EUROLYGA 2023

Kas yra kas Baltijos rankinio lygos finalo ketverte?

Du Estijos ir du Lietuvos klubai savaitgalį kovos dėl Baltijos vyrų rankinio lygos čempiono vardo. Baigiamasis turnyras vyks Estijos mieste Viljandyje.

 Kas yra kas Baltijos rankinio lygos finalo ketverte?<br> rankinis.lt nuotr.
 Kas yra kas Baltijos rankinio lygos finalo ketverte?<br> rankinis.lt nuotr.
 Kas yra kas Baltijos rankinio lygos finalo ketverte?<br> rankinis.lt nuotr.
 Kas yra kas Baltijos rankinio lygos finalo ketverte?<br> rankinis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 22, 2022, 3:56 PM

Liko keturi pretendentai

Baltijos vyrų rankinio lygos sezoną rudenį pradėjo trylika klubų. Iki balandžio mėnesio viltis tapti čempionu išsaugojo tik keturi stipriausieji, kuriuos pakvietė nedidelis, bet senas, jau aštuntą amžių skaičiuojantis Viljandžio miestas.

Šeštadienį Viljandžio sporto salėje įvyks pusfinalio rungtynės. Jose Baltijos lygos čempiono vardą ginantis Klaipėdos „Dragūnas“ kovos su šeimininku „Viljandi“, o Lietuvos čempionė Vilniaus „Šviesa“ grumsis su Estijos čempionu Pylvos „Serviti“. Sekmadienį įvyks finalo mačas ir rungtynės dėl trečiosios vietos.

Reguliariajame sezone geriau žaidė ir dvi pirmąsias vietas užėmė abu Estijos klubai. „Viljandi“ per 24 rungtynes iškovojo 42 taškus, „Serviti“ – 40 taškų. Dvi geriausios reguliariojo sezono komandos iškart pateko į finalo ketvertą, o Lietuvos ekipoms dėl kelialapių į Viljandį reikėjo kovoti ketvirtfinalyje.

Ketvirtfinalyje „Dragūnas“ įveikė kitą Lietuvos komandą Kauno „Granitą“ 31:24 ir 27:25, o „Šviesa“ pranoko Latvijos čempioną Duobelės „Tenax“ 32:27 ir 35:37. Reguliariajame sezone „Šviesa“ (33 taškai) užėmė trečiąją vietą, „Dragūnas“ (28 taškai) buvo tik penktas.

Komandų lyderiai (įvarčiai)

„Viljandi“: Kristo Voika (108), Ottas Varikas (102), Hendrikas Koksas (98) ir Aleksanderis Pertelsonas (66).

„Serviti“: Henri Sillaste (110), Tonisas Kase (93), Anatolijus Čezlovas (72) ir Sanderis Sarapuu (63).

„Šviesa“: Skirmantas Plėta (115), Tadas Rasakevičius (109), Šarūnas Ugianskis (93) ir Tomas Bernatavičius (92).

„Dragūnas“: Tomas Drakšas (131), Danylo Hlušakas (112), Benas Butkus (97) ir Mykolas Lapiniauskas (76).

Estų pranašumas

Reguliariajame sezone nei „Šviesai“, nei „Dragūnui“ nė karto nepavyko įveikti Estijos komandų, su kuriomis susitiks pusfinalyje. Maža to, visas ketverias tarpusavio rungtynes Estijos rankininkai laimėjo gana dideliu skirtumu.

„Šviesa“ savo aikštėje pralaimėjo „Serviti“ rankininkams 23:29, o Pylvoje pripažino varžovų pranašumą 26:32. „Dragūnas“ namie nusileido „Viljandi“ komandai 23:27, o Estijoje pralaimėjo 22:29.

Visos keturios į Baltijos lygos finalo ketvertą patekusios komandos šį sezoną varžėsi Europos taurės turnyre (trečiajame pagal rangą žemyno klubų turnyre).

Jame toliausiai nužygiavo į trečiąjį ratą patekę „Serviti“ rankininkai. Pylvos komandai nereikėjo žaisti pirmajame rate, o antrajame rate ji nugalėjo Kauno „Granitą“ 26:27 ir 26:19.

Trečiajame rate „Serviti“ lygiai kovojo su Rusijos lygos vidutinioke Saratovo SGAU komanda, bet pralaimėjo jai minimaliu skirtumu 24:25 ir 23:23.

Kitos trys ekipos nusileido pirmiesiems varžovams. „Viljandi“ pirmajame rate atsitrenkė į Dobojaus „Sloga“ (Bosnija ir Hercegovina) kliūtį, o abi Lietuvos komandos nežaidė pirmajame rate, bet iškrito antrajame rate. „Šviesai“ kelią užkirto „Tallinn“, „Dragūnui“ – „Považska Bystrica“ (Slovakija).

Estijos vidaus reikalai

Lietuvos komandos, kurios žaidžia Baltijos lygoje, nerungtyniauja Lietuvos lygos reguliariajame sezone.

Tuo tarpu stipriausi Estijos klubai visą sezoną varžėsi ir savo šalies pirmenybėse. Jose iki reguliariojo sezono pabaigos liko vienas turas, o dvi pirmąsias vietas tvirtai užima abi komandos, patekusios į Baltijos lygos finalo ketvertą. Per 14 rungtynių „Viljandi“ iškovojo 26 taškus, „Serviti“ – 25 taškus. Trečiąją vietą užsitikrino 15 taškų turintis „Tallinn“ klubas, kuris nusprendė nežaisti Baltijos lygoje, bet antrą sezoną rungtyniauja Suomijos pirmenybėse.

Nors Viljandžio komanda geriau žaidė ir Baltijos lygoje, ir Estijos lygoje, jai nepavyko iškovoti pirmojo sezono prizo. Gruodžio mėnesį pasibaigusio Estijos taurės turnyro finale „Serviti“ įtikinamai nugalėjo „Viljandi“ komandą 26:21. Estijos taurė į Pylvą buvo atvežta jau 14-ąjį kartą.

Beje, Lietuvos taurę šiais metais iškovojo „Dragūnas“, finale nugalėjęs „Granitą“ 32:25. Tuo tarpu „Šviesa“ iš kovos dėl šio prizo pasitraukė pusfinalyje pralaimėjusi „Granito“ rankininkams.

Naujas raidos etapas

Baltijos vyrų rankinio lygos varžybos rengiamos jau ketvirtą dešimtmetį – nuo 1990 metų. Anksčiau turnyre dalyvaudavo ir Suomijos, Baltarusijos, Ukrainos, Rusijos komandos, bet 2020 metais trijų Baltijos šalių rankinio federacijų vadovai įvykdė didelę reformą ir nutraukė bendradarbiavimą su kitų kraštų klubais.

Turnyras tapo gerokai sklandesnis, žymiai padidėjo rungtynių skaičius. Šį sezoną Baltijos lygoje varžėsi po penkias Lietuvos ir Estijos bei trys Latvijos komandos. Pernai pirmojo atnaujintos Baltijos lygos turnyro finale „Dragūnas“ nugalėjo „Šviesą“ 33:30.

„Senosios“ Baltijos lygos čempionėmis Lietuvos komandos tapo aštuonis kartus. Septynis kartus nugalėjo Kauno „Granitas“, vieną – Lietuvos rinktinė. Tiesa, šios aštuonios pergalės buvo iškovotos dar XX amžiuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.