

Tačiau yra ir tokių, kurie viską metė ir pabėgo iš šalies, kurią kurį laiką vadino savo nauja tėvyne.

Ukrainos moterų biatlono rinktinėje iki karo buvo septynios natūralizuotos sportininkės, iš kurių šešios – buvusios Rusijos pilietės.

Ukrainos pilietybės savo laiku paprašiusios, jas gavusios ir už šią valstybę varžybose pasirodžiusios rusės po vasario 24 dienos, kai Rusija užpuolė nepriklausomą valstybę, nešė kojas iš naujosios tėvynės į buvusią gimtinę. Kalbama, kad tys buvusios rusės suskubo vėl atsidurti valstybės agresorės glėbyje.

Ir visos jos nereaguoja į įvykius Ukrainoje, net nebando palaikyti su rusų okupantais kovojančią šalį jokiomis priemonėmis.

„Public Sport“ organizacija bandė susisiekti su kiekviena į Rusiją pabėgusia biatlonininke, tačiau sulaukė tik atsakymo iš Olgos Abramovos.

Ji patvirtino, kad šiuo metu namuose pas tėvus treniruojasi savarankiškai, tačiau komentuoti apie savo ateitį rinktinėje bei karą Ukrainoje atsisakė.

Kitos dvi „ukrainietės“ – Katerina Bech ir Oksana Moskalenko apskritai nutarė elgtis kaip stručiai – „sukišti galvą į smėlį“ ir net užmiršti, kad Rusijoje turi Ukrainos pasą.

Biatlono federacijos prezidentas Volodymyras Brynzakas portalui sutiko pateikti nuomonę apie situaciją su natūralizuotais sportininkais ir ėmėsi ginti biatlonininkes.

Jis teigė, kad anksčiau Rusijai atstovavusios dabartinės Ukrainos rinktinės „natūralizuotos“ sportininkės prasidėjus plataus masto karui lyg tyčia buvo už šalies ribų, nes tik ką buvo pasibaigusios Pekino žiemos žaidynės ir moterys tada vis dar turėjo šiokias tokias atostogas.

Tačiau į tai staigiai atsiliepė nemažai biatlonininkų, įskaitant praėjusių olimpinių žaidynių dalyvius Dmitrijų Područną, Bohdaną Cymbalį ir Antoną Dudčenką, kurie vadovą apkaltino melu.

D.Područnas socialiame tinkle visus Ukrainos federacijos vadovo žodžius įvertino skambiu įrašu: „Ir vėl melas. Šį kartą tai turi būti paskutinis!“

Taip pat kai kurios antrosios moterų rinktinės atstovės neigiamai atsiliepė apie buvusių Rusijos biatlonininkių tylėjimą prasidėjus karui Ukrainoje bei suskubo patikinti, kad šalies biatlono vadovo teiginiai visiškai neatitinka tikrovės.

Kitą dieną po V. Brynzako komentaro, tam tikras tiesas pateikė 25 metų biatlonininkė Krystyna Kovaliova, kuri kuri kartu su „legionierėmis“ startavo tarptautinėse ir nacionalinėse varžybose.

Ji be skrupulų paskelbė, kad būtent pats prezidentas V.Brynzakas organizavo buvusių Rusijos biatlonininkų išvykimą už Ukrainos ribų.

„Pirmąją karo dieną V.Brynzakas asmeniškai išvežė buvusias rusių sportininkes į užsienį, kur jos persikėlė į Rusiją. Dabar jis siūlo joms grįžti ir siūlo nemenkus atlyginimus. Kas vyksta su šiuo pasauliu?

Būdama biatlono sporto meistre, po 12 metų treniruočių ir 4 metų jaunių komandoje maniau, kad mane bus sunku nustebinti... Bet kai kurie vadukai randa būdų! Tegul karas tokius žmones baudžia. Jei Rusija atėjo mus „atleisti“ iš pareigų biatlone, tai vertėtų atleisti mus ir nuo tokių vadovų“, – rašė K.Kovaliova.

Taigi, kur tos sportininkės, kurios veržėsi iš Rusijos į Ukrainos biatlono rinktinę, o prasidėjus karui tiesiog dingo?

Vasario viduryje Ukrainos moterų rinktinė buvo treniruočių stovykloje Lvovo srities Siankio kaimo sporto bazėje.

Tuo metu komanda ruošėsi IBU pasaulio taurės etapams, kurie turėjo vykti Šveicarijoje ir Italijoje. Tačiau vasario 24 dieną Ukrainoje kilo plataus masto karas, kurį pradėjo Rusija, remiama Baltarusijos.

„Public Sports“ teigimu, prasidėjus karo veiksmams Ukrainoje, sportininkų stovyklą nutarta užbaigti anksčiau. Be to, Siankio bazės direktorius karo metu nenorėjo pas save matyti buvusių Rusijos Federacijos atstovių.

Taigi kitą dieną, vasario 25 d., bazėje buvę visi Ukrainos biatlonininkai išvyko į Tysovetsą, o buvusios rusės Nadia Belkina ir Anastasija Rasskazova – į Ternopilį.

Tuo tarpu Olga Abramova, Katerina Bech ir Oksana Moskalenko tą pačią dieną išvyko į Užkarpatės miestą Chustą.

Jau vasario 25 dieną Užkarpatėje iš rusių į ukrainietes „iškeptos“ sportininkės kirto sieną, padedant Ukrainos biatlono federacijos prezidentui V.Brynzakui.

Taigi buvusios Rusijos biatlonininkės naują tėvynę paliko iškart prasidėjus karui.

Anastasija Rasskazova ir Nadia Belkina savo ruožtu liko Ukrainoje – A.Rasskazova prisijungė prie jaunių komandos Pokljukoje, o N. Belkina šiuo metu tarnauja kariuomenėje.

Dar viena biatlonininkė Anastasija Merkušina taip pat iškeitė biatlono šautuvą į kulkosvaidį.

27-erių pasaulio čempionė ir triskart Europos jaunimo čempionė tarp tarnauja pasienio kariuomenėje.

Kalbant apie iš Rusijos kilusią Darją Sidorovą, ji nedalyvavo stovykloje Sianke, tačiau jos būvimo vieta taip pat neaiški.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.