EUROLYGA 2023

Rusas į varžybas prasmuko kaip italų komandos narys ir pergalę šventė rodydamas nacistinį gestą

Tarptautinės automobilių federacijos (FIA) globojamas Europos kartingo čempionato etapas Portugalijos savaitgalį sėkmingas buvo 15-mečiui rusui Artiomui Severiuchinui. Tačiau jaunasis ruselis sekmadienį sukėlė skandalą, ant nugalėtojų pakylos saliutavęs fašistiniu gestu. 

 Artiomas Severiuchinas ant pakylos parodė fašistinį gestą.
 Artiomas Severiuchinas ant pakylos parodė fašistinį gestą.
 Artiomas Severiuchinas ant pakylos parodė fašistinį gestą.<br> wardracing.com nuotr.
 Artiomas Severiuchinas ant pakylos parodė fašistinį gestą.<br> wardracing.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 12, 2022, 5:56 PM

Deja, bet FIA, skirtingai nei daugelis kitų tarptautinių organizacijų, reaguodama į vasario 24-ąją sukeltą Rusijos karą Ukrainoje, naudojantis Baltarusijos teritorija, nepašalino Rusijos ir Baltarusijos lenktynininkų iš varžybų, o tik uždraudė sportininkams atstovauti savo šalis.

Tad agresorių sportininkai visais būdais siekia apeiti sankcijas, todėl prestižines lenktynes ​​laimėjęs A.Severiuchinas kartingo varžybose Portugalijoje atstovavo Švedijos „Ward Racing“ komandai, o ant nugalėtojų podiumo pasirodė neva atstovaudamas Italijai ir, kaip etapo čempionas, atsainiai klausėsi šios šalies himno.

Būtent klausydamasis italų himno ruselis pasielgė itin nesuprantamai ir nusikalstamai: staiga dešine ranka trenkė sau į širdį ir po to išmetė ranką į priekį. Tai buvo nacistinis fašistų pasisveikinimo ir fašistinės Vokietijos pagerbos gestas. Išmetęs ranką į priekį A.Severiuchinas pažiūrėjo kažkur į priekį ir dar garsiai nusijuokė.

Rusijos žiniasklaida tuoj pat suskubo tikinti, kad tai nebuvo fašistinis gestas, o labiau „romėnų pasisveikinimas“, kuris galimai mistifikuojant gestą buvo naudojamas senovės Romoje.

Tačiau faktas, kad tokį pasisveikinimą perėmė Italijos nacionalinė fašistų partija, o po to ir Adolfo Hitlerio naciai.

Su šiuo „saliutavimu“ siejamas fašizmas ir milijonai žuvusių žmonių, tad toks ruselio poelgis nepatiko niekam, kas stebėjo apdovanojimų ceremoniją.

Jau pirmadienį švedų „Ward Racing“ komanda, po fašistinio gesto, nutraukė sutartį su A.Severiuchinu ir pasmerkė jo veiksmus.

Komandos pranešime teigiama, kad visi ekipos nariai „jaučia labai didelę gėdą“ dėl to, kas atsitiko ir taip pat konstatavo, kad „smerkia Rusijos invaziją į Ukrainą bei išreiškia solidarumą su žmonėmis, nukentėjusiais nuo karo ir siaubingų rusų atakų“.

Pati FIA kol kas nepateikė jokių išvadų dėl ruselio išsišokimo, tačiau „uždarė“ visus su šiuo įvykių susijusius komentarus socialinėse paskyrose. Tiesa, žinantys situaciją specialistai teigia, kad jau kitame FIA ​​Drausmės komisijos posėdyje A.Severiuchinas bus diskvalifikuotas bent metams, o blogiausiu atveju – jam bus atimta lenktynininko licencija.

Neva, bausmė priklausys nuo to, kaip lenktynininkas greitai pripažins savo kaltę ir norės bendradarbiauti su Federacija.

Net ir Rusijos automobilių federacija pasmerkė A.Severiuchino elgesį, oficialiai atsiuntusi pareiškimą: „Mes laikome nepriimtinu bet kokią, net atsitiktinę fašizmo ir nacizmo apraišką Rusijos automobilių sporte ir tarp Rusijos sportininkų“.

Dar pirmadienį 15-metis ruselis komentavo savo fašistinį gestą kaip tipinis agresorių ir „Z“ žudymo ženklą palaikantis žmogėnas: „Laimėjau Europos čempionato etapą. Aš rusas ir laimėjau šį etapą. Kažkas mano veiksmuose įžvelgė blogą gestą, tačiau taip nėra. Tiesiog padėkojau komandai ir šeimai. Aš esu rusas, esu iš Rusijos ir palaikau savo šalį“.

Tačiau iškilus realiai grėsmei būti diskvalifikuotam, A.Severiuchinas pakeitė plokštelę, pradėjęs veidmainišką atgailą: „Noriu visų atsiprašyti. Niekada nepalaikiau nacizmo ir laikau jį vienu baisiausių nusikaltimų žmoniškumui.

Mano geri pažįstami priešais podiumą man parodė, kad Italijoje yra toks įprastas pasisveikinimas – smogti sau per krūtinę širdies srityje, išreiškiant padėką. Aš tiesiog norėjau atlikti šį gestą. Kaip po to visa kita atsitiko, negaliu paaiškinti. Aš žinau, kad esu kaltas ir pasirengęs priimti bausmę“.

Jau antradienį tapo aišku, kad Italijos automobilių sporto federacija atšaukė ruso licenciją ir jis daugiau negalės pasirodyti varžybose kaip šios valstybės atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.