EUROLYGA 2023

Karo pabėgėliai iš Ukrainos įsiliejo į Lietuvos tinklinio bendruomenę

Lietuvoje šiuo metu glaudžiasi virš 40 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos, daugiau nei pusė jų – nepilnamečiai. Nemažai vaikų iš Ukrainos turėjo ne tik laikinai palikti namus, bet ir atsisveikinti su savo mokyklomis, draugais, daiktais bei mylimomis veiklomis.

 Jaunieji ukrainiečiai įsiliejo į tinklininkų gretas.
 Jaunieji ukrainiečiai įsiliejo į tinklininkų gretas.
 Veronika Žukova
 Veronika Žukova
 Jaunieji ukrainiečiai įsiliejo į tinklininkų gretas.
 Jaunieji ukrainiečiai įsiliejo į tinklininkų gretas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 7, 2022, 5:59 PM

Lietuvoje stengiamasis sudaryti kuo geresnes sąlygas ukrainiečiams integruotis į mūsų šalies gyvenimą ir kuo lengviau ištverti šį siaubingą laikotarpį. Nemažai jaunų ukrainiečių yra aktyvūs ir sportą mylintys žmonės, todėl Lietuvos tinklinio federacija (LTF) ragina savo narius atverti jiems galimybes neatlygintinai sportuoti tinklinį.

„Tinklinio ir netik bendruomenės privalo padėti tautai, kuri šiuo metu viena kovoja su agresoriumi, grasinančiu visam Vakarų pasauliui. Mes turime sudaryti visas sąlygas Ukrainos vaikams čia Lietuvoje mokytis, treniruotis, varžytis, nors kartais ir gali atrodyti, jog mūsų pačių interesai lieka antroje vietoje.

Patirtas karo siaubas niekaip negali būti sulyginamas su mūsų, gyvenančių taikos sąlygomis, „vietinės reikšmės“ problemomis. Dėl to, labai džiugu, kad Ukrainos vaikai gali tęsti tinklinio treniruotes ir varžybas čia pas mus.

Žinau atvejus, kai tinklinio treneriai padeda pabėgėliams nuo karo. Kviečiu visus prisidėti prie įvairių Lietuvoje iniciatyvų palaikant Ukrainą kovoje su agresoriumi“, – sakė LTF prezidents Darius Čerka.

Jau ne vienas ir ne du klubai suteikė sąlygas ukrainiečiams žaisti ir treniruotis tinklinio sporto šaką.

Kaune prie Vytenės Vitkauskaitės treniruojamos paplūdimio tinklinio grupės prisijungė 15-metis ukrainietis Denisas. Jis pabėgo iš karo niokojamos šalies su mama ir dviem seserimis. Tėtis liko kariauti.

„Ukrainiečiai apsigyveno vieno iš mano auklėtinių kaimynystėje. Susipažinę vaikai išsiaiškino, kad Denisas Ukrainoje lankė salės tinklinį, todėl pakvietė jį kartu išbandyti paplūdimio tinklinį“, – pasakojo V. Vitkauskaitė.

Paaugliui iš Ukrainos buvo suteiktos nemokamos treniruotės. Jos vedamos anglų kalba.

„Anglų kalba taip pat yra labai įdomi ir naudinga mano senbuviams, – dar vieną pliusą įžvelgė trenerė. – Netoli gyvenanti ukrainiečių šeima Denisą kasdien atveža pas mus ir jį pasiima. Taip pat jį aprūpinome mūsų komandos džemperiu ir net spėjome jau sudalyvauti Tinklinio akademijos organizuotose varžybose „Moksleivių tinklinis“.

V. Vitkauskaitė Denisą apibūdino kaip labai mandagų ir paslaugų vaikiną. Jis dar nei karto neišėjo iš treniruotės nepadėkojęs, taip pat labai greitai susibendravo su bendraamžiais.

„Treniruotėse jis jaučiasi tikrai gerai, noriai dirba ir stengiasi mokytis“, – džiaugėsi V. Vitkauskaitė.

Tuo tarpu Klaipėdos pliažo tinklinio klubas savo gretas papildė tikri solidžiu vardu. Profesionali paplūdimo tinklininkė Veronika Žukova artimiausiu metu ne tik sportuos uostamiestyje, dalyvaus varžybose, bet ir ves treniruotes.

Ji studijuoja Zaporižės nacionaliniame universitete ir yra fizinio ugdymo specialybės trečio kurso studentė.

Klaipėdos pliažo tinklinio klubas kviečia visus jungtis į ukrainietės suaugusių pradedančiųjų grupę ir palaikyti merginą įsitvirtinant naujame nelengvame kelyje.

Karo pabėgėliai iš Ukrainos Lietuvoje atranda ir salės tinklinio užsiėmimus.

Bent keturios 14-16 metų merginos iš Ukrainos sportuoja Vilniaus sporto mokykloje „Sostinės tauras“. Treneris Kęstutis Galdikas atskleidė, kad kitą savaitę turėtų prisijungti ir vienas berniukas.

„Ukrainiečiai treniruojasi kaip ir visi. Priimam juos ir pasižiūrime pagal amžių bei lygį į kurią grupes juos įtraukti. Visas procesas toks pat kaip ir su lietuviais. Treneriai moka rusiškai, kiekvienoje grupėje yra rusiškai kalbančių vaikų, todėl jokių problemų nėra“, – sakė K. Galdikas.

Beje, viena iš Ukrainos mergaičių jau yra įtraukta į „Sostinės tauro“ komandos sudėtį ir galės žaisti Lietuvos čempionato finaluose. Galimybę į sudėtis įtraukti karo pabėgėlius suteikė LTF. Dabar Vilniuje sportuojanti Oleksandra Kolesnykova yra buvusi kandidatė į Ukrainos jaunių rinktinę.

Kita sporto mokykloje „Sostinės tauras“ dirbanti trenerė Asta Jansonienė taip pat pabrėžė, kad padėti nuo karo pabėgusiems Ukrainos vaikams nėra sudėtinga.

„Mergaitės pateikia prašymus su savo tėvais ar globėjais ir jos yra priimamos į treniruotes. Joms viskas yra nemokama. Minėta vyresnė ukrainietė iškart jautėsi užtikrintai, turime komandose rusakalbių merginų, todėl jos padeda susikalbėti. Jaunesnės ukrainietės tik atvykusios į Lietuvą nusprendė pabandyti tinklinį, todėl iš pradžių nebuvo lengva. Visgi mes stengiamės su jomis daug bendrauti ir jos jaučiasi vis laisviau“, – teigė A. Jansonienė.

Ukrainietėms taip pat buvo suteikta reikalinga apranga ar kitas inventorius.

Kaune įsikūrusioje Indrės Sorokaitės tinklinio akademijos taip pat durys yra atviros jauniesiems Ukrainos tinklininkams.

„Turime vieną berniuką iš Ukrainos. Jis dar tik savaitę pas mus. Suprantama, kad iš pradžių jam buvo nedrąsu, bet pastaruoju metu jis jaučiasi vis geriau“, – sakė vienas iš akademijos trenerių Robertas Nekrašas.

Visi minėti treneriai, o taip pat ir kiti tinklinio klubai Lietuvoje pabrėžia, kad durys visiems ukrainiečiams yra atviros ir visi gali kreiptis į bet kurio miesto tinklinio organizaciją dėl galimybės treniruotis mylimą sporto šaką.

Viešai visus Lietuvos sporto klubus bei organizacijas suteikti sąlygas sportuoti norintiems ukrainiečiams bei leisti jiems dalyvauti Lietuvoje vykstančiose varžybose paragino ir Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.